Nepal
Bestemming
19 dagen
Reisduur
Inspannend
Zwaarte
Hotel, Lodge
Accommodatie

De Manaslu-trekking heeft het allemaal. Verbluffende uitzichten, betoverende culturen, misschien wel de mooiste wandelpaden van Nepal en dat allemaal rondom de achtste hoogste berg ter wereld (8.163m). Geniet onderweg van de uitzichten over de ijswanden en gletsjers. En trotseer de pas Larkya La op 5.160 meter hoogte.

Hoogtepunten

  • trotseer de pas Larkya La op 5.160 meter hoogte
  • fantastische panorama’s met uitzichten op de besneeuwde toppen van de Himalaya
  • trekking is uit te breiden met een wandeling door Tsum Valley
1

Dag 1 - Aankomst in Nepal

Bij aankomst op de internationale luchthaven van Kathmandu word je ontvangen door een vertegenwoordiger van travel Nepal. Je wordt naar je hotel gebracht waar je kunt bijkomen van de reis.
2

Dag 2 - Kathmandu (1.350m) naar Soti Khola (800m)

Je reist per jeep via Dhading district over het prachtige Nepalese platteland naar Soti Khola via Arighat Bazar. Dat ligt aan de oevers van de rivier de Bhudi Gandaki. Dit is de grens tussen de districten Dhading en Ghorka. Het laatste deel van de rit is over een onverharde en hobbelige weg. Je komt aan het einde van de middag aan. En overnacht in een eenvoudige lodge.
3

Dag 3 - Soti Khola naar Maccha Khola (890m)

Start van de trekking. Je volgt de rivier de Bhudi Gandaki de komende dagen en passeert diverse zijtakken van deze rivier. Het pad wordt steeds smaller en uitdagender. Je loopt vandaag ongeveer 5 uur. Je overnacht in Maccha Khola. Machha Khola betekent rivier van de vis.
4

Dag 4 - Machha Khola naar Jagat (1.410m)

Het eerste dorp op de route is Khorla Bensi. En ligt op de plaats waar twee rivieren samenkomen (Budhi Gandaki en Tharo Khola). Je komt langs Tatopani, wat heet waterbron betekent. En ligt op ongeveer 45 minuten lopen vanaf Khorla Bensi. En je vindt er een warm waterbron waar je een bad kunt nemen. Via een lange hangbrug (93m) en een korte klim over een stenen trap heb je uitzicht op het dal dat door rivier is gevormd. In Jagat is een controlepost voor je permit. Je loopt vandaag ongeveer 6 uur.
5

Dag 5 - Jagat naar Deng (1.800m)

Het Gurung dorp Philim is een groot dorp en rondom het dorp vind je mais- en gierstvelden. Na de controlepost loop je verder naar Chisopani (koud water). Daar stoppen we voor de lunch. Hierna lopen we een half uur en passeren we een hangbrug en loop je weer langs de rivier naar Deng. Je loopt vandaag ongeveer 6 uur.
6

Dag 6 - Deng naar Namrung (2.660m)

Je steekt de hangbrug over en loopt naar Rana. Na het dorp volgt je de rivier naar Bhi Phedi. Via bos en tarwevelden bereik je het dorp Ghap. In het dorp Ghap vind je veel ‘mani-stenen’. Aan de zuidkant van de rivier zie je meer ‘mani-stenen’. Het pad gaat door bossen en velden en je loopt naar Namrung. Je loopt vandaag ongeveer 6 uur.
7

Dag 7 - Namrung naar Lho Gham (3.180m)

Vanaf Namrung heb je een goed uitzicht op de Manaslu en de andere omliggende bergen. Onderweg naar Lho kom je diverse boeddhistische dorpen tegen. Je loopt vandaag ongeveer 4 uur.
8

Dag 8 - Lho Gham naar Samagaon (3.530m)

Na het ontbijt is het zeker de moeite waard om het klooster te bezoeken op ongeveer een half uur lopen vanaf Lho. Je hebt daar een prachtig uitzicht op de Mount Manaslu (8.163m). Onderweg naar Sama kom je door bossen en heb je mooi uitzicht op de omliggende bergen. We stoppen in Sama voor de lunch en overnachten daar ook. De middag kun je zelf indelen en bijvoorbeeld een klooster bezoeken dat iets verderop ligt. Je loopt vandaag ongeveer 2 uur.
9

Dag 9 - Acclimatisatiedag Samagaon (3.530m)

Je overnacht vandaag in Sama en kunt je bagage hier achterlaten. We lopen vandaag naar Manaslu Basecamp (4400m). Onderweg heb je een mooi uitzicht op het meer Birendra Tal.
10

Dag 10 - Samagaon naar Samdo (3.860m)

Vandaag wandel je ongeveer 4 tot 5 uur. Je steekt een rivier over en vlak voor het dorpje Samdo kom je langs een grote ‘mani-muur’. Samdo is een oud handelsdorp voor Nepalezen en Tibetanen. Het ligt op de handelsroute naar Tibet.
11

Dag 11 - Samdo naar Dharamsala (4.460m)

Vanuit Samdo loop je in ongeveer 4 uur naar Dharamsala. Je passeert een kraakhelder riviertje en hebt mooie uitzichten. Je overnacht in Dharamsala en is het laatste dorpje voor de pas Larkya La die je de volgende dag gaat oversteken.
12

Dag 12 - Dharamsala via Larkya La (5.100m) naar Bimtang (3.720m)

Een lange en zware dag vandaag. Na ongeveer 2 tot 3 uur lopen bereik je de top van de pas Larkya La. Vanaf de top van de pas heb je uitzicht op Kangguru, Annapurna II, Himlung, Cheo Himal en Gyaji Kung. De afdaling naar Bimtang is pittig. Op rechts kijk je uit op de gletsjer. Na de pas loop je in ongeveer 4 tot 5 uur naar Bimtang.
13

Dag 13 - Rustdag in Bimtang (3.720m)

Vandaag een rustdag in Bimtang.
14

Dag 14 - Bimthang naar Gho (2.560m)

Na het ontbijt steek je de rivier over en daalt verder af door een rhododendron bos in een smalle vallei. Het is de oude zoutroute. Je volgt de rivier naar het dorpje Gho. Je loopt vandaag ongeveer 6 uur.
15

Dag 15 - Gho naar Dharapani (1.920m)

Vanaf Gho daal je verder af naar Dharapani. In Dharapani ontmoet kruis je de mensen die de Annapurna ronde lopen. Je loopt vandaag ongeveer 3 uur.
16

Dag 16 - Dharapani naar Besi Sahar (760m)

De dag wandelen is aangebroken. Je loopt vanuit Jagat naar Bhulbule. Vanaf daar nemen we een lokale bus naar het dorp Besi Sahar, waar je overnacht. Je loopt vandaag ongeveer 7 uur.
17

Dag 17 - Besi Sahar naar Kathmandu (1.350m)

Na het ontbijt reis je per auto in ongeveer 7 tot 8 uur terug naar Kathmandu.
18

Dag 18 - Kathmandu

Met een Engelssprekende gids bezoek je de hoogtepunten van Kathmandu. We bezoeken Swayambhunath, Bouddhanath, Pashupatinath en Kathmandu Durbar Square.
19

Dag 19 - Vertrek uit Nepal

De laatste dag in Nepal is aangebroken. Je wordt naar de internationale luchthaven van Kathmandu gebracht voor je vlucht terug naar huis.
INBEGREPEN
Accommodaties op basis van logies en ontbijt, tenzij anders in het programma omschreven
Privé vervoer zoals beschreven in het programma
Excursies inclusief entreegelden zoals beschreven in het programma
TIMS-registratie en toegangsbewijs nationale parken
Professionele en gecertificeerde lokale Engelssprekende gids tijdens excursies
1 drager voor bagage tijdens de trekking (maximaal 15kg) per 2 personen
Lokale belastingen en overige servicetoeslagen
Reisbescheiden
Organisatiebemiddeling en services
BIJKOMENDE KOSTEN BIJ BOEKING
Bijdrage garantiefonds GGTO € 15,00 per boeking
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
CO2-compensatie € 8,25 per persoon
Boekingskosten € 30,00 per boeking
NIET INBEGREPEN
Intercontinentale vluchten
Optionele excursies
Reis en/of annuleringsverzekering
Frisdrank, alcohol en snacks
Fooien en donaties
Visumkosten
Uitgaven van persoonlijke aard
Andere kosten door onvoorziene omstandigheden, zoals noodtransport of ziekenhuisvervoer

Belangrijk

  • Het minimale aantal deelnemers voor de Manaslu-trekking is 2 in verband het permit.
  • Een reisverzekering voor deze rondreis is verplicht.
  • De prijs voor deze reis is per persoon op basis van 2 volwassenen. Vraag een persoonlijk reisvoorstel aan.

Beste reistijd

De beste reistijd voor deze reis is van vanaf oktober tot december en vanaf begin maart tot eind april. In de maanden december tot en met eind februari is het winter en dalen de temperaturen flink en zijn de passen niet toegankelijk. In de zomermaanden tussen juni en september is de het regenseizoen.

Accommodaties

Je verblijft tijdens de reis in verschillende soorten accommodaties. In Kathmandu en Pokhara verblijf je in een middenklasse hotel. Tijdens de trekking verblijf je in een eenvoudige lodge. Je moet er rekening mee houden dat je in afgelegen gebieden bent en dat de accommodaties erg basic zijn. Tijdens de trekking deel je het toilet en je wast je bij de waterpomp.

Maaltijden en drinken

Het eten is doorgaans lokaal. Je moet hierbij denken aan omelet, noodle soep, Nepalese dhal bhat of roti met verse groente. Dhal Bhat is het nationale gerecht van Nepal en bestaat uit rijst met groente. Je drinkfles vul je tijdens de trekking bij met vers water uit de putten die je onderweg tegenkomt. Waterzuiveringstabletten zijn onmisbaar.

Zwaarte

Het is belangrijk voor een trekking dat je over een goede basisconditie en uithoudingsvermogen beschikt. Goed ingelopen wandelschoenen zijn een must. Houd rekening met extreme weersomstandigheden. En zorg voor warme kleding. Een comfortabele slaapzak kun je huren in Kathmandu. Wij hebben geprobeerd om een zo goed mogelijke inschatting te maken van de zwaarte van de trekking. Al is dit erg persoonlijk en hangt het af van je eigen fysieke gesteldheid. Daarnaast spelen ook de weersomstandigheden en de hoogte een belangrijke rol. Neem contact met ons op, indien je aanvullende informatie wenst over deze reis. Een goede voorbereiding is vereist.

Hoogteziekte

Boven de 2.500 Ă  3.000 meter kun je last krijgen van hoogteziekte. Het kan iedereen overkomen, ook als je er nooit eerder last van hebt gehad! Het lichaam is vaak nog niet gewend aan de verminderde hoeveelheid zuurstof in de lucht. De symptomen van hoogteziekte zijn hoofdpijn, gebrek aan eetlust, misselijkheid, duizeligheid, slapeloosheid, overgeven en onregelmatige ademhaling in rust. Negeer deze symptomen niet. Hoogteziekte is erg gevaarlijk en kan tot een dodelijke afloop leiden. Daal af wanneer je meerdere verschijnselen van hoogteziekte waarneemt en ga zeker niet op een hoger niveau slapen. Drink veel en eet iets. Kom je iemand met hoogteziekte tegen, begeleid deze naar beneden.

Duurzaamheid

Wij hechten veel belang aan het verantwoord omgaan met cultuur, natuur en het milieu. Je reist door arme afgelegen gebieden waar de lokale bevolking niet gewend is aan toeristen. Wij houden ons zoveel mogelijk aan de lokale culturele gewoontes. We verwachten dit ook van onze reizigers. Maak gebruik van gezuiverd water en probeer het gebruik van plastic flessen met mineraal te verminderen. De voorzieningen om afval te verwerken zijn niet ontwikkeld en het afval wordt verbrand of gedumpt in de natuur.

Zwaarte van de trekking

Uitzicht op de Manaslu
Manaslu in Nepal
Manaslu trekking
Drager tijdens de Manaslu trekking
Wandelroute Manaslu trekking