Verslag van de studiereis Nepal najaar 2017
Studiereis Nepal - Swayambhunath

De geur van Kathmandu is onvergetelijk. Niet vies, maar herkenbaar. Voor mij het teken dat ik weer in Nepal ben. Een fijne plek. Misschien naast mijn ‘thuis’ wel een van de meest prettige plaatsen op aarde. Natuurlijk heeft dat te maken met de bergen, maar ook met de natuur, de cultuur en vooral de hartelijkheid en oprechtheid van de Nepalezen. Geen wonder dat ik van de klanten terugkrijg dat ze doorgaans niet twee keer naar een zelfde bestemming gaan, maar dat ze voor Nepal een uitzondering maken.

Doel van de studiereis

Deze studiereis stond voor mij in het teken van het ontdekken van nieuwe pareltjes voor het reisaanbod. Bij voorkeur buiten de gebaande paden. En ook hoe ik de klanten van travel Nepal een nog meer pure ervaring van Nepal kan geven. En niet alleen een toeristische ervaring. Hoewel ik inmiddels vele hoeken van Nepal kan dromen, blijft het uniek om nieuwe plekken te ontdekken en in contact te komen met de locals.

Programma

Onze partner ter plaatse heeft een bijzonder programma samengesteld. Samen met een groep van reisorganisaties uit diverse landen over de wereld zijn we op pad gegaan. Reisorganisaties met verschillende doelgroepen en achtergronden. Natuurlijk beleeft ieder op zijn eigen manier het programma en kan eenieder voor zijn of haar klanten de belangrijkste of meest bijzondere onderdelen eruit halen.

Nepal - studiereis - groepsfoto

Homestay

Tijdens de reis heb ik meerdere malen in een homestay overnacht. Van heel eenvoudig tot een wat meer luxere homestay. Wil je het pure Nepal ervaren en in contact komen met de lokale bevolking? Dan moet je in je reisprogramma minimaal een nacht bij een lokaal gezin verblijven. In mijn eerste homestay verbleef ik bij een gezin, die direct aangaf dat ik onderdeel was van het gezin. Dat betekent niet vragen of je een kop thee mag, maar dat je gewoon de didi opdracht kunt geven om een kop thee voor je te zetten. Dat is even wennen. Maar na een avond doorgebracht te hebben met de familie, kon ik wel zeggen dat de hartelijkheid oprecht was. Een bijzondere ervaring!

Community project

De homestays zijn onderdeel van een community project. Met financiële steun hebben het dorpen de mogelijkheid gekregen om zichzelf te ontwikkelen. Met name de vrouwen. Zij runnen de homestay en zijn hiermee (financieel) zelfstandig. Een grote stap in Nepal, maar ook iets waar de mannen trots op zijn.

Studiereis Nepal - Homestay

Festivals

Tijdens de reis heb ik in Panauti een festival bijgewoond. Nu heb ik in Nepal wel eerder festivals bijgewoond zoals het Holi-festival, Dashain en Shivapahtri, maar dit festival was anders. Het was kleinschalig van opzet en deze keer vierde ik het festival samen met de locals. Dus samen Yomari’s eten en ’s avonds naar de tempel en met de parade meelopen. In Nepal wordt er elke dag wel een festival gevierd en een kleinschalig festival van zo dichtbij meemaken met een lokale familie is heel bijzonder!

Wil jij het Holi-festival in 2018 meevieren in Nepal? Neem contact met ons op voor de beste plek en de exacte datum.

Nationaal Park Chitwan

Het nationale park Chitwan is bekend vanwege het wild wat je er kunt spotten, maar ook de prachtige zonsondergangen. Omdat het vanuit Kathmandu makkelijk te bereiken is, wordt het ook door veel reizigers bezocht. Hierdoor is in mijn ogen de charme van het park verloren gegaan. Zeker in Sauraha (op een enkele lodge na). Meer naar het westen ligt een community project. Ver buiten de gebaande paden en op een steenworp afstand van het nationaal park. De locals hebben meerdere cottages gebouwd en de vrouwen uit het dorp verzorgen het eten. In de community hal wordt het eten geserveerd. Vanuit de community worden er allerlei activiteiten in en rondom het park georganiseerd. Weg van het toerisme, maar toch relatief dichtbij Kathmandu. Dit is zo’n pareltje. Om daar nog aan toe te voegen dat we in de jungle 8 neushoorns van dichtbij hebben gespot.

Studiereis Nepal - Neushoorns Chitwan

Palpa

Onderweg van Chitwan naar Pokhara maakten we stop in het bergdorpje Tansen. Voor mij en inmiddels veel klanten van travel Nepal geen onbekende plaats. Voor mij was dit weer een weerzien van oude bekenden. De meeste reizigers slaan dit dorp over. Erg zonde. Het is een oud handelsdorp en dat ademt de stad nog steeds uit. Je vindt hier amper winkels met toeristen prularia, maar authentieke winkels en ambachten. Daarnaast word je bij helder weer vanaf Srinagar getrakteerd op een prachtig vergezicht op de besneeuwde toppen van de Himalaya.

De vallei van Pokhara

Hoewel Lakeside in Pokhara ingespeeld is op het toerisme en bijna niets authentieks te bieden heeft, ligt de stad letterlijk aan de voet van de Himalaya. De stad ligt op een hoogte van 850 meter en bij helder weer stevenen de toppen van de Annapurna’s (7000-8000 meter) boven de stad uit. Als je in Nepal geen trekking in de planning hebt, dan raad ik je zeker aan om vanuit Pokhara de zonsopkomst te bekijken op de toppen van de Himalaya. En dan natuurlijk niet op de plek waar ‘alle’ reizigers de zonsopkomst bekijken.

Paragliden

Wat je ook zeker moet overwegen is om te gaan paragliden. Het was mijn eerste keer paragliden ooit. Men zegt dat dit een van de beste plaatsen is vanwege de thermiek in combinatie met het uitzicht. Van de thermiek heb ik geen verstand, maar het uitzicht kan ik bevestigen. Wat een fantastisch uitzicht op de besneeuwde toppen, met voor mij het hoogtepunt Macchapuchhre (oftwel Fishtail). Het liefst had ik even op pauzeknop gedrukt om van het uitzicht te genieten. De acrobatische kunsten (optioneel) vlak voor de landing maakten het helemaal af.

Studiereis Nepal - Paragliden Pokhara Helmich

Annapurna Base Camp

Enkele jaren geleden heb ik zelf de wandeling naar Annapurna Base Camp (4.130m) gemaakt. Een fantastische tocht met als hoogtepunt vanzelfsprekend het basiskamp. Gelegen in een amfitheater, omringt door een keten van besneeuwde achtduizenders. Vandaag de dag hoef je niet meer dagen te lopen om dit hoogtepunt te bereiken. Elke ochtend vertrekken meerdere vluchten per helikopter naar het basiskamp. Je kunt daar uitstappen kunt een half uur rondlopen. Alhoewel hiermee de charme van de trekking verloren gaat, is het basiskamp nu wel bereikbaar voor diegene die er anders niet kunnen komen of er de tijd niet voor hebben. En natuurlijk is de tocht per helikopter, vlak langs Machhapuchhre, een belevenis op zich. En de prijs, die valt reuze mee.

Slapen bij een klooster

Voor zonsopkomst zijn de monniken actief en kun je het chanten bijwonen. Het chanten is het uitspreken of zingen van de verzen. In het klooster waar ik ben geweest, leven op dit moment ongeveer 250 monniken. Je verblijft in het gastenverblijf dat tegenover het klooster ligt. Ook het gastenverblijf wordt gerund door de monniken. Na het bijwonen van het chanten, kun je vanaf het dak van het klooster de zonsopkomst bekijken. Het is zeker aan te raden om hier enkele nachten te verblijven. Het gastenverblijf is van prima kwaliteit en in de omgeving kun je prachtige wandelingen in de omgeving maken.

Kathmandu Vallei

In de Kathmandu Vallei liggen de steden Kathmandu, Bhaktapur en Lalitpur (ook wel Patan genoemd). Dit zijn de drie koningssteden die bekend zijn de architectonische hoogstandjes. Hoewel Kathmandu en Bhaktapur door de meeste reizigers wordt aangedaan, slaan vele Lalitpur over. Ik heb daar in het verleden zelf enkele weken in een appartement gewoond. Ook nu heb ik er weer even een rondje gemaakt. Ik kan je zeker aanraden om het museum bij het Durbar Square te bezoeken. Het museum toont de culturele geschiedenis van Nepal en enkele zeldzame voorwerpen. Trek er rustig een dagdeel voor uit.

Visit Nepal: once is not enough

Bij vertrek uit Nepal verzeker ik mijzelf ervan dat ik snel weer terugkom. Ook na deze studiereis weer. Met nieuwe inspiratie en volle energie ga ik terug naar kantoor. Aan de slag met jouw reisprogramma. Om je Nepal op een andere manier te laten ervaren. Naast de toeristische hoogtepunten, ook het authentieke en pure Nepal. Maar houd er rekening mee: ‘once is not enough’.

Helmich Riezebos
Oprichter travel Nepal

travel Nepal - Helmich

travel Nepal stelt graag jouw reis naar Nepal samen. Een unieke reis waarbij je het pure Nepal leert kennen, maar de hoogtepunten niet overslaat. Op onze website hebben wij enkele voorbeeldreizen geplaatst en reisblokken, zodat je inspiratie voor jouw reis kunt opdoen. Neem voor een persoonlijk advies contact met ons op. Of het nu om een complete reis gaat of bijvoorbeeld een deel van je reis, zoals een trekking. En persoonlijk dat zijn. Niet alleen voor je reis, maar ook tijdens de reis en na je reis staan wij voor je klaar.

Reacties

Karin
5 januari 2018
Prachtig en inspirerend reisverslag! Waardevolle tips om er een onvergetelijke reis van te kunnen maken, en ja... dan moet je oa. paragliding eerst zelf ervaren. Wat gaaf!
Huub Carbo
4 januari 2018
Huub, Leuk om te lezen en dat paragliding heb ik altijd ook al willen doen.
Anja
3 januari 2018
Mooi reisverslag!!
Irene
24 december 2017
Mooi verslag Helmich, ik kan niet wachten!