Nepal
Bestemming
18 dagen
Reisduur
maart-april en oktober-november
Beste reisperiode
Homestay, Hotel, Kamperen, Lodge
Accommodatie

Een unieke reis in het onbekend West Nepal. Deze regio is nog niet door het toerisme ontdekt. Je bezoekt de nationale parken Shuklaphanta en Bardia. En maakt een trekking naar Khaptad nationaal park. Je kampeert in de jungle en onder de sterrenhemel luister je naar het geluid van de jungle. Maak kennis met de lokale cultuur tijdens de wandeling over het ongerepte Nepalese platteland. Alsof de tijd heeft stilgestaan. Ontdek puur Nepal.

Hoogtepunten van deze reis

  • 7-daagse trekking in Khaptad Nationaal Park
  • Spot wild in Shuklaphanta en Bardia Nationaal Park
  • Kamperen in de jungle
  • Unieke eendaagse wandeling in ‘onontdekt’ West Nepal

Reisschema

Dag 1 | Aankomst Kathmandu
Dag 2 | Kathmandu
Dag 3 | Kathmandu naar Bardia Nationaal Park
Dag 4 | Bardia Nationaal Park
Dag 5 | Bardia Nationaal Park
Dag 6 | Bardia Nationaal Park
Dag 7 | Wandeling omgeving Karnali- en Bheri rivier
Dag 8 | Bardia Nationaal Park
Dag 9 | Bardia Nationaal Park naar Jhingrana (2.250m)
Dag 10 | Jhingrana naar Bichpani Camp (2.900m)
Dag 11 | Bichpani Camp naar Khaptad Camp (3.100m)
Dag 12 | Khaptad Camp (3.100m)
Dag 13 | 
Khaptad Camp naar Lokhoda (2.500m)
Dag 14 | Lokhoda naar Dadeldhura (1.740m)
Dag 15 | Dadeldhura naar Shuklaphanta Nationaal Park
Dag 16 | Shuklaphanta Nationaal Park
Dag 17 | Shuklaphanta Nationaal Park naar Kathmandu
Dag 18 | Vertrek uit Nepal

Aanvullende informatie

StartpuntKathmandu
EindpuntKathmandu
VervoerLokale jeep, Privévervoer
1

Aankomst Kathmandu

Bij aankomst op de internationale luchthaven van Kathmandu word je door ons op de traditionele wijze ontvangen. En we brengen je met de auto naar het hotel. Onderweg krijg je al een goede indruk van Kathmandu. In het hotel kun je bijkomen van de vlucht. (-)
2

Kathmandu

Vandaag kun je de dag zelf indelen. Optioneel kunnen wij een Engelssprekende gids en chauffeur voor je regelen om de hoogtepunten van Kathmandu te bekijken. (O)
3

Kathmandu naar Bardia Nationaal Park

Vroeg in de ochtend word je opgehaald en naar de binnenlandse luchthaven van Kathmandu gebracht. Met een korte binnenlandse vlucht (60 minuten) vlieg je naar Nepalgunj, in het westen van Nepal. Op de luchthaven staat de chauffeur klaar en brengt je in ongeveer 2 uur naar Bardia Nationaal Park. Je wordt warm ontvangen door de lokale familie en verblijft in een cottage met douche en westers toilet. De rest van de dag kun je een wandeling in de omgeving maken of genieten van de activiteiten op het erf. (O,D)
4

Bardia Nationaal Park

In de Terai in het zuiden van Nepal leven de Tharu’s. Ontmoet de vriendelijke bevolking en ontdek de gebruiken en tradities van de Tharu’s. De authentieke huizen zijn van leem en bedekt met gras en bamboe. Per fiets ga je de omgeving verkennen. En je krijgt een traditionele Tharu-lunch bij een lokale familie. Hierna maak je een wandeling in het community forest. Dit is de bufferzone voor het wild tussen Bardia Nationaal Park en India. Er is een kans dat je hier wild spot. (O,L,D)
5

Bardia Nationaal Park

Na het ontbijt gaan we met een jeep het nationale park verkennen. Bardia Nationaal Park is het grootste nationale park van Nepal. Je hebt een grote kans om wild te spotten, zoals tijgers, neushoorns, olifanten en nog veel meer. Na de lunch gaan we wandelend de jungle in. We wandelen in het noordelijke deel van het park. Op de plaatsen waar het wild zich vaak laat zien, blijven we een tijdje zitten. Vanavond overnacht je in een tent aan de rand van de rivier en het nationale park. Een spannende ervaring en de gids en parkranger zullen je wekken als bijvoorbeeld olifanten of neushoorns de rivier oversteken. (O,L,D)
6

Bardia Nationaal Park

Het geluid van de apen en vogels zullen je al vroeg wekken. Na het ontbijt rijden we met de jeep langs de rivier en na de lunch maken we nog een wandeling door het park. Nog een goede kans om wild te spotten. In de namiddag zijn we weer terug bij de cottage en wordt het diner geserveerd. (O,L,D)
7

Wandeling omgeving Karnali- en Bheri rivier

Met een jeep rijden we noordwaarts en ga je de omgeving van de schitterende Karnali- en Bheri-rivier te voet verkennen. Het landschap ten noorden van Bardia Nationaal Park is zeer gevarieerd. Uitzicht op de bergen, rivierkloven, witte rivierstranden, rijst- en graanvelden en authentieke dorpjes met huizen van hout en klei. In deze regio zul je het pure en ongerepte Nepal ervaren. We wandelen vandaag ongeveer 15 tot 17 kilometer over relatief vlakke paden. (O,L,D)
8

Bardia Nationaal Park

Je kunt vandaag van alle activiteiten van de voorgaande dagen bijkomen. De dag is naar eigen invulling in te delen. Optioneel kun je traditionele kookworkshop volgen om een Tharu-maaltijd te bereiden. (O,L,D)
9

Bardia Nationaal Park naar Jhingrana (2.250m)

Vandaag beginnen we aan de 7-daagse trekking naar Khaptad Nationaal Park. Per jeep rijden we richten in noordwestelijke richting. We vertrekken vroeg. Na enkele uren verandert het landschap van vlak naar bergachtig. Geniet onderweg van de prachtige uitzichten op de bergtoppen en de Seti-rivier. Als we Silgadhi passeren gaat de weg over in een hobbelig zandpad. Totaal zijn we ongeveer 10 tot 11 uur onderweg. We overnachten in een homestay of lodge in Jhingrana. (O,L,D)
10

Jhingrana naar Bichpani Camp (2.900m)

In de ochtend passeer je de ingang van het nationale park Khaptad. Het nationale park Khaptad kenmerkt zich door een golvend landschap met graslanden, meertjes en subtropische bossen. En je kunt de besneeuwde toppen van de Himalaya bewonderen. We maken een stevige klim naar Bichpani. Via een smal paadje wandel je door voornamelijk rododendron bos. Bichpani ligt in een bos en je overnacht in een eenvoudige lodge. Je wandelt ongeveer 4 tot 5 uur. (O,L,D)
11

Bichpani Camp naar Khaptad Camp (3.100m)

We beginnen vandaag met een stevige klim door een bos. Al snel bereik je een prachtig golvend grasland plateau met snelstromende riviertjes. Onderweg kom je veel helders tegen met hun koeien, schapen en geiten. Je wandelt ongeveer 3 tot 4 uur en overnacht in een eenvoudige homestay of lodge. (O,L,D)
12

Khaptad Camp (3.100m)

Vandaag ga je de omgeving van Khaptad Camp verkennen. We bezoeken een klein museum, de tempel van Khaptad Baba en het prachtige meertje Khaptad Dada. De overleden Khaptad Baba bracht 50 jaar van zijn leven hier mediterend door. Vanaf het uitzichtpunt kun je bij helder weer genieten van de besneeuwde toppen van de Himalaya. (O,L,D)
13

Khaptad Camp naar Lokhoda (2.500m)

We doen vanochtend rustig aan. We wandelen door een bos naar noordwesten van het park. Tijdens de wandeling heb je een goed uitzicht op de Himalaya. Het bergpad kent een aantal pittige afdalingen. Je wandelt ongeveer 4 tot 5 uur en overnacht in een eenvoudige lodge/homestay. (O,L,D)
14

Lokhoda naar Dadeldhura (1.740m)

We dalen nog verder af. Tijdens de wandeling heb je wederom uitzicht op de Himalaya en de vallei waar het dorpje Daruguan ligt. Na ongeveer 4 tot 5 uur wandelen kom je aan bij het dorpje Daruguan. Hier rijden we met een oude jeep via een onverharde weg naar Tamil. We bereiken Tamil in ongeveer een 1 tot 1,5 uur rijden. Wandelend steken we de hangbrug over de Seti-rivier over. Aan de andere kant van de brug staat een meer comfortabelere jeep te wachten en rijden we in ongeveer 2 tot 3 uur naar Dadldhura. Je overnacht in een lodge. (O,L,D)
15

Dadeldhura naar Shuklaphanta Nationaal Park

Na het ontbijt rijden we per jeep over een verharde weg in de richting van het vlakke landschap. Na ongeveer 8 uur rijden komen we aan bij Shuklaphanta Nationaal Park. Je overnacht in een jungle cottage. Shuklaphanta Nationaal Park is een beschermd gebied in de Terai met open grasland, bossen, rivierbeddingen en tropische wetlands. De uitgestrekte graslanden (phanta) vormen het ideale thuis voor de bedreigde moerrasherten. Naast het moerashert is het park ook een paradijs voor vogelliefhebbers. (O,L,D)
16

Shuklaphanta Nationaal Park

De beste manier om het park te verkennen is per jeep. Met de jeep komen we op verschillende plaatsen. De graslanden en kleine meren, waaronder bijvoorbeeld Rana Tal. Aan het einde van de middag gaan weer terug naar de cottage voor het diner. (O,L,D)
17

Shuklaphanta Nationaal Park naar Kathmandu

Na het ontbijt rijden we naar de luchthaven van Dhangadhi. Dit ligt op ongeveer 1,5 uur rijden van het nationale park. Je vliegt in ongeveer 1 uur en 15 minuten terug naar Kathmandu. Op de binnenlandse luchthaven staat de chauffeur op je te wachten en brengt je naar het hotel. Daar kom je aan het begin van de middag aan. De rest van de dag is naar eigen invulling in te delen. (O)
18

Vertrek uit Nepal

Het einde van de reis is aangebroken. Ongeveer 3 uur voor vertrek van de internationale vlucht word je opgehaald bij het hotel en naar de internationale luchthaven van Kathmandu gebracht. Het einde van je 18-daagse reis naar het uiterste westen van Nepal. We zijn benieuwd naar je reiservaringen. (O)
INBEGREPEN
accommodaties op basis van logies en ontbijt, tenzij anders beschreven in de reisroute
privé transfers met auto en chauffeur
excursies zoals beschreven met Engelssprekende gids inclusief entreegelden
excursies inclusief entreegelden zoals beschreven in het programma
gekwalificeerde Engelssprekende gids en 01 drager per 02 personen tijdens trekking
TIMS-registratie, toegangsprijs en vergunningen nationale parken
lokale belastingen en overige servicetoeslagen
reisbescheiden
assistentie op bestemming
NIET INBEGREPEN
internationale vlucht Amsterdam-Kathmandu (optioneel bij te boeken)
maaltijden die niet beschreven zijn
dranken, snacks en gebruik minibar
uitgaven van persoonlijke aard (telefoonrekening, wassen kleding etc)
fooien en donaties
reis- en/of annuleringsverzekering
visumkosten
bijdrage Garantiefonds GGTO (€ 15,00), Calamiteitenfonds (€2,50) en boekingskosten (€ 30,00)
andere kosten door onvoorziene omstandigheden, zoals noodtransport of ziekenhuisvervoer

Belangrijk

  • Deze reis kan op iedere dag beginnen.
  • Een reisverzekering is voor deze rondreis verplicht.
  • De prijs voor deze reis is per persoon op basis van 2 deelnemers. Gereduceerde reissom voor kinderen < 10 jaar. Vraag een persoonlijk reisvoorstel aan.

Accommodaties

Onderstaande accommodaties hebben wij in de reis opgenomen.

Plaats Accommodatie* Aantal nachten Verzorging
Kathmandu Hotel Traditional Comfort 2 Ontbijt
Bardia Nationaal Park Homestay 2 Ontbijt, lunch, diner
Bardia Nationaal Park Tent 1 Ontbijt, lunch, diner
Trekking Eenvoudige lodges 2 /

Het is mogelijk om een eenpersoonskamer te boeken (behalve tijdens de trekking). De extra kosten bedragen € 255,00 per kamer voor deze reis.

Je moet er rekening mee houden dat je in afgelegen gebieden bent en dat de accommodaties erg basic zijn. Tijdens de trekking deel je het toilet en je wast je bij de waterpomp. De homestay in Bardia Nationaal Park is luxer.

*) De accommodaties zijn onder voorbehoud van beschikbaarheid op het moment van boeken. In het geval er geen kamers beschikbaar zijn, bieden we een vergelijkbaar alternatief aan.

Paspoort en visum

Voor Nepal heb je met een Nederlandse of Belgische nationaliteit een visum nodig. Een toeristenvisum is verkrijgbaar bij het Nepalese Consulaat in Amsterdam, de ambassade in Brussel of op de luchthaven in Kathmandu. Wij adviseren om het visum voor vertrek bij het Nepalese Consulaat of de Nepalese Ambassade aan te vragen. Het is mogelijk om een visa op de luchthaven aan te vragen. Hiervoor moet je vanaf 15 dagen voorvertrek een online aanvraagformulier invullen en de benodigde documenten meenemen naar de luchthaven.

Er zijn drie verschillende toeristenvisa. Een visum voor 15, 30 en 90 dagen. In Nepal kan het visum verlengd worden tot maximaal 150 dagen per kalenderjaar. Bij vertrek uit Nepal moet je paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn. De datum waarop je in Nepal aankomt, mag maximaal zes maanden na uitgifte van het visum liggen.

Om het makkelijk voor je te maken, kunnen wij ook het visum voor je aanvragen. Op het boekingsformulier kun je aangeven of je hiervan gebruik wilt maken.

Beste reistijd

Hoewel deze reis het gehele jaar kan plaatsvinden, is het beste reisseizoen van oktober tot en met maart. Nepal heeft een mild klimaat en kent vier verschillende seizoenen. Het weer in Nepal verandert nogal door het jaar heen en is ook verschillend op diverse hoogtes. De pre-moesson, die vaak heet en vochtig is in lagergelegen gebieden, duurt van half april tot begin juni. De moesson duurt van half juni tot half september. En is warm en er kan veel regen vallen. De meeste bezoekers komen in de herfst (eind september tot eind november). Het is droog, helder en aangename temperaturen in de bergen en de Terai. In de winter (december en januari) is het koel en helder. De lente (februari tot half april) is ook een aangename periode om Nepal te bezoeken. Warmer weer en langere dagen. Rododendrons staan medio april in bloem in de heuvels en in de Terai is het gras gemaaid.

Maaltijden en drinken

Het eten is doorgaans lokaal. Je moet hierbij denken aan omelet, noodle soep, Nepalese dhal bhat of roti met verse groente. Dhal Bhat is het nationale gerecht van Nepal en bestaat uit rijst met groente. Je drinkfles vul je tijdens de trekking bij met vers water uit de putten die je onderweg tegenkomt. Waterzuiveringstabletten zijn onmisbaar.

Zwaarte

In het verre Westen van Nepal is het toerisme nog niet zo ontwikkeld, vergeleken met de rest van het land. De voorzieningen en accommodaties zijn eenvoudig. Wij verwachten een flexibele en avontuurlijke instelling van je. De eerste en laatste dag van de trekking zijn zwaar vanwege het hoogteverschil. Tijdens de trekking wandel je gemiddeld 4 tot 6 uur per dag, afhankelijk van je conditie en van je wandelervaring. Tijdens de reis word je begeleid door ervaren Engelssprekende gidsen.

Duurzaamheid

Wij hechten veel belang aan het verantwoord omgaan met cultuur, natuur en het milieu. Je reist door arme afgelegen gebieden waar de lokale bevolking niet gewend is aan toeristen. Wij houden ons zoveel mogelijk aan de lokale culturele gewoontes. We verwachten dit ook van onze reizigers. Maak gebruik van gezuiverd water en probeer het gebruik van plastic flessen met mineraal te verminderen. De voorzieningen om afval te verwerken zijn niet ontwikkeld en het afval wordt verbrand of gedumpt in de natuur.

Anders dan thuis

De reisbestemmingen van travel Nepal liggen buiten de westerse wereld, zodat je in contact komt met andere culturen, gebruiken en mentaliteiten. Dat maakt de reizen van travel Nepal extra interessant. Echter moet je er rekening mee houden dat sommige dingen anders zijn dan thuis. Het eten, hotels, vervoermiddelen, infrastructuur verschillen nogal met de westerse landen.

Houd er rekening mee dat vanwege het avontuurlijke karakter van onze reizen en door onvoorziene omstandigheden, het voor kan komen dat travel Nepal, ondanks een zorgvuldige planning vooraf, genoodzaakt kan zijn om de dagindeling te wijzigen of programmaonderdelen aan te passen. Een programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de reizigers, maar de uiteindelijke beslissing ligt bij de gids, reisbegeleiding en/of (vertegenwoordiger van) travel Nepal.

West-Nepal
Bichpani Camp Bardia Nationaal Park
Uitzicht op besneeuwde toppen vanuit Khaptad Nationaal Park
Gids in Bardia Nationaal Park
Traditioneel huis Karnali rivier West Nepal
Khaptad Nationaal Park
Shuklaphanta Nationaal Park
Olifant in Bardia Nationaal Park Nepal
Entree Khaptad Nationaal Park
Uitzicht vanuit Khaptad National Park