Nepal
Bestemming
15 dagen
Reisduur
najaar, voorjaar
Beste reisperiode
Eenvoudig
Accommodatie

Een wandeling naar de voet van de hoogste berg ter wereld. Deze trekking naar Everest Base Camp staat bij velen op de bucket list. Deze groepsreis neemt je mee door verschillende landschappen, langs rivieren en over hangbruggen, door oude sherpa-dorpen, langs kloosters naar ons einddoel: het basiskamp van Mount Everest. Onderweg kun je genieten van de fenomenale vergezichten op de met sneeuw bedekte toppen van de hoogste bergen ter wereld. Je verblijft waar mogelijk in de meest comfortabele lodges in de regio.

Hoogtepunten van deze reis

 • Bezoek Mount Everest Base Camp (5.364m)
 • 360-graden uitzicht vanaf de top van Kala Patthar (5.545m)
 • Internationale groepsreis
 • Bezoek Pashupatinath en Boudhanath stoepa in Kathmandu

De groepsreis gaat al door bij 2 deelnemers!

DagProgrammaHoogteWandeltijd
1Aankomst Kathmandu1.350m
2Kathmandu1.350m
3Kathmandu via Lukla naar Phakding2.652m3 – 4 uur
4Pakding naar Namche Bazaar3.440m7 uur
5Acclimatisatiedag Namche Bazaar3.440m3-4 uur
6Namche Bazaar naar Debuche3.710m7 uur
7Debuche naar Dingboche4.360m6 uur
8Acclimatisatiedag Dingboche4.360m4 uur
9Dingboche naar Lobuche4.910m5 uur
10Lobuche via Everest Base Camp naar Gorak Shep5.364m7 uur
11Gorak Shep via Kala Patthar naar Pheriche5.545m5 uur
12Pheriche naar Namche Bazaar3.440m8 uur
13Namche Bazaar naar Lukla2.860m8 uur
14Lukla naar Kathmandu1.350m
15Kathmandu1.350m
1

Aankomst Kathmandu


De aankomst op de internationale luchthaven van Kathmandu is een belevenis op zich. Een vertegenwoordiger van travel Nepal staat op je te wachten en brengt je naar het hotel in Kathmandu. Bij het hotel word je op traditionele Nepalese wijze ontvangen. Afhankelijk van de aankomsttijd kun je alvast de stad op eigen gelegenheid gaan verkennen. In de avond maak je kennis met de andere deelnemers van deze groepsreis.
2

Kathmandu

We bezoeken vandaag twee belangrijke plaatsen in Kathmandu met een Engelssprekende gids. De tempel Pashupatinath langs de Bagmati rivier en de stoepa Boudhanath. Pashupatinaht is een belangrijke hindoetempel waar lijken in de openlucht worden verbrand. Een rokerige plek vol tempels, beelden, pelgrims en opvallend beschilderde Sadhus (heilige mannen). Daarna bezoek je de grote witte stoepa Boudhanath. Het heilige hart van een bloeiende gemeenschap van Tibetaanse boeddhisten. Het is een van de grootste stoepa’s ter wereld. Loop met de klok mee rond de stoepa en bewonder de afbeeldingen en Tibetaanse gebedsvlaggen.

In de middag kun je de laatste voorbereidingen treffen voor de trekking. Kun je inkopen doen en rondkijken in de wijk Thamel. We raden je aan om een goede nacht te maken. Je staat op tijd op.

3

Kathmandu via Lukla (2.860m) naar Phakding (2.652m)


Je staat vroeg op en gaan naar de lokale luchthaven voor de vlucht naar Lukla. Het ontbijt krijg je mee en op de luchthaven is tijd om het ontbijt te nuttigen. We vliegen met een klein toestel in ongeveer een half uurtje naar misschien wel een van de spannendste vliegvelden ter wereld. Als het weer goed is heb je tijdens de vlucht een fantastisch uitzicht op de Himalaya. Op het vliegveld ontmoeten we de Sherpa’s die de bagage tijdens de trekking dragen. Je loopt vandaag ongeveer 3 tot 4 uur. We starten met een afdaling naar Thado Koshi gedurende 2 uur. Om te wennen aan de hoogte stijgen we vandaag niet veel. Het is naar Phakding nog ongeveer 2 uur stijgend waar je rond lunchtijd aankomt. Als je wilt kun je in de middag een nabijgelegen klooster bezoeken op ongeveer een uur lopen.
4

Pakding (2.652m) naar Namche Bazaar (3.440m)

Na het ontbijt begint de wandeling door een prachtig dennenbos. Het pad volgt de Dudh Koshi rivier en kruist verscheidene hangbruggen. Een van deze bruggen is de bekende Hillary hangbrug. Bij helder weer zie je vanaf hier de Mount Thamserku (6.618m). Voorbij de plaatsen Benkar, Chumoa en Monjo bereik je de controlepost voor de toegang tot het nationale park Sagarmatha. Het pad klimt verder omhoog door de dennenbossen en over bruggen tot de samenvloeiing van de Dudh Koshi en Bhote Koshi rivier. Vanaf hier heb je nog een steile klim te gaan van ongeveer 2 uur. Het is zeker de moeite waard! Vanaf hier zie je voor het eerst de Mount Everest. Na ongeveer 1,5 uur bereik je Namche Bazaar (3.440m). Namche Bazaar is de poort naar Everest Base Camp en een belangrijk handelscentrum voor de Sherpa’s. Je loopt vandaag ongeveer 7 uur.
5

Acclimatisatiedag Namche Bazaar

Vanwege de grote hoogteverschillen is het belangrijk om voldoende rust te nemen om te acclimatiseren. Je blijft vandaag in de omgeving van Namche Bazaar. We maken een wandeling van ongeveer 4 uur naar de beroemde airstrip van Syangboche op 3.860 meter hoogte. Onderweg heb je een fantastisch uitzicht op de besneeuwde bergtoppen van de Himalaya, waaronder Everest, Lhotse, Amadablam, Thamserku, Kusum, Khangru, Kongde, Phachhermo, Melungtse, Khumbila en Taboche. Rond lunchtijd zijn we weer terug in Namche Bazaar en heb je tijd om het dorpje verder te verkennen en je voor te bereiden op de volgende dagen. Je hebt hier eventueel nog de mogelijkheid om de laatste spullen voor je trekking te kopen.
6

Namche Bazaar (3.440m) naar Debuche (3.710m)

Het uitzicht op de besneeuwde toppen van de Everest en Lhotse is prachtig en voldoende motivatie om verder te lopen. De tocht is een combinatie tussen vlak en stijgend. Je loopt vandaag ongeveer 7 uur. In Kenjuma (3.550m) houden we pauze onder het genot van de prachtige uitzichten. We lopen nog een uur verder voor onze lunchstop in Phunki Tenga. Onderweg kun je fazanten, muskusherten of een kudde van de Himalayathargeiten tegenkomen. We stijgen nog enkele uren door een rododendronbos naar het dorpje Tengboche (3.870m). Daar bezoeken we een belangrijk en een van de grootste kloosters in de Everest regio. Hierna is het nog ongeveer een half uur dalen voordat we Debuche bereiken.
7

Debuche (3.710m) naar Dingboche (4.360m)


De eerste uren lopen we nog door een rododendronbos. En steken we houten bruggen over de Dudh Koshi rivier over om de laatste permanente nederzetting van de regio te bereiken, Pangboche (3.970m). Tijdens de theestop heb je een geweldig uitzicht op de berg Amadablam. We vervolgen de wandeling over een golvende vlakte tot Shomar (4.040m) langs de oevers van de Dudh Koshi rivier. Na de lunch stijgen we boven de boomgrens uit en wandelen over de kale en alpenweide naar Dingboche (4.360m). Je loopt vandaag ongeveer 6 uur.
8

Acclimatisatiedag Dingboche (4.360m)

Nog een acclimatisatiedag te gaan voordat we verder kunnen gaan om ons doel Everest Base Camp te bereiken. We lopen vandaag naar de top van Nagarzhang op 4.700 meter. Gedurende deze wandeling van ongeveer 4 uur kan je lichaam wennen aan de hoogte. Op deze hoogte is het zuurstofniveau in de lucht ongeveer 57%. Vanaf de top van Nagarzhang heb je een panoramisch uitzicht op de Lhotse, Makalu, Cho Oyu, Island Peak en meer. De rest van de dag heb je tijd om te relaxen.
9

Dingboche (4.360m) naar Lobuche (4.910m)


Na het ontbijt begin je de dag met een klim naar Dughla door de Khumbu Khola Vallei. De vallei begint erg smal te worden als je de yak-herders plaats Dusa bereikt. Je loopt verder naar Phulung Karpo. Dit was de kampeerplek van de eerste succesvolle expeditie in 1953. Je krijgt een prachtig uitzicht op de Mount Pumori (7.138m). En daalt verder af naar de rivier en klimt naar Duglha (4.600m). Na Duglha klim je door de morene van de Khumbu gletsjer. Je ziet Mount Nuptse aan de rechterkant als het pad over de Khumbu gletsjer gaat. Je loopt vandaag ongeveer 5 uur. En in Lobuche kun je genieten van de prachtige zonsondergang op de Nuptse.
10

Lobuche (4.940m) via Everest Base Camp (5.364m) naar Gorak Shep (5.170m)


Vandaag ga je het hoogtepunt van deze reis bereiken. Everest Base Camp. Een ware beloning voor het harde werk en het uiterste gevraagd te hebben van je lichaam. We starten vroeg in de ochtend en trotseren de 5.000 meter grens. Na ongeveer 2 uur gematigd stijgend, wordt het pad ruiger en steiler. Rond lunchtijd kom je aan in Gorak Shep (5.170m). Na de lunch wandelen we in ongeveer 2 uur naar het basiskamp van Mount Everest. In het klimseizoen is het kamp erg levendig. Buiten het klimseizoen is het er stil. Vanaf het basiskamp zie je de top van de Mount Everest niet meer, maar wel de besneeuwde toppen van Nuptse, Khumbuste en Pumori. Na het maken van de foto’s dalen we af naar Gorak Shep. In totaal wandel je vandaag ongeveer 7 uur.
11

Gorak Shep (5.170m) via Kala Patthar (5.545m) naar Pheriche (4.280m)

Je start vandaag vroeg in de ochtend om de eerste zonnestralen vanaf de Kala Patthar te zien verschijnen op de top van de Mount Everest. In ongeveer 1,5 uur tot 2 uur heb je de top bereikt en heb je vanaf hier een 360 graden uitzicht op de machtige Himalaya. Velen vinden dit het zwaarste deel van de trekking, maar het is de klim meer dan waard! We gaan terug naar Gorak Shep voor ons ontbijt. En wandelen vandaag terug naar Pheriche (4.280m). Je wandelt vandaag ongeveer 5 uur inclusief de klim naar de Kala Patthar.
12

Pheriche (4.280m) naar Namche Bazaar (3.440m)

Je loopt weer door het bos. Een goed moment om je ogen gericht te hebben op het wild wat hier rondloopt, zoals berggeiten, sneeuwluipaarden en fazanten. Je loopt vandaag ongeveer 8 uur.
13

Namche Bazaar (3.440m) naar Lukla (2.860m)

De laatste wandeldag is aangebroken. Je wandelt ongeveer 8 uur. Het pad gaat verder naar beneden tot het moment dat je de hangbrug over de Dudh Koshi oversteekt. Vanaf hier neem je dezelfde route als de heenweg. Natuurlijk moet de prestatie gevierd worden als we het bruisende dorp Lukla binnenlopen. We verzamelen het hele team dat de afgelopen dagen bij ons is geweest, ons te helpen, ons te inspireren en soms als het nodig was om ons te dragen. En bedanken ze. ’s Avonds is er tijd voor een drankje, maar je moet er rekening mee houden dat we morgen vroeg opstaan.
14

Lukla naar Kathmandu

Het is ongeveer 10 minuten lopen vanaf onze lodge naar de luchthaven van Lukla. We checken in en wachten op onze vlucht terug naar de bewoonde wereld. Vanaf de luchthaven in Kathmandu word je naar het hotel gebracht. De rest van de dag kun je naar eigen invulling indelen. ’s Avonds gaan we naar een gezellig restaurant voor ons afscheidsdiner.
15

Kathmandu

Je laatste dag in Nepal is aangebroken. Je wordt naar de luchthaven gebracht voor je vlucht terug naar huis. We raden je aan om nog een extra nacht in Kathmandu te blijven. De vluchten van Lukla naar Kathmandu zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Door een dag langer in Kathmandu te blijven, is de kans kleiner dat je je terugvlucht naar huis gaat missen. Wij bespreken dit graag met je.
INBEGREPEN
Engelssprekende reisbegeleider
Assistent gids tijdens trekking
1 drager per 2 personen (max. 7,5 kg per persoon) tijdens trekking
Accommodaties op basis van logies en ontbijt, tenzij anders in het programma omschreven
Binnenlandse vlucht Kathmandu-Lukla op basis van retour
Vervoer en transfers zoals beschreven in het programma
Excursies zoals beschreven in het programma inclusief entreegelden
Accommodatie, eten, loon, verzekering en uitgaven voor gidsen en dragers
Permits, TIMS en toegangsbewijs nationale park
Lokale belastingen en overige servicetoeslagen
Reisbescheiden
Organisatiebemiddeling en services
BIJKOMENDE KOSTEN BIJ BOEKING
Bijdrage garantiefonds GGTO € 15,00 per boeking
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Boekingskosten € 15,00 per boeking
NIET INBEGREPEN
Internationale vlucht
Reis en/of annuleringsverzekering
Optionele excursies
Lunch en diner
Frisdrank, alcohol en snacks
Fooien en donaties
Visumkosten, bijv. Nepal of China
Uitgaven van persoonlijke aard
Andere kosten door onvoorziene omstandigheden, zoals vluchtvertragingen en annuleringen

Verlenging

Deze reis kun je heel goed verlengen met een verblijf in Nepal. Bekijk onze reisblokken Nepal voor inspiratie. En neem contact met ons om de mogelijkheden te bespreken.

Aanvullende informatie

 • Toeslag 1-persoonskamer bedraagt € 215,00.
 • Een reisverzekering voor deze rondreis is verplicht, die voldoende dekking biedt voor onder andere repatriëring.
 • In de bergen zijn geen pinautomaten (op Namche Bazaar na, maar daar kun je niet op vertrouwen). We adviseren je om voldoende cash geld mee te nemen. Voor eten en drinken adviseren we je om minimaal € 275,00 mee te nemen. En daarnaast cashgeld voor noodgevallen.

Vertrekdata 2018

 • Februari: 17
 • Maart: 3, 10, 17, 24, 31
 • April: 7, 14, 21, 28
 • Mei: 12, 26
 • September: 1, 8, 15, 22
 • Oktober: 6, 13, 20, 27
 • November: 3, 10, 17, 24
 • December: 15, 29

Reisbegeleiding

Deze reis wordt begeleid door een Engelssprekende Nepalese gids. Onze gidsen hebben zijn getraind en hebben ruime ervaring met trekkingen in de bergen. En kunnen je veel vertellen over de cultuur en lokale gebruiken.

Accommodaties

In Kathmandu verblijf je in het boutique hotel Traditional Comfort. Nepalese traditie en modern comfort ontmoeten elkaar bij het boutique hotel Traditional Comfort. Perfect evenwicht tussen traditionele artistieke kenmerken en comfortabele moderne gastvrijheid. Het hotel is gebouwd volgens het Newari ontwerp. En het unieke steen- en houtsnijwerk vind je terug in de details van het hotel. Lokale ambachtslieden van Patan en Bungamati hebben elk detail van het hotel handgemaakt. Het hotel ligt buiten het lawaaiige centrale deel van Kathmandu, maar op loopafstand van de restaurants en bars. Het hotel beschikt over 36 kamers, een restaurant en een dakterras met een bar. In het restaurant wordt een continentaal ontbijt geserveerd. De kamers zijn ruim opgezet met eigen badkamer met douche. Er is gratis wifi aanwezig.

Tijdens de trekking verblijf je in lodges/theehuizen met iets meer comfort. Dit zijn eenvoudige hutten met kleine tweepersoonskamers. Er zijn in de bergen geen eenpersoonskamers. De bedden beschikken over dekens en waar mogelijk is er een toilet op je kamer (niet Lobuche, Gorakshep en Periche). In de meeste lodges heb je de mogelijkheid om een warme douche te nemen (niet in Lobuche, Gorakshep en Periche). Warm water is niet altijd beschikbaar en is veelal afhankelijk van de zon. Vaak wordt de gezamenlijke ruimte verwarmd. De slaapruimte wordt niet verwarmd. In enkele lodges zijn extra dekens verkrijgbaar afhankelijk van de drukte. Je moet rekening houden met extreme weersomstandigheden. Zorg voor warme kleding en een goede slaapzak, geschikt voor lage temperaturen. De slaapzakken zijn te huur in Kathmandu.

Als je alleen reist deel je de accommodatie standaard met een reisgenoot ongeacht geslacht, leeftijd en nationaliteit. Je kunt ervoor kiezen om een eenpersoonskamer te boeken (niet tijdens de trekking). Er is dan een 1-persoonstoeslag van toepassing.

Maaltijden

Het ontbijt is tijdens je reis inbegrepen. In Kathmandu een ontbijt buffet en tijdens de trekking een eenvoudig ontbijt. De reisbegeleider organiseert dit voor je.

Tijdens de trekking informeert de reisbegeleider je over de plaats waar we gaan lunchen en het tijdstip. Vanwege de tijd kan de reisbegeleider hier andere keuzes in maken. Het avondeten moet in dezelfde lodge genuttigd worden als waar je overnacht. Er staan diverse gerechten op de kaart, zoals traditioneel Dal Baht, maar ook rijst en pasta’s.

We raden je aan om drinkflessen mee te nemen en waterzuiveringstabletten. Tegenwoordig kun je op steeds meer plaatsen gezuiverd water tegen betaling krijgen. Ook is mineraalwater per fles verkrijgbaar. Alleen zijn de plastic flessen zeer belastend voor het milieu omdat ze niet goed worden afgevoerd.

Vervoer

Het soort vervoer over de weg is afhankelijk van het aantal deelnemers. Bij 2 tot 6 deelnemers een busje, bij 7 tot 11 deelnemers een minibus en vanaf 12 deelnemers een bus. En we maken gebruik van een binnenlandse vlucht naar Lukla. Tijdens de binnenlandse vlucht naar Lukla mag je 15 kg aan bagage meenemen.

Heen- en terugreis

De internationale vlucht naar Nepal is niet inbegrepen. Graag brengen wij een voorstel voor je uit dat precies aansluit bij je reis.

Reisdocumenten

Voor Nepal heb je met een Nederlandse of Belgische nationaliteit een visum nodig. Een toeristenvisum is verkrijgbaar bij het Nepalese Consulaat in Amsterdam, de ambassade in Brussel of op de luchthaven in Kathmandu. Wij adviseren om het visum voor vertrek bij het Nepalese Consulaat of de Nepalese Ambassade aan te vragen. Het is mogelijk om een visa op de luchthaven aan te vragen. Hiervoor moet je vanaf 15 dagen voorvertrek een online aanvraagformulier invullen en de benodigde documenten meenemen naar de luchthaven.

Er zijn drie verschillende toeristenvisa. Een visum voor 15, 30 en 90 dagen. In Nepal kan het visum verlengd worden tot maximaal 150 dagen per kalenderjaar. Bij vertrek uit Nepal moet je paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn. De datum waarop je in Nepal aankomt, mag maximaal zes maanden na uitgifte van het visum liggen.

Internationale groepsreis

Deze reis is een internationale groepsreis. Dat betekent dat er diverse nationaliteiten in één groep mee gaan. Het geeft je reis een internationaal karakter. Een mengeling van culturen, achtergronden geeft je reis een kleurrijk tintje.

Nepal - Everest - Mount Everest
Nepal - Kathmandu - Boudhanath stoepa
Nepal - Kathmandu - Pashupatinath tempel
Nepal - Everest - Luchthaven Lukla
Nepal - Uitzicht op Everest
Nepal - Everest - Namche Bazaar,
Nepal - Everest - Mani stenen
Nepal - Everest - Besneeuwde toppen Cholatse en de vallei bij Periche
Nepal - Everest - wandeling in Everest gebied
Nepal - Everest - besneeuwde bergtoppen Gorak Shep en EBC
Nepal - Kala Patthar en Pumori