Bhutan
Bestemming
11 dagen
Reisduur
najaar, voorjaar
Beste reisperiode
Guesthouse, Hotel
Accommodatie

Het kleine koninkrijk Bhutan is traditioneel, oud en authentiek, waardoor het bijna onwerkelijk is. Ga een stap terug in de tijd en ervaar de tradities en gewoonten, die snel verdwijnen uit de landen rondom Bhutan. Hier vind je onafhankelijke mensen die hun spirituele erfgoed niet verworpen hebben voor de moderne tijd. Ze wonen in het prachtige landschap met kronkelende wegen, jeneverbes bossen en witgekalkte boerderijen. Tijdens deze 11-daagse culturele reis door Bhutan kom je in een andere wereld, leer je over de lokale legendes, ontdek je de Bhutanese kunst en cultuur en geniet je van de panoramische uitzichten op de Bhutanese Himalaya en de serene valleien.

Hoogtepunten van deze reis

  • Ontdek het verborgen koninkrijk
  • Bhumtang, het culturele hart van Bhutan
  • Bezoek overweldigende burchten
  • Wandeling naar Taktshang (Tiger’s Nest)
  • Geniet van panoramische uitzichten
1

Aankomst in Paro

Bij aankomst op de luchthaven van Paro ontmoet je de Bhutanese gids en chauffeur. Je brengt een bezoek aan Rinphung Dzong, gebouwd in de 17e eeuw. Dit is een van de meest indrukwekkende en bekendste dzongs van Bhutan. Na een bezoek aan de Dzong lopen we naar beneden en steken de traditionele houten brug over de Paro Chhu Rivier over. En komen aan in het oude stadsdeel van Paro. Je overnacht in een hotel.
2

De vallei van Paro

In de ochtend breng je een bezoek aan de tempel Dumtse Lhakhang. De tempel is gebouwd in 1433 en heeft de vorm van een chorten (stoepa). Van de muurschilderingen binnen wordt gezegd dat een aantal de mooiste van Bhutan zijn. Daarna bezoek je het nationale museum van Bhutan, gevestigd in een oude wachttoren. Bezoek de prachtige tempelcomplex Kyichu Lhakhang uit de 7e eeuw. Een van de oudste tempels van Bhutan. In de namiddag gaan we zuidwaarts naar het dorp Bondey en bezoeken het om een klif gelegen tempelcomplex van Dzongdrakha. Voordat je teruggaat naar het hotel bezoek je het lokale dorpje en boerderijen.
3 & 4

Verken Bhumtang

Vroeg in de ochtend vliegen we in 20 minuten naar Jakar, Bhumthang wat in centraal Bhutan ligt. Bhumthang wordt terecht beschouwd als het culturele hart van het koninkrijk met vele tempels, heilige plaatsen en tradities. We blijven bijna twee volle dagen in de omgeving van Jakar. Je bezoekt onder andere het tempelcomplex Kurjey, de tempel Jampay Khakhang uit de 7e eeuw en het Tamshing klooster. We bezoeken een Zwitsere boerderij om lokale producten van kaas en bier te proeven. We bezoeken ook het Kharchu Dratsang klooster, tijdens het avonddebat. Als de tijd het toelaat bezoeken we membartsho (brandend meer), een heilig meer waarvan wordt gezegd dat de heilige Pema Lingpa er religieuze schatten heeft ontdekt. Je overnacht in een hotel.
5

Jakar naar Phobjikha

Vanuit Jakar vertrekken we vroeg in de ochtend voor een lange dag rijden naar Phobjikha. We steken de pas Yotong La over, voordat we in Trongsa aankomen. Onderweg stoppen we voor bij het Yathra Weaving Centre in Chumey, waar prachtige stoffen geweven worden. In Trongsa bezoeken we uiteraard de Trongsa Dzong, een van de meest esthetische en prachtige werken van de Bhutanese architectuur en het prachtige museum dat in de wachttoren boven de Dzong gelegen is. We vervolgen de mooie rit en passeren verschillende dorpjes, watervallen en kunnen genieten van het geweldige uitzicht. En steken de pas Pele La (3.420m) over. Bij helder weer kun je vanaf hier de berg Jumolhari en de aangrenzende bergentoppen zien. Vlak na de pas slaan we linksaf richting de Phobjikha vallei, een prachtige hooggelegen glaciale vallei. Zodra we de vallei inrijden zien we al snel de prachtige Gangtey Goenba liggen, waar je morgen zeker een kijkje zult nemen. Je overnacht in een hotel aan de zijkant van de vallei, mat prachtig uitzicht over het natuurgebied op de vallei bodem. In de winter verblijven hier de zwart nek kraanvogels, die de koude temperaturen van Tibet ontvluchten.
6

Phobjikha naar Punakha

Na je ontbijt rijden we weer omhoog naar Gangtey Goenba. De eerste stop vandaag is het Black Necked Crane Information Centre. Hier vind je een tentoonstelling over de bescherming van deze prachtige vogels. Vervolgens bezoek je het Gangtey klooster. Vanaf hier start ook de Gangtey Nature Trail. Een korte en makkelijke maar prachtige wandeling door de vallei van Phobjikha. Deze wandeling duurt ongeveer 2 uur. Aan het eind van de wandeling staat je chauffeur klaar om je naar Punakha te rijden, vanaf hier nog ongeveer 3 uur rijden. Voor Punakha kom je langs de constructie site van de afgebrande Wangdue Dzong. Punakha is veel warmer dan Phobjikha en kent vanwege zijn lagere ligging een subtropisch klimaat.
7

Punakha & Wangdue

Vergeleken met Thimphu, Paro en de andere valleien in Centraal Bhutan, ligt het dal van Punakha op een hoogte van 1.250 meter. En kun je genieten van een subtropisch klimaat. De vallei heeft twee oogsten in een jaar en er groeien sinaasappelen, bananen en andere tropische vruchten. We rijden naar het idyllische platteland ten noorden van Punakha en lopen in ongeveer 40 minuten naar de Khamsum Yuley Chorten op de heuvel Nyinzergang. Vanaf de top is het uitzicht erg gaaf. Daarna bezoeken we de Punakha Dzong, een architectonisch wonder uit de 17e eeuw. Gelegen waar de rivieren Pho en Mo Chu (man & vrouw) samenkomen. Gebouwd in 1637 en is de locatie voor de kroning van de koningen van Bhutan. De officiële naam is Punthang Dechenphodrang en betekent ‘paleis van groot geluk’. Na een eenvoudige en korte wandeling naar het dorp bezoeken we de tempel Chimi Lhakhang, gewijd aan de Lama Drukpa Kunley (1455-1529). Deze Lama staat onder het volk bekend als de goddelijke gek, een volksheld en een cultureel icoon om wie talloze draden van feiten en fictieverhalen en legendes zijn gesponnen. Je overnacht in een hotel in de vallei van Punakha.
8

Thimphu

De stad Thimphu ligt op ongeveer 3,5 uur rijden in de richting van het westen over de pas Dochu-La. Deze spectaculaire pas ligt op 3.100 meter hoogte en versierd met talloze gebedsvlaggen en een reeks van 108 chortens. Je krijgt een panoramisch uitzicht op de oostelijke Himalaya met de besneeuwde bergtoppen langs de grens met Tibet. Vanaf de pas is het aan te bevelen om een wandeling van 2,5 tot 3,5 uur door een fantastisch rododendronbos te maken met op de heuveltop het klooster Lungchutse Lhakhang. Als er genoeg tijd is, brengen we een bezoek aan Tashico Dzong. Dit is het belangrijkste gebouw van Bhutan. Sinds 1952 is het de regeringszetel van Bhutan. En het religieuze centrum van het land. Het is het grootste klooster van het land en er wonen ongeveer 2.000 monniken. Wandel door de binnenstad van Thimphu en breng in het weekend een bezoek aan de groentemarkt. Je overnacht in een hotel.
9

Thimphu

Vandaag hebben we uitgebreid de tijd om de stad Thimphu verder te gaan verkennen. Afhankelijk van je eigen interesses en tijd ga je met de gids op pad. Denk aan de volgende hoogtepunten van Timphu: Memorial Chorten, Changangkha Lakhang, Takin Sanctuary, Sangaygang uitzichtpunt, Zilukha klooster, traditionele school voor de kunsten, inheems ziekenhuis, nationale bibliotheek, ambachtswerkplaatsen en een enorm standbeeld van Boeddha op de Kuensel Phodrang kam. Als er voldoende tijd is, gaan we noordwaarts in de vallei naar het paleis Dechencholing. In de avond kun je op eigen gelegenheid een wandeling door Thimphu maken.
10

Paro & Taktshang

We rijden in ongeveer een anderhalf uur terug naar Paro en wandelen naar het wereldberoemde Taktshang Goemba (tijgersnest). Van verre zichtbaar klampt dit klooster zich vast aan een verticale granieten rots op 900 meter boven de vallei van Paro. Het is een van de meest verbazingwekkende architectonische gebouwen in Bhutan. De klim naar het eerste uitzichtpunt duurt een uur en daarna nog een uur om bij het klooster zelf aan te komen. We nemen uitgebreid de tijd voor de wandeling en het bezoek. Na het bezoek aan dit klooster ga je terug naar Paro. Daar heb je meer tijd om de stad te verkennen. Je overnacht in een hotel in de vallei van Paro.
11

Vertrek

Het is tijd om afscheid te nemen van het indrukwekkende Bhutan. Je wordt naar de luchthaven gebracht voor je vlucht.
INBEGREPEN
Accommodaties op basis van drie sterren en volpension
Alle maaltijden in Bhutan (ontbijt, lunch en diner)
Lokale gekwalificeerde Engelssprekende gids
Privé transfers
Excursies genoemd in het programma
Lokale belastingen en overige servicetoeslagen
Toeristenbelasting Bhutan
Toeristenvisum Bhutan
Entreegelden voor genoemde bezienswaardigheden
Fles mineraalwater tijdens autoritten
BIJKOMENDE KOSTEN BIJ BOEKING
Binnenlandse vlucht Paro-Bhumtang € 165 (indicatie)
Bijdrage garantiefonds GGTO € 15,00 per boeking
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Boekingskosten € 30,00 per boeking
NIET INBEGREPEN
Internationale vlucht naar Paro
Eventuele huur paard naar Taktshang
Gebruik minibar, frisdrank, alcohol en snacks
Fooien en donaties
Visumkosten
Uitgaven van persoonlijke aard
Andere kosten door onvoorziene omstandigheden
AANVULLENDE OPTIONELE KOSTEN
– Luxere accommodaties tegen meerprijs
– Reis- en/of annuleringsverzekering
– Visa (anders dan Bhutan)

Belangrijk

  • Wij regelen het visum voor Bhutan voor je.
  • Een reisverzekering voor deze rondreis is verplicht.
Bhutan - Het land van de donderende draak
Bhutan - Taktsang (Tiger Nest)
Bhutan - Chendebji chorten
Bhutan - Black hat Dance
Bhutan Dochula
Bhutan - Taktsang (Tiger Nest)
Bhutan Punakha