China, Tibet
Bestemming
18 dagen
Reisduur
april-juni, september-oktober
Beste reisperiode
Guesthouse, Hotels
Accommodatie

Maak kennis met de twee fascinerende bestemmingen China en Tibet. Je begint in Beijing waarbij een bezoek aan de Chinese Muur niet ontbreekt. Per trein reis je zuidwaarts naar Xi’an waar je het Terracotta Leger bezoekt. In Chengdu bezoek je het pandacentrum en de Giant Buddha in Leshan. Met de Hemeltrein reis je naar Tibet, het dak van de wereld. Naast de hoogtepunten in Lhasa (3.650m), bezoek je het Yamdrok-meer en kijk je uit op de Mount Everest.

Hoogtepunten

  • Loop op de Chinese muur en bezoek het Terracotta Leger
  • Per Hemeltrein reis je naar het dak van de wereld
  • Duik in de Tibetaanse cultuur in Lhasa en omstreken
 
1

Aankomst in Beijing

Op de luchthaven van Beijing staat de vertegenwoordiger van travel Nepal op je te wachten en brengt je naar je accommodatie. Je kunt daar bij komen van de vlucht of alvast de stad gaan verkennen op eigen gelegenheid.
2

Beijing

De stad Beijing is enorm. Het is ongeveer net zo groot als België en het centrale deel van de stad is ordelijk en symmetrisch ingedeeld. Deze dag is naar eigen invulling in te delen. Bezoek bijvoorbeeld het Tiananmen Square en de Verboden Stad. Wandel door de smalle straatjes van de hutongs en eet Chinese Peking eend op de traditionele wijze. Of probeer een traditionele hotpot (Engelssprekende gids optioneel).
3

Beijing

Deze dag is naar eigen invulling in te delen. Bezoek bijvoorbeeld het Jingshan park of het Temple of Heaven park. Je kunt ook een bezoek brengen aan de stadions op het Olympische terrein waar in 2008 de zomerspelen zijn gehouden. Een aanrader is een bezoek aan het zomerpaleis (Engelssprekende gids optioneel).
4

Beijing naar Xi’an

Vandaag bezoek je met een Engelssprekende gids een deel van de Chinese Muur. Dit deel van de muur ligt op ongeveer 90km ten noord oosten van Beijing. Dit deel van de muur is in tact, erg indrukwekkend en bevat 26 wachttorens. In de avond word je naar het treinstation in Beijing gebracht voor de reis naar Xi’an, dat 1.200km verder naar het zuiden ligt.
5

Xi’an

In de ochtend kom je aan in de stad Xi’an. Het is de oudste van de vier oude grote steden. De plaats staat ook wel bekend als de geboorteplaats van de Chinese beschaving. Het was de oostelijke grens van de Zijderoute en speelde een belangrijke rol in de Chinese geschiedenis. We bezoeken een van de belangrijkste archeologische vondsten: het terracotta leger. En we bezoeken de medicijnen markt. De traditionele Chinese geneeswijze bestaat al duizenden jaren. In de avond kun je Xi’an op eigen gelegenheid verkennen. Bezoek bijvoorbeeld de muziekfonteinen.
6

Xi’an naar Chengdu

We bezoeken vandaag de Big Wild Goose Pagoda. Het is Ă©Ă©n van de belangrijkste Boeddhistische pagodes in China, gebouwd in de Tang. De stad Xi’an is volledig ommuurd. De muur is 12 meter hoog, tussen de 12 en 14 meter breed en 13,7 km lang. We bezoeken de zuidelijke toegangspoort. Laat je verrassen in het Moslim kwartier door de vele eetstalletjes met bijzondere gerechten. Naast een ‘food-street’, vind je hier ook een ‘bar-street’. Deze wijk ligt ook dicht bij de Bel en Drumtorens. In avond word je naar het station gebracht voor je reis naar Chengdu.
7

Chengdu

Je komt ‘s ochtends aan in Chengdu. Chengdu heeft een aantal mooie en levendige kloosters, waarvan het Wenshu klooster de bekendste, het grootste en best bewaarde klooster is. Het klooster dateert uit de Tang, ruim 1300 jaar geleden is toegewijd aan de Bodhisattva van de wijsheid. We bezoeken vandaag de ‘Giant Buddha’ in Leshan, dat ten zuiden van Chengdu ligt. De trots van Leshan is de 1200 jaar oude Buddha, uithakt uit een rots en kijkt over de Dadu en Min rivier. Het beeld is 71 meter hoog! Na het bezoek aan de enorme Buddha reis je terug naar Chengdu.
8

Chengdu

Je brengt een bezoek aan het pandacentrum. De panda is het symbool van China. Ze leefden ooit verspreid over het land, houden ze zich nu schuil diep in de onherbergzame wouden in Centraal-China. In het pandacentrum is alle kennis verzameld en worden de dieren uiteindelijk vrijgelaten in het bos. In het centrum leven enkele tientallen reuzenpanda’s en rode panda’s. In de herfst en winter zijn er soms jongen te zien.

Rond het middaguur brengen we je naar het station voor de hemeltrein naar Lhasa. Je passeert de Tangula pas op 5.072 meter (en ligt ruim 200 meter hoger dan de voormalige hoogste spoorlijn in Peru). Ruim 960 kilometer van de spoorlijn ligt boven 4000 meter. Mogelijk ervaar hier je ook hoogteziekte. Het is belangrijk om veel te blijven drinken. De trein is uitgerust met een drukcompartiment en een ventilatiesysteem voor extra zuurstof. In noodgevallen is er een dokter aanwezig op de trein. In de restauratiewagon kun je met heet water bijvoorbeeld een noedelsoep klaar maken of een maaltijd bestellen.

9

Chengdu naar Lhasa

Je reist dwarts door de Kunlun- en Tangulagebergte naar het dak van de wereld. Je passeert oneindige groene zompige vlaktes. De aanleg van de spoorlijn over de permafrost was een flinke uitdaging voor de ingenieurs. De besneeuwde bergtoppen steken af tegen de blauwe lucht. Je komt langs het Qinghai meer, vol met vissen en het leefgebied van vele vogels. Ook de nomaden, yaks zie je hier.
10

Aankomst in Lhasa

In de ochtend kom je aan in Lhasa. Dit ligt op 3.600 meter hoogte. Je wordt door de gids naar de accommodatie gebracht. Vanwege de hoogte raden we je aan om vandaag vooral aan de hoogte te wennen en niet teveel inspannende activiteiten te ondernemen. Je kunt op eigen gelegenheid alvast het centrum van Lhasa gaan verkennen.
11

Lhasa

Het symbool van Tibet is het Potala Paleis. Het majestueuze witte en rode complex steekt af tegen de groene bergen en blauwe lucht. Het herbergt schatten van de Tibetaanse historie, religie, cultuur en kunst. Afhankelijk van het tijdstip waarom wij naar binnen mogen, bezoeken we dit immense paleis.
Ook bezoeken we het Sera klooster, dat ten noorden van Lhasa ligt. In 1959 herbergde dit klooster nog zo’n 5.000 monniken. Tegenwoordig zijn het er nog ongeveer 500. De start van de bouw van het klooster was in 1419. In de tuin vinden debatten plaats tussen de monniken. Daarna bezoeken we het voormalige zomerpaleis van de Dalai Lamas met een groot bijbehorend park.
12

Lhasa

We bezoeken het Drepung klooster. Het is het grootste klooster en is in 1416 gesticht. En de oudste boeddhistische tempel van Tibet staat vandaag op het programma. Het staat in de Barkhor-buurt in het oude deel van Lhasa.
13

Lhasa naar Tsedang

Vanuit Lhasa rijden we naar Tsedang langs de Tsangpo rivier. We bezoeken het Samye klooster in de regio Ăś. En is het oudste boeddhistische klooster van Tibet. Je bezoekt ook het paleis Yambulagang. Volgens de legende is het paleis gebouwd voor de eerste koning van Tibet, Nyatri Tsenpo. Je overnacht in Tsedang.
14

Tsedang naar Gyangtze

Trotseer de Kamba La pas op 4.790 meter hoogte en je hebt een geweldig uitzicht over het meer Yamdrok. Op ongeveer 2 uur rijden stop je bij de spectaculaire Karola gletsjer. Het is niet de grootste gletsjer, maar het de witte gletsjer ligt in een prachtige omgeving. Je overnacht in Gyangtze. Vroeger was Gyantse een belangrijkse karavaanstad. Indien er voldoende tijd is, kun je een kijkje nemen bij het fort Gyantse Dzong dat boven de stad uitsteekt.
15

Gyangtze naar Shigatse

We bezoeken het Gyantse Kumbum en het mysterieuze klooster Pelkhor Chode. Je vindt er angstaanjagende muurschilderingen en in het binnenste heiligdom een prachtig brozen beeld van Sakyamuni. Hierna reizen we door de Nyang-chu vallei naar Shigatse. Shigatse is de tweede grote stad van Tibet. De vallei wordt bevolkt door yaks, paarden en Tibetaanse boeren.
16

Shigatse naar Shegar

De belangrijkste bezienswaardigheid van Shigatse is het Tashilhunpo klooster. De naam betekent in het Tibetaans “alle geluk en voorspoed zijn hier verzameld”. We rijden vandaag naar Shegar. Het berglandschap wordt steeds grilliger en hoger. We steken de Gyatso-la pas over op 5.248 meter. Dit is het hoogste punt van je reis. Aan de andere kant van de pas daal je af en bij kilometerpaaltje 5114 zie je de Mount Everest in de verte. Je overnacht in Shegar.
17

Shegar naar Lhasa

Vandaag hebben we een lange rit over de weg voor de boeg. We reizen in ongeveer 10 tot 11 uur terug naar de hoofdstad Lhasa. Geniet van je laatste volle dag in Tibet.
18

Einde reis

Je laatste dag van je reis is aangebroken. Je wordt naar de luchthaven gebracht voor je terugvlucht naar huis. Het is mogelijk om deze reis te verlengen met een rondreis door Nepal, Bhutan en/of India.
In de stad Chengdu in China
Een blik op de Chinese muur
Tiananmen plein in Beijing
De muur om de stad Xi'an
Terracotta leger in Xi'an China
In de stad Chengdu in China
Het Potala paleis in Lhasa, Tibet.
Yamdrok meer in Tibet
Klooster in Shigatse Tibet

Tour reviews

5.00 based on 1 review
S&S
27 november 2018

Na veel onderzoek en beurzen lang te zijn geweest sprak Nepal Travel ons het meest aan en gelukkig zonder spijt. Wij hebben erg genoten van onze reis dat alle emoties in ons los heeft gemaakt. Waar we soms vol energie en soms doodop de dag door kwamen. Van trekking tot bijkomen op een terrasje van meer dan 24 uur lange treinreizen, de magie van de chineese muur in een lichte mist. De machten bergen van de Himalaya van de kant van Tibet en de kant van Nepal wat echt yin en yang is. De mensen en hun geloven en levenswijzen. Het was een prachtige reis! Waar we overal werden opgewacht door een gids met een chauffeur die ons gelukkig wel af en toe alleen lieten :D. Was deze reis tot de puntjes voorzien en zonder problemen verlopen! Dhanjabaat en misschien pheri bhetaulaa.

Alleen kopers van dit product kunnen een beoordeling achterlaten.