Tibet
Bestemming
10 dagen
Reisduur
najaar, voorjaar, zomer
Beste reisperiode
Guesthouse, Hotel, Lodge
Accommodatie

Dit is de reis om kennis te maken met Tibet op het dak van de wereld in een kleine internationale groep. Je bezoekt de hoofdstad Lhasa, het Everest Base Camp en het heilige meer Namtso. In Lhasa zie je het Potala-paleis, Jokhang Tempel, Barkhor street, het Drepung en Sera-klooster. Geniet van de overweldigende omgeving en het prachtige heilige meer Yamdrok en de Karo-gletsjer met uitzicht op de Mount Everest. We bezoeken het Everest Base Camp aan Tibetaanse-zijde op 5.180 meter hoogte. Het betoverende Namtso-meer is het tweede grootste meer van Tibet op een hoogte van 4.718 meter.

Hoogtepunten:

  • je ziet de hoogtepunten in Lhasa
  • bezoek aan Everest Base Camp op 5.180 meter hoogte
  • uitzicht op het heilige meer Namtso
1

Dag 1 | Aankomst in Lhasa

Je wordt op de luchthaven of treinstation ontvangen en naar het hotel in Lhasa gebracht. Daar kun je bijkomen van de reis en alvast aan de hoogte wennen. We raden je aan om vandaag niet teveel in te spannen.
2

Dag 2 | Lhasa

Het Potala paleis stijgt boven Lhasa uit en is een blijvend oriëntatiepunt. Nadat Lhasa in de 17e eeuw als hoofdstad van Tibet werd hersteld, begon de 5e Dalai Lama met de bouw van het witte paleis. De bouw duurde van 1645 tot 1653. De Jokhang tempel met het gouden dak is ongeveer 1.300 jaar oud en staat in het midden van de Barkhor markt. De meest heilige en actieve Tibetaanse tempel en werd opgericht door Bhrikuti. ’s Avonds is het welkomstdiner met de groep.
3

Dag 3 | Lhasa (3.650m)

Na het ontbijt bezoeken we het Drepung klooster. Het is één van de drie Gelug klooster in Tibet en is gesticht in 1415. Ganden paleis in het Drepung klooster was voorheen het paleis van de Dalai Lhama, voordat het verplaatst is naar het Potala paleis. In de namiddag bezoeken we het Sera klooster. De debatterende monniken is een bijzonder schouwspel.
4

Dag 4 | Lhasa (3.650m) via Gyantse naar Shigatse (3.900m)

In de ochtend rijden we naar Shigatse. We trotseren de Gampala-pas (4.790m) en zie je het Yamdrok-meer (4.400m). Het meer wordt omringd door de met sneeuw bedekte bergen en in de verte heb je uitzicht op de heilige berg Nyenchen Khangsar (7.191m). Dit is de hoogste berg in de omgeving van Lhasa. Verderop komen we langs de Korala-gletsjer. Gyantse is de op twee na grootste stad van Tibet en hier bezoeken we het Pelkor-klooster en Gyantse Kumbum. En genieten we van het uitzicht op het fort van Gyantse. Na ongeveer 1,5 uur rijden komen we aan in Shigatse, de op een na grootste stad van Tibet.
5

Dag 5 | Shigatse (3.900m) naar Everest Base Camp (5.200m)

Na het ontbijt bezoeken Tashilunpo-klooster, het domein van de Panchan Lama. Hierna verlaten we Shigatse en rijden we door naar Lhatse. Een klein stadje waar we stoppen voor de lunch. We passeren de Tsola pas (4.600m) en Gyatsola pas (5.248m). Zodra we het Mount Everest nationale park binnen treden, kun je genieten van de prachtige panorama over de Himalaya vanaf de Gawula pas (5.198m). Vervolgens rijden we via de nieuwe weg naar Everest Base Camp. We overnachten in een tent of in het klooster van Rongbuk.
6

Dag 6 | Everest Base Camp (5.200m) naar Shigatse (3.900m)

Als het helder weer is kun je vroeg in de ochtend genieten van een prachtige zonsopkomst. Hierna bezoeken we het Rongbuk-klooster. Het hoogste klooster waar nonnen en monniken samen leven. Je kunt het Everest Base Camp-monument bezoeken. Hierna rijden we terug naar Shigatse waar we overnachten.
7

Dag 7 | Shigatse (3.900m) naar Lhasa (3.650m)

We rijden terug naar Lhasa en volgen de Yalong Vallei. Vanuit het uitzichtpunt heb je een gaaf uitzicht over de enorme Yalong-rivierbedding.
8

Dag 8 | Lhasa naar het meer Namtso en Dunxumg of Yampachen

In de ochtend rijden we van Lhasa naar het meer Namtso (250km, 5 uur). Het is een van de vier heilige meren van Tibet en tevens het hoogstgelegen zout water meer ter wereld. Onderweg zie je de besneeuwde Nyenchen Thanglha bergen en veel nomaden met hun tenten, grazende jakken, schapen op het bloeiende grasland (zomer). Vanaf de Lagenla bergpas (5.190m) word je getrakteerd op een verbluffend uitzicht op het heilige meer Namtso. Aangekomen bij het meer maken we een wandeling rond het eiland Tashi en kun je genieten van de prachtige zonsondergang. Hierna rijden we naar Dumxung of Yampanchen waar we overnachten.
9

Dag 9 | Dunxumg of Yampachen naar Lhasa

We rijden naar Yampachen. ’s Middags kun je genieten van de warmwaterbron van Yangpachen (optioneel) en rijden we terug naar Lhasa.
10

Dag 10 | Vertrek uit Lhasa

Het einde van de 10-daagse reis is aangebroken. Je wordt naar het treinstation of de luchthaven gebracht.

Data & prijzen

Vertrek   Status Prijs p.p.
Diverse vertrekken per maand Boekbaar € 1.259

G= Gegarandeerd vertrek.

Inclusief

Accommodaties op basis van logies en ontbijt, alleen logies bij Rongpuk en Namtso
Vervoer zoals beschreven in het programma
Excursies inclusief entreegelden zoals beschreven in het programma
Alle noodzakelijke permits voor Tibet
Professionele en gecertificeerde lokale Engelssprekende gids
Welkomst- of afscheidsdiner
Zuurstoffles of cylinder
Lokale belastingen en overige servicetoeslagen
Reisbescheiden
Organisatiebemiddeling en services
Bijdrage Garantiefonds GGTO & Calamiteitenfonds

Exclusief

Toeslag eenpersoonskamer € 190,00
Intercontinentale vluchten
Optionele excursies
Reis en/of annuleringsverzekering
Frisdrank, alcohol en snacks
Fooien en donaties
Visumkosten China en/of Nepal
Uitgaven van persoonlijke aard
Andere kosten door onvoorziene omstandigheden, zoals noodtransport of ziekenhuisvervoer

Groepsgrootte

Bij deze groepsreis gaan gemiddeld 12 deelnemers mee. Het minimum aantal deelnemers is 4. Indien het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, dan hoor je dit 30 dagen voor vertrek. In dat geval kun je omboeken naar een andere reis of vertrekdatum, waarbij je € 50,00 per persoon korting krijgt. Het is natuurlijk mogelijk om de reeds betaalde reissom terug te krijgen (met uitzondering van eventuele kosten van visa, vaccinatie en andere persoonlijke uitgaven).

Het kan natuurlijk voorkomen dat wij een groepsreis met gegarandeerd vertrek moeten annuleren, als door een annulering van een boeker het aantal deelnemers onder het minimale aantal deelnemers komt. Houd hier rekening mee als je alleen een landarrangement boekt.

Extra opties

De kosten voor een 1-persoonskamer bedragen € 190,00 per persoon.

Reisbegeleiding

Deze reis wordt begeleid door een Engelssprekende Tibetaanse gids. Onze gidsen zijn getraind en hebben ruime ervaring. En kunnen je veel vertellen over de cultuur en lokale gebruiken.

Aanvullende informatie

  • Een reisverzekering voor deze rondreis is verplicht, die voldoende dekking biedt voor onder andere repatriëring.

Beste reistijd

De beste reistijd voor deze reis is vanaf begin april tot en met oktober. In de zomermaanden tussen juni en september is de het regenseizoen.

Accommodaties

De accommodaties in Tibet zijn eenvoudig. Afhankelijk van de beschikbaarheid heb je eigen of een gedeelde badkamer en sanitaire voorzieningen.

Als je alleen reist deel je de accommodatie standaard met een reisgenoot ongeacht geslacht, leeftijd en nationaliteit. Je kunt ervoor kiezen om een eenpersoonskamer te boeken. Er is dan een 1-persoonstoeslag van toepassing.

Maaltijden

Voor de maaltijden moet je ongeveer 10 euro rekenen voor lunch en diner. In Lhasa vind je een gevarieerd aanbod aan restaurants. Buiten Lhasa het aanbod van restaurants meer gelimiteerd.

Vervoer

Het soort vervoer is afhankelijk van het aantal deelnemers. Bij 2 tot 6 deelnemers een busje, bij 7 tot 11 deelnemers een minibus en vanaf 12 deelnemers een bus.

Heen- en terugreis

Je kunt naar Tibet via China of Nepal. Je hebt de volgende mogelijkheden:

  • Per trein naar Lhasa (Z2/T27)
  • Vlucht van Chengdu naar Lhasa (CA4401)
  • Vlucht van Kathmandu naar Lhasa (CA408)

De transfer vanaf de luchthaven of vanaf het treinstation naar Lhasa is inbegrepen. Indien je kiest voor een andere aankomst of privévervoer zijn er meerkosten van toepassing voor de transfer. Wij informeren je graag over de mogelijkheden.

Reisdocumenten

Met een Nederlandse of Belgische nationaliteit heb je voor deze reis afhankelijk van de plaats van vertrek een visum voor Nepal of China nodig. Het permit voor Tibet wordt door travel  geregeld. Omdat dit een groepsvisum is kun je dit zelf niet regelen.

Als je via China naar Tibet wilt reizen, moet je voorafgaand aan je reis zelf je visum voor China regelen. Wij kunnen je hierbij helpen. Het is belangrijk om voorafgaand aan je aanvraag contact met ons op te nemen, zodat we je de werkwijze kunnen toelichten.

De kosten voor het visum voor China of Nepal zijn niet bij de reissom inbegrepen.

Internationale groepsreis

Deze reis is een internationale groepsreis. Dat betekent dat er diverse nationaliteiten in één groep mee gaan. Het geeft je reis een internationaal karakter. Een mengeling van culturen, achtergronden geeft je reis een kleurrijk tintje.

Hoogteziekte

Boven de 2.500 à 3.000 meter kun je last krijgen van hoogteziekte. Het kan iedereen overkomen, ook als je er nooit eerder last van hebt gehad! Het lichaam is vaak nog niet gewend aan de verminderde hoeveelheid zuurstof in de lucht. De symptomen van hoogteziekte zijn hoofdpijn, gebrek aan eetlust, misselijkheid, duizeligheid, slapeloosheid, overgeven en onregelmatige ademhaling in rust. Negeer deze symptomen niet. Hoogteziekte is erg gevaarlijk en kan tot een dodelijke afloop leiden. Daal af wanneer je meerdere verschijnselen van hoogteziekte waarneemt en ga zeker niet op een hoger niveau slapen. Drink veel en eet iets. Kom je iemand met hoogteziekte tegen, begeleid deze naar beneden.

Duurzaamheid

Wij hechten veel belang aan het verantwoord omgaan met cultuur, natuur en het milieu. Je reist door arme afgelegen gebieden waar de lokale bevolking niet gewend is aan toeristen. Wij houden ons zoveel mogelijk aan de lokale culturele gewoontes. We verwachten dit ook van onze reizigers. Maak gebruik van gezuiverd water en probeer het gebruik van plastic flessen met mineraal te verminderen. De voorzieningen om afval te verwerken zijn niet ontwikkeld en het afval wordt verbrand of gedumpt in de natuur.

Tibetaanse yaks bij Yamdrok meer
Jokhan Tempel in Lhasa
Potala paleis in Lhasa
Uitzicht over het Yamdrok meer
Everest Base Camp in Tibet
Uitzicht over Shigatse in Tibet