Nepal
Bestemming
12 dagen
Reisduur
oktober tot en met maart
Beste reisperiode
Homestay, Hotel
Accommodatie

Deze Nepal rondreis staat volledig in het teken van het ontmoeten van locals. Je bezoekt de hoogtepunten van Nepal en overnacht 5 nachten in eenvoudige huizen van lokale families. Je kookt, eet en bezoekt de dorpen met de lokale Nepalezen. Vol trots krijg je uitleg over ‘hun’ dorp. Je ondersteunt niet alleen de lokale community, maar krijgt er ook een bijzondere ervaring voor terug. De aanblik van de besneeuwde toppen van de Himalaya zijn onvergetelijk. Nepal gaat in je hart zitten.

Deze reis is goed uit te breiden met een trekking in de Himalaya.

Hoogtepunten

  • Ontmoet en verblijf bij de locals
  • Bezoek de hoogtepunten van Nepal
  • Overnachting bij het klooster Neydo
  • Spot wild in de jungle van Nepal
  • Bewonder de besneeuwde toppen van de Himalaya vanuit Pokhara
1

Dag 1 | Aankomst Kathmandu

Aankomst op de internationale luchthaven van Kathmandu. Bij aankomst staat onze vertegenwoordiger op je te wachten en je wordt naar je accommodatie gebracht. Daar kun je bijkomen van je vlucht en de stad alvast op eigen gelegenheid gaan verkennen.
2

Dag 2 | Kathmandu naar Patlekhet

We beginnen de dag met een bezoek aan twee hoogtepunten van Nepal, namelijk Boudhanath en Pashupatinath.

De grote witte stoepa in Boudhanath is het heilige hart van een bloeiende gemeenschap van Tibetaanse boeddhisten. Het is één van de grootste stoepa’s ter wereld. Loop met de klok mee rond de stoepa en bewonder de 108 afbeeldingen van Dhyana Buddha Amitabam, de vele Tibetaanse gebedsmolens en gebedsvlaggen. Vanaf de vele dakterrassen. heb je een geweldig uitzicht op de stoepa. Breng ook een bezoek aan één van de kloosters rondom Boudhanath. Ontmoet monniken, woon gebeden bij en proef Tibetaanse thee.

Pashuphatinath, langs de rivier Bagmati, is de plek waar lijken in de openlucht worden verbrand. Het is de heiligste Hindoe-pelgrimsplaats van Nepal. een rokerige plek vol tempels, beelden, pelgrims en opvallend beschilderde Sadhus (heilige mannen). Pashuphatinath is de tempel van de god Shiva. De tempel zelf is voor niet-Hindoes alleen vanaf de buitenzijde te bekijken. Langs de Basmati vlak bij de tempel, liggen de ghats, de crematieplekken en tevens plaatsen om te baden bij de stenen rivierkades. Ga een tijdje langs de rivieroever zitten om alle facetten van het leven voorbij te zien komen.

Hierna verlaten we Kathmandu en rijden (43 km) naar Patlekhet Community Homestay waar je overnacht.

3

Dag 3 | Patlekhet naar Panauti

We nemen afscheid van de lokale familie en rijden naar het dorp Panauti. Het Newar-dorpje ligt in een dal aan de samenloop van de rivieren Roshi Khola en Punnyamathi. Het was vroeger een belangrijke halteplaats aan de route naar Tibet. Er staat een van de twee twee bouwwerken die uit de pre-Malla-periode bewaard zijn gebleven: de Indeshwar Mahadev-tempel.

Je verblijft in de Panauti Community Homestay. De homestay’s worden allemaal gerund door lokale vrouwen. In 2013 raakten vijftien vrouwen uit Panauti betrokken bij dit initiatief om hun status en inkomen te verhogen door middel van toerisme. Net als in andere delen van Nepal is de rol van vrouwen hier vaak gedegradeerd tot die van slechts een huisvrouw, met weinig kansen van buitenaf. Om dit idee uit te dagen, openden de vrouwen van Panauti hun huizen collectief voor reizigers van over de hele wereld.

Maak kennis met de lokale familie en dwaal rond in Panauti. ’s Avonds kun je meekijken met de bereiding van de lokale maaltijd en natuurlijk eet je dit samen met de lokale familie op.

4

Dag 4 | Panauti naar Neydo

Na het ontbijt starten we met een wandeling van Panauti naar Sanga in ongeveer 3 tot 4 uur. Het is een prachtige wandeling over het Nepalese platteland. Je wandelt door dorpjes en over rijstvelden. Hierna rijden we de koningsstad Bhaktapur. Bhaktapur is één van de drie koningssteden in de Kathmandu Vallei. Tot in de 15e eeuw was Bhaktapur de hoofdstad van de Kathmandu Vallei, gelegen aan de vroegere karavaanroute tussen Tibet en India. De tijd heeft stil gestaan in Bhaktapur en er hangt nog steeds de sfeer van een middeleeuwse nederzetting. De stad is grotendeels autovrij. Goed bewaarde architectuur. Dwaal door de smalle steegjes. De magnifieke paleizen, tempels en klooster zijn nog grotendeels intact.

Bhaktapur wordt ook wel de pottenbakkersstad genoemd. Op de pleinen liggen honderden potten in de zon te drogen. De potten worden op een traditionele manier met de hand door de mannen gemaakt. De vrouwen beschilderen de potten. Uniek om deze ambacht van dichtbij te bekijken.

Na een bezoek aan Bhaktapur rijden we naar het Neydo klooster. Een actief klooster met ongeveer 200 monniken. We overnachten in een hotel dat gerund wordt door de monniken. De monniken zijn erg gastvrij en geven je graag uitleg over hun leven in het klooster. Het is mogelijk om samen met de monniken te eten en om de ceremonies bij te wonen. De kamers zijn ruim met goede bedden. ’s Avonds kun je het chanten van de monniken bijwonen.

5

Dag 5 | Neydo naar Barauli

’s Ochtends voor zonsopkomst kun je het chanten bijwonen en daarna genieten van de prachtige zonskomst vanaf het dak van het klooster. Na het ontbijt vertrekken we naar de jungle het zuiden van Nepal. We hebben een lange dag rijden (6 tot 7 uur) in het vooruitzicht. Zodra de grote stad hebben verlaten kun je genieten van de prachtige uitzichten. We volgen voor een groot deel de Trisuli-rivier.

De Terai is het groene subtropische laagland langs de zuidgrens van Nepal. Het is al eeuwen een van de rijkste wildgebieden in Azië. De gevarieerde flora en fauna is een paradijs voor natuurliefhebbers. Van alle beschermde gebieden in de Terai is het nationale park Chitwan het meest toegankelijke. En sinds 1984 staat het nationale park Chitwan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. We verblijven in een dorp aan de rand van het park, wat nog niet door het toerisme is ontdekt. En je overnacht in een community homestay, waar je een eigen cottage met douche en toilet hebt.

Je wordt op de lokale traditionele wijze ontvangen door de lokale bevolking. Na een welkomstdrankje en een lunch ga je met een gids per fiets de omgeving verkennen en kun je genieten van de prachtige zonsondergang bij de Narayani-rivier. Na het avondeten krijg je een presentatie over het wild en de vegetatie in het nationale park Chitwan.

6

Dag 6 | Barauli

Na het ontbijt maken we een wandeling door de dorpjes in de omgeving. Maak kennis met de lokale bewoners van de Terai. Na de lunch gaan we met een jeep de jungle in. Een grote kans dat je onderweg wild spot. Bijvoorbeeld neushoorns. ‘s Avonds voert de community verschillende culturele dansen voor je op, zoals de traditionele stokkendans. En je mag mee doen natuurlijk.
7

Dag 7 | Barauli naar Tansen

We verlaten Barauli en rijden naar het charmante dorpje Tansen op 1.400 meter hoogte. Tansen is een oude Newar-handelsstad. De huizen liggen tegen een steile berghelling. De steile met keien geplaveide oude straatjes voeren je omhoog door kleine bazaars waar ambachtslieden kleurige topi’s en metaalwerk vervaardigen. Je verblijft bij een lokale zeer gastvrije Nepalese familie. In de namiddag raden we je aan om een wandeling te maken naar het uitzichtpunt op de top van de heuvel voor een prachtig uitzicht op de bergen. En kun je het dorp verkennen. ‘s Avonds eet je samen met de lokale familie.
8

Dag 8 | Tansen naar Pokhara

We nemen afscheid van de lokale familie en rijden via een bergpas naar Pokhara. We rijden ongeveer 5 tot 6 uur. Het contrasterende landschap komt nergens zo goed tot uitdrukking als in Pokhara. Vanaf de groene oevers van het meer heb je op heldere ochtenden een onbelemmerd uitzicht op de besneeuwde bergtoppen van 7.000 tot 8.000 meter hoogte van de Annapurna- en Manaslu-ketens, bijna 25 kilometer verderop hemelsbreed. De rest van de dag kun je bijkomen van de reis of het dorp gaan verkennen. Je overnacht in een hotel.
9

Dag 9 | Pokhara

Voor zonsopkomst rijden we naar de top van de berg Sarangkot. Vanaf hier hebben een geweldig uitzicht op de opkomende zon op de besneeuwde toppen van de Himalaya. Zoals Macchapuchare (6.997m), Hiunchuli (6.441m), Annapurna 1 (8.091m), Annapurna III (7.555m), Annapurna IV (7.525m), Annapurna II (7.937m) en de Daulagiri (8.167m). Hierna rijden we terug naar ons hotel. Na het ontbijt gaan we per boot het meer over en wandelen naar de World Peace Pagoda. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het meer, de stad Pokhara en de Himalaya.

Je reis is eenvoudig uit te breiden met een trekking in het Mustang-, Annapurna- of Manaslu-gebied.

10

Dag 10 | Pokhara naar Kathmandu

In de ochtend nemen we het vliegtuig voor een binnenlandse vlucht van Pokhara naar Kathmandu. De vlucht duurt ongeveer 25 minuten. Onderweg kun je genieten bij helder weer van het prachtige uitzicht op de besneeuwde toppen van de Himalaya. Bij aankomst op de binnenlandse luchthaven word je ontvangen en naar je accommodatie gebracht. De rest van de dag kun je naar eigen invulling indelen.
11

Dag 11 | Kathmandu

Na het ontbijt bezoeken we de stoepa Swayambhunath en Kathmandu Durbar Square. Swayambhunath ligt op een prachtige kegelvormige heuvel ten westen van de wijk Thamel. De heuvel biedt weids uitzicht over de vallei. En het tempelcomplex wemelt van pelgrims en apen. De oude stoepa is de sterkste uiting van boeddhistisch symbolisme in Nepal en de bron van het scheppingsverhaal van de vallei. De rest van de dag kun je naar eigen invulling indelen.
12

Dag 12 | Vertrek

De laatste dag in Nepal is aangebroken. Je wordt naar de internationale luchthaven gebracht voor je vlucht naar huis. We zijn benieuwd naar je reiservaringen.
INBEGREPEN
Accommodaties op basis van logies en ontbijt, tenzij anders in het programma omschreven
Engelssprekende gids tijdens reis
Privé vervoer zoals beschreven in het programma
Binnenlandse vlucht Pokhara-Kathmandu in economy class
Excursies zoals beschreven in het programma inclusief entreegelden
Toegangsprijs en vergunningen voor de nationale parken
Lokale belastingen en overige servicetoeslagen
Reisbescheiden
Organisatiebemiddeling en services
BIJKOMENDE KOSTEN BIJ BOEKING
Bijdrage garantiefonds GGTO € 15,00 per boeking
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Boekingskosten € 30,00 per boeking
NIET INBEGREPEN
Optionele activiteiten/excursies
Internationale vluchten
Reis en/of annuleringsverzekering
Frisdrank, alcohol, snacks en gebruik minibar
Fooien en donaties
Visumkosten India
Uitgaven van persoonlijke aard (telefoon, kleding wassen, slaapzak, mineraalwater etc.)
Andere kosten door onvoorziene omstandigheden, zoals noodtransport of ziekenhuisvervoer

Belangrijk

  • Een reisverzekering is voor deze rondreis verplicht;
  • De prijs voor deze reis is per persoon op basis van 2 volwassenen. Vraag een persoonlijk reisvoorstel aan.

Beste reistijd

Hoewel deze reis het gehele jaar kan plaatsvinden, is het beste reisseizoen van oktober tot en met maart. Nepal heeft een mild klimaat en kent vier verschillende seizoenen. Het weer in Nepal verandert nogal door het jaar heen en is ook verschillend op diverse hoogtes. De pre-moesson, die vaak heet en vochtig is in lagergelegen gebieden, duurt van half april tot begin juni. De moesson duurt van half juni tot half september. En is warm en er kan veel regen vallen. De meeste bezoekers komen in de herfst (eind september tot eind november). Het is droog, helder en aangename temperaturen in de bergen en de Terai. In de winter (december en januari) is het koel en helder. De lente (februari tot half april) is ook een aangename periode om Nepal te bezoeken. Warmer weer en langere dagen. Rododendrons staan medio april in bloem in de heuvels en in de Terai is het gras gemaaid.

Accommodaties

Tijdens deze reis verblijf je 5 nachten in een homestay bij lokale families thuis en in middenklasse hotels. Dit zijn soms zeer eenvoudige accommodaties, maar zorgen voor een avontuurlijke ervaring. Je hebt een eigen kamer en deelt de sanitaire voorzieningen. Een selectie van de accommodaties tref je hieronder aan. Als je voorkeur uitgaat naar een eenpersoonskamer, dan bedraagt de toeslag € 220 per persoon.

Plaats Accommodatie Aantal nachten Verzorging
Kathmandu Traditional Comfort Boutique Hotel 3 Ontbijt
Patlekhet Patlekhet Community Homestay 1 Ontbijt, lunch, diner
Panauti Panauti Community Homestay 1 Ontbijt, lunch, diner
Pharping Neydo Hotel 1 Ontbijt
Barauli Barauli Community Homestay 2 Ontbijt, lunch, diner
Tansen Palpa Community Homestay 1 Ontbijt, lunch, diner
Pokhara Mount Kailash Resort 2 Ontbijt

Deze accommodaties zijn onder voorbehoud van beschikbaarheid op het moment van boeken. In het geval er geen kamer beschikbaar is, bieden we een vergelijkbaar alternatief aan in dezelfde klasse.

Maaltijden en drinken

Het eten is doorgaans lokaal. Je moet hierbij denken aan omelet, noodle soep, Nepalese dhal bhat of roti met verse groente. Het nationale gerecht van Nepal is Dhal Bhat en bestaat uit rijst, linzensoep, groente curry en pickle. Het gerecht wordt twee keer per dag gegeten. In de ochtend tussen acht en tien uur en ’s avonds tussen zeven en negen uur. En ze beginnen de dag met een kop thee. Nepalezen eten met hun rechterhand. In de toeristische wijken is over het algemeen meer westers eten verkrijgbaar. Het water uit de kraan in Nepal is voor buitenlanders niet drinkbaar zonder zuiveringstabletten. Mineraalwater is overal te koop. Alleen zijn de plastic flessen zeer belastend voor het milieu omdat ze niet goed worden afgevoerd.

Paspoort en visum

Voor Nepal heb je met een Nederlandse of Belgische nationaliteit een visum nodig. Een toeristenvisum is verkrijgbaar bij het Nepalese Consulaat in Amsterdam, de ambassade in Brussel of op de luchthaven in Kathmandu. Wij adviseren om het visum voor vertrek bij het Nepalese Consulaat of de Nepalese Ambassade aan te vragen. Het is mogelijk om een visa op de luchthaven aan te vragen. Hiervoor moet je vanaf 15 dagen voorvertrek een online aanvraagformulier invullen en de benodigde documenten meenemen naar de luchthaven.

Er zijn drie verschillende toeristenvisa. Een visum voor 15, 30 en 90 dagen. In Nepal kan het visum verlengd worden tot maximaal 150 dagen per kalenderjaar. Bij vertrek uit Nepal moet je paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn. De datum waarop je in Nepal aankomt, mag maximaal zes maanden na uitgifte van het visum liggen.

Om het makkelijk voor je te maken, kunnen wij ook het visum voor je aanvragen. Op het boekingsformulier kun je aangeven of je hiervan gebruik wilt maken.

Duurzaamheid

Wij hechten veel belang aan het verantwoord omgaan met cultuur, natuur en het milieu. Je reist door arme afgelegen gebieden waar de lokale bevolking niet gewend is aan toeristen. Wij houden ons zoveel mogelijk aan de lokale culturele gewoontes. We verwachten dit ook van onze reizigers. Maak gebruik van gezuiverd water en probeer het gebruik van plastic flessen met mineraal te verminderen. De voorzieningen om afval te verwerken zijn niet ontwikkeld en het afval wordt verbrand of gedumpt in de natuur.

Anders dan thuis

De reisbestemmingen van travel Nepal liggen buiten de westerse wereld, zodat je in contact komt met andere culturen, gebruiken en mentaliteiten. Dat maakt de reizen van travel Nepal extra interessant. Echter moet je er rekening mee houden dat sommige dingen anders zijn dan thuis. Het eten, hotels, vervoermiddelen, infrastructuur verschillen nogal met de westerse landen.

Houd er rekening mee dat vanwege het avontuurlijke karakter van onze reizen en door onvoorziene omstandigheden, het voor kan komen dat travel Nepal, ondanks een zorgvuldige planning vooraf, genoodzaakt kan zijn om de dagindeling te wijzigen of programmaonderdelen aan te passen. Een programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de reizigers, maar de uiteindelijke beslissing ligt bij de gids, reisbegeleiding en/of (vertegenwoordiger van) travel Nepal.

Eten bij locals in Tansen
Een sadhu in Pashupatinath
Pashupatinath
Ondergaande zon aan de Narayani rivier in Chitwan Nationaal Park
Het Neydo-klooster
Culturele dans in Barauli Community Homestay
Wandeling Panauti naar Sanga
Uitzicht op de besneeuwde toppen van de Himalaya
Traditoneel ontvangst in Barauli