Nepal
Bestemming
29 dagen
Reisduur
najaar, voorjaar
Beste reisperiode

Tijdens deze rondreis door Nepal maak je een trekking rondom de Manaslu en ga je naar de afgelegen jungle van het nationale park Bardia in West-Nepal. Het Manaslu circuit is een van de mooiste trekkingen in Nepal. Schitterende uitzichten op de achtduizenders en dorpen met verschillende etnische bevolkingsgroepen. In de jungle spot je tijgers en de Indische neushoorn. Een onvergetelijke en zeer afwisselende reis.

Hoogtepunten

  • 16-daagse trekking rondom de Manaslu
  • Trotseer de 5.100 meter hoge pas Larkya La
  • Overnacht bij de lokale bevolking
  • Ontdek de afgelegen jungle van Bardia Nationaal Park

 

1

Aankomst Kathmandu

Bij helder weer heb je vanuit het vliegtuig een prachtig uitzicht op de toppen van de Himalaya. Op de luchthaven van Kathmandu staat een vertegenwoordiger van travel Nepal op je te wachten en brengt je naar je accommodatie. Onderweg krijg je al een goede indruk van de hectiek van de stad. Afhankelijk van de aankomsttijd kun je alvast de stad gaan verkennen.
2

Kathmandu

Bezoek samen met een gids de hoogtepunten van Kathmandu: Kathmandu Durbar Square, Swayambhunath, Bouddhanath en Pashupatinath.
3

Kathmandu

Deze dag is naar eigen invulling in te delen. Bijvoorbeeld om de laatste inkopen voor de trekking te doen.
4

Kathmandu (1.350m) naar Soti Khola (800m)

Je reist per jeep via Dhading district door het prachtige Nepalese platteland naar Soti Khola via Arighat Bazar. Dat ligt aan de oevers van de rivier de Bhudi Gandaki. Dit is de grens tussen de districten Dhading en Ghorka. Het laatste deel van de rit is over een onverharde en hobbelige weg. Je komt aan het einde van de middag in Soti Khola aan. En overnacht in een eenvoudige lodge.
5

Soti Khola naar Machha Khola (890m)

Start van de trekking. Je volgt de rivier de Bhudi Gandaki de komende dagen en passeert diverse zijtakken van deze rivier. Het pad wordt steeds smaller en uitdagender. Je loopt vandaag ongeveer 5 uur. Je overnacht in Maccha Khola. Machha Khola betekent rivier van de vis.
6

Machha Kola naar Jagat (1.410m)

Het eerste dorp op de route is Khorla Bensi. En ligt op de plaats waar twee rivieren samenkomen (Budhi Gandaki en Tharo Khola). Je komt langs Tatopani, wat heet waterbron betekent. En ligt op ongeveer 45 minuten lopen vanaf Khorla Bensi. En je vindt er een warm waterbron waar je een bad kunt nemen. Via een lange hangbrug (93m) en een korte klim over een stenen trap heb je uitzicht op het dal dat door rivier is gevormd. In Jagat is een controlepost voor je permit. Je loopt vandaag ongeveer 6 uur.
7

Jagat naar Deng (1.800m)

Het Gurung dorp Philim is een groot dorp en rondom het dorp vind je mais- en gierstvelden. Na de controlepost loop je verder naar Chisopani (koud water). Daar stoppen we voor de lunch. Hierna lopen we een half uur en passeren we een hangbrug en loop je weer langs de rivier naar Deng. Je loopt vandaag ongeveer 6 uur.
8

Deng naar Namrung (2.660m)

Je steekt de hangbrug over en loopt naar Rana. Na het dorp volgt je de rivier naar Bhi Phedi. Via bos en tarwevelden bereik je het dorp Ghap. In het dorp Ghap vind je veel ‘mani-stenen’. Aan de zuidkant van de rivier zie je meer ‘mani-stenen’. Het pad gaat door bossen en velden en je loopt naar Namrung. Je loopt vandaag ongeveer 6 uur.
9

Namrung naar Lho Gham (3.180m)

Vanaf Namrung heb je een goed uitzicht op de Manaslu en de andere bergen. Onderweg naar Lho kom je diverse boeddhistische dorpen tegen. Je loopt vandaag ongeveer 4 uur.
10

Lho Gham naar Samagaon (3.530m)

Na het ontbijt is het zeker de moeite waard om het klooster te bezoeken op ongeveer een half uur lopen vanaf Lho. Je hebt daar een prachtig uitzicht op de Mount Manaslu (8.163m). Onderweg naar Sama kom je door bossen en heb je mooi uitzicht op de omliggende bergen. We stoppen in Sama voor de lunch en overnachten daar ook. De middag kun je zelf indelen en bijvoorbeeld een klooster bezoeken dat iets verderop ligt. Je loopt vandaag ongeveer 2 uur.
11

Acclimatisatiedag Samagaon

Je overnacht vandaag in Sama en kunt je bagage hier achterlaten. We lopen vandaag naar Manaslu Basecamp (4400m). Onderweg heb je een mooi uitzicht op het meer Birendra Tal.
12

Samagaon naar Samdo (3.860m)

Vandaag wandel je ongeveer 4 tot 5 uur. Je steekt een rivier over en vlak voor het dorpje Samdo kom je langs een grote ‘mani-muur’. Samdo is een oud handelsdorp voor Nepalezen en Tibetanen. Het ligt op de handelsroute naar Tibet.
13

Samdo naar Dharamsala (4.460m)

Vanuit Samdo loop je in ongeveer 4 uur naar Dharamsala. Je passeert een kraakhelder riviertje en hebt mooie uitzichten. Je overnacht in Dharamsala en is het laatste dorpje voor de pas Larkya La die je de volgende dag gaat oversteken.
14

Dharamsala via Larkya La (5.100m) naar Bimtang (3.720m)

Een lange en zware dag vandaag. Na ongeveer 2 tot 3 uur lopen bereik je de top van de pas Larkya La. Vanaf de top van de pas heb je uitzicht op Kangguru, Annapurna II, Himlung, Cheo Himal en Gyaji Kung. De afdaling naar Bimtang is pittig. Op rechts kijk je uit op de gletsjer. Na de pas loop je in ongeveer 4 tot 5 uur naar Bimtang.
15

Rustdag in Bimtang

Vandaag houden we een rustdag in Bimtang, na de pittige dag van gisteren.
16

Bimthang naar Gho (2.560m)

Na het ontbijt steek je de rivier over en daalt verder af door een rhododendron bos in een smalle vallei. Het is de oude zoutroute. Je volgt de rivier naar het dorpje Gho. Je loopt vandaag ongeveer 6 uur.
17

Gho naar Dharapani (1.920m)

Vanaf Gho daal je verder af naar Dharapani. In Dharapani ontmoet kruis je de mensen die de Annapurna ronde lopen. Je loopt vandaag ongeveer 3 uur.
18

Dharapani naar Besi Sahar (760m)

De laatste wandeldag is aangebroken. Je loopt vanuit Jagat naar Bhulbule. Vanaf daar nemen we een lokale bus naar het dorp Besi Sahar, waar je overnacht. Je loopt vandaag ongeveer 7 uur.
19

Besi Sahar naar Pokhara (820m)

Na het ontbijt reis je per auto in ongeveer 4 tot 5 uur naar Pokhara.

De stad Pokhara ligt aan het Phewa-meer. Bij helder weer heb je vanuit Pokhara een geweldig uitzicht op de toppen van de Himalaya. Bijvoorbeeld een wandeling over de boulevard langs het meer en geniet van de vele restaurantjes. Of met een boottocht over het Phewa-meer met daarna een wandeling naar de World Peace Pagoda. Op de terugweg kom je langs Devi’s Falls en een Tibetaans vluchtelingenkamp. Ook is het mogelijk om te paragliden met uitzicht op Pokhara, het Phewa-meer en de Himalaya.

De rest van de dag is naar eigen invulling in te delen.

20 & 21

Pokhara

Deze dagen zijn naar eigen invulling in te delen. Kom bij van de trekking of ga er op uit om de stad Pokhara te verkennen. Bijvoorbeeld met een wandeling naar de World Peace Pagoda of de top van de berg Sarangkot.
22

Pokhara naar Tansen

Na het ontbijt vertrekken jullie naar het dorpje Tansen. Via een bergpas kom je na ongeveer 5 tot 6 uur rijden aan in Tansen. Onderweg heb je mooie uitzichten. Je verblijft bij een lokale en zeer gastvrije Nepalese familie. Afhankelijk van de beschikbaarheid heb je een kamer met badkamer of een gedeelde badkamer op de gang.

In de namiddag raden we je aan om een wandeling te maken naar het uitzichtpunt op de top van de heuvel voor een prachtig uitzicht op de bergen. En kun je het dorp verkennen. ‘s Avonds eet je samen met de lokale familie.

23

Tansen naar Bardia Nationaal Park

Je verlaat Tansen en reist verder naar het westen van Nepal. De weg gaat nog ongeveer 1,5 tot 2 uur slingerend door de bergen, waarbij de wegen soms hobbelig zijn. Daarna kom je aan in het vlakke landschap van de Terai. Na ongeveer 6 tot 7 uur rijden kom je aan bij de homestay aan de rand van Bardia Nationaal Park. Je wordt warm door de familie ontvangen en hebt tijd om bij te komen van je reis.

Het nationale park Bardia ligt in het verre Westen van Nepal en is veruit het grootste ongerepte natuurgebied van Nepal. Uniek is dat Bardia nog niet door het massatoerisme is ontdekt.

24

Bardia Nationaal Park

De ochtend kun je naar eigen invulling indelen. ’s Middags ga je bezoek je per fiets samen met de gids traditionele Tharu dorpen. En maak je een wandeling door het community forest. Dit is een belangrijke doorgangsroute voor het wild dat zich verplaatst tussen Bardia en Katarniaghat Wildlife reservaat in India. En biedt je een goede kans om wild te spotten. Je krijgt een traditionele Tharu lunch geserveerd.
25

Bardia Nationaal Park

Vandaag ga je per rustige raft (afhankelijk van het waterpeil) het park verkennen. Het is een unieke mogelijkheid om vanaf het water de vogels en wilde dieren op de rivieroevers en zandbanken te zien. Misschien spot je zelfs wel de zeldzame Ganges dolfijn! Je wordt afgezet bij een fantastische kampeerplek. Onder de sterrenhemel en een barbecue voel je de spanning van de geluiden uit de jungle. De hele nacht blijft de gids op om het kampvuur brandend te houden en maakt je wakker zodra een olifant of neushoorn de rivier oversteekt.
26

Bardia Nationaal Park

Na een stevig ontbijt in de jungle, ga je samen met een gids een wandeling in de jungle maken. Dit is een unieke manier om wild te spotten. Door goed te luisteren en de sporen op de grond te volgen weet de gids waar de dieren zich bevinden. Je loopt over smalle paden en kruist met regelmaat de rivier. Vanuit de uitkijktoren en op de oever van de rivier spot je de wilde dieren. De gids bereidt je lunch in de jungle. Bij terugkomst bij de homestay wordt er een lokale maaltijd voor je bereidt.
27

Bardia Nationaal Park via Kathmandu naar Bhaktapur

In de ochtend is er tijd om lopend of per fiets het platteland op eigen initiatief te verkennen. Natuurlijk kun je de ochtend zelf indelen. Het is tijd om afscheid te nemen van de lokale familie. Je wordt naar de luchthaven van Nepalgunj gebracht voor de binnenlandse vlucht naar Kathmandu. Op de luchthaven van Kathmandu staat een vertegenwoordiger van travel Nepal op je te wachten. Je wordt naar het koningsstadje Bhaktapur gebracht. Daar kun je nagenieten van de avonturen in de jungle van Nepal.
28

Bhaktapur

Bhaktapur is de op twee na grootste stad van de vallei en er hangt nog de sfeer van een middeleeuwse nederzetting. Handel, landbouw en nijverheid (houtsnijwerk en aardewerk) zijn de voornaamste middelen van bestaan. De stad ligt aan de oude karavaanroute van China naar India. Er verrezen magnifieke paleizen, tempels en klooster die nu grotendeels nog intact zijn. De stad kun je op eigen gelegenheid of samen met een gids bekijken.
29

Bhaktapur naar huis

De laatste dag in Nepal is aangebroken. Afhankelijk van het tijdstip van je terugvlucht word je naar de luchthaven van Kathmandu gebracht voor je terugvlucht naar Nederland.
INBEGREPEN
Binnenlandse vlucht Nepalgunj-Kathmandu
Accommodaties op basis van logies en ontbijt, tenzij anders beschreven
Privé transfers zoals beschreven in het programma
Excursies zoals beschreven in het programma
Gekwalificeerde Engelssprekende gids en drager (maximaal 15kg per drager) tijdens trekking
Verzekering voor gids en drager(s)
Accommodatie, eten, loon en uitgaven voor gids en drager(s)
TIMS-registratie en toegangsbewijzen nationale parken
Transfer hoofdbagage van Kathmandu naar Pokhara
Lokale belastingen en overige servicetoeslagen
Reisbescheiden
Organisatiebemiddeling en services
BIJKOMENDE KOSTEN BIJ BOEKING
Bijdrage garantiefonds GGTO € 15,00 per boeking
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Boekingskosten € 15,00 per boeking
NIET INBEGREPEN
Internationale vlucht
Reis en/of annuleringsverzekering
Entreegelden bezienswaardigheden
Maaltijden, zie niet beschreven zijn
Frisdrank, alcohol en snacks
Fooien en donaties
Visumkosten Nepal
Uitgaven van persoonlijke aard
Andere kosten door onvoorziene omstandigheden

Aanvullende informatie

  • Genoemde prijs is per persoon op basis van 2 volwassenen
  • Een reis- en annuleringsverzekering voor deze rondreis is verplicht.

Beste reistijd

De beste reistijd voor deze reis is van half september tot december en van begin maart tot eind mei. In de maanden december tot en met eind februari is het winter en dalen de temperaturen. In de zomermaanden tussen juni en september is de het regenseizoen. Het is dan erg warm in het zuiden en de regen maakt het lastig om de parken in te trekken.

Accommodaties

Je overnacht in guesthouses, hotels, homestays en lodges. Tijdens de trekking verblijf je in eenvoudige lodges of theehuizen.

Maaltijden

Je verblijft in de accommodaties op basis van logies en ontbijt. Tijdens de trekking zijn de maaltijden niet inbegrepen. Het eten de trekking is doorgaans lokaal. Je moet hierbij denken aan omelet, noodle soep, Nepalese dhal bhat of roti met verse groente. Dhal Bhat is het nationale gerecht van Nepal en bestaat uit rijst met groente. Je drinkfles vul je tijdens de trekking bij met vers water uit de putten die je onderweg tegenkomt. Tijdens je verblijf in de homestays is het avondeten inbegrepen.

Vervoer

Tijdens de reis maken we gebruik van privé vervoer per auto en jeep. En een binnenlandse vlucht van Nepalgunj naar Kathmandu.

Zwaarte

Tijdens de trekking zijn de voorzieningen en accommodaties eenvoudig. Wij verwachten een flexibele en avontuurlijke instelling van je. De trekking is inspannend. Tijdens de trekking wandel je gemiddeld 4 tot 6 uur per dag, afhankelijk van je conditie en van je wandelervaring. Een goede conditie is noodzakelijk. Tijdens de reis word je begeleid door ervaren Engelssprekende gidsen.

Heen- en terugreis

De internationale vlucht is niet inbegrepen. Wij brengen graag een voorstel voor de vlucht voor je uit.

Duurzaamheid

Wij hechten veel belang aan het verantwoord omgaan met cultuur, natuur en het milieu. Je reist door arme afgelegen gebieden waar de lokale bevolking niet gewend is aan toeristen. Wij houden ons zoveel mogelijk aan de lokale culturele gewoontes. We verwachten dit ook van onze reizigers. Maak gebruik van gezuiverd water en probeer het gebruik van plastic flessen met mineraal te verminderen. De voorzieningen om afval te verwerken zijn niet ontwikkeld en het afval wordt verbrand of gedumpt in de natuur.

Nepal - Manaslu Range
Nepal - Bardia Nationaal Park - Tharu dorp
Nepal - Bardia Nationaal Park - raften op de rivier
Nepal - Bardia Nationaal Park - Neushoorn
Nepal - Bardia Nationaal Park - Bengaalse tijger
Nepal - Kathmandu - Boudhanath
Nepal - Kathmandu - Pashupatinath rivier