Bhutan
Bestemming
17 dagen
Reisduur
Guesthouse, Hotel
Accommodatie

Bhutan is verrassend koninkrijk in de Himalaya. Het is een land vol mysterie. Waarbij het bruto nationaal geluk belangrijker is dan het bruto nationaal product. De rijst is rood en de natuur is overweldigend. Wanneer je Bhutan bezoekt, ben je één van de weinigen die de natuurlijke charme van het land gaat ervaren. We bezoeken de boeddhistische kloosters, de dzongs en maken wandelingen in de prachtige valleien buiten de gebaande paden. Natuurlijk mag een bezoek aan een kleurrijk festival met gemaskerde dansen niet ontbreken.

Hoogtepunten

We wonen een traditioneel kleurrijk festival bij
Fietsen in omgeving Paro
Bezoek aan het bekende hangende klooster Taktsang (tijgersnest)
Wandelingen in de prachtige valleien en dorpjes
We gaan naar het culturele hart van Bhutan

Reisbeschrijving

1

Amsterdam naar Delhi

We vertrekken vanaf Schiphol naar Delhi, waar we rond middernacht aankomen.
2

Delhi naar Paro

Vroeg in de ochtend vertrekken we naar Bhutan. Bij aankomst op de internationale luchthaven van Paro staat de gids en de chauffeur op ons te wachten. We rijden direct door naar de hoofdstad van Bhutan, Thimphu. We checken in het hotel in en je kunt even bijkomen van de vluchten. In de namiddag bezoeken we Tashichho Dzong, het belangrijkste gebouw van Bhutan. Het is de regeringszetel en het belangrijkste religieuze centrum van het land. En we bezoeken Thimphu Chorten, een stoepa gebouwd ter nagedachtenis van de derde koning.
3

Thimphu

Vandaag staan de hoogtepunten van Thimphu op het programma. We bezoeken het immense gouden Buddha-beeld, het klooster Changangkha Lhakhang, het nationale instituut voor traditionele medicijnen en de lokale groentemarkt. Ook zien we vandaag de nationale sport van Bhutan, namelijk boogschieten.
4

Thimphu naar Phobjikha

We ontbijten vroeg en rijden naar de Phobjikha Vallei. Een rit van ongeveer zes uur. Onderweg passeren we de Dochula pas (3.050m). Op de top van de pas maken we een korte stop om van het uitzicht over de besneeuwde toppen van de Himalaya te genieten. Op de top van de pas staan 108 kleine stoepa’s. We rijden door het nationale park Jigme Singye, waar de Black Mountains liggen en we bezoeken het klooster Gangtey.
5

Phobjikha naar Trongsa

In de ochtend maken we een prachtige wandeling in het overwinteringsgebied van de beschermde Black Necked Crane vogels. We reizen verder Trongsa, dat in Centraal Bhutan ligt. We trotseren de Pele La pas op 3.423 meter hoogte. In de namiddag bezoeken we in Trongsa het nationale museum en Trongsa Dzong. Deze Dzong is de grootste van heel Bhutan.
6

Trongsa naar Tang

We starten vroeg en rijden in ongeveer 5 uur naar de Tang Vallei. Onderweg maken we in Chumey een stop bij het Yathra Weaving Center. Buiten hangen prachtige stroken traditionele wollen yathra op rekken in de zon. Binnen zitten vrouwen met een weefgetouw, terwijl ze ingewikkelde patronen in gekleurde wol weven. Traditioneel had elk huis in de Chumey Vallei een eigen weefgetouw en leerden meisjes op jonge leeftijd weven. Aan het einde van de middag komen we aan in het dorpje Tang.
7

Tang naar Jakar

Na het ontbijt bezoeken we het Ogyen Choling Paleis museum. Een privémuseum, opgezet om dit erfgoed te delen met zoveel mogelijk mensen en de structuur te behouden als religieus en sociaal centrum. Je krijgt een goed beeld van het leven in Ogyen Choling. Optioneel kun je een wandeling in de omgeving maken of paardrijden in de vallei. In de middag rijden we naar Jakar dat op ongeveer een uur rijden ligt. Onderweg maken we een stop bij het nonnenklooster bij Babzur.
8

Ura of Nhanglhakhang festival

Voorjaar: We rijden naar Ura. Een intrigerend dorp met smalle geplaveide straatjes en oude huizen. De lokale mensen zijn veelal Yak- en schaapsherders. We wonen vandaag het Ura Yakchoe festival bij. Tijdens dit festival worden kleurrijke gemaskerde dansen en volksdansen opgevoerd. We lunchen bij een lokale boerderij met een typische keuken: boekweitnoedel en pannenkoeken. We rijden weer terug naar Jakar waar we overnachten.

Najaar: Na het ontbijt rijden we in ongeveer een uur via het dorpje Thangbi naar het dorp Ngalhakhang. We wonen de hele dag het kleurrijke festival bij. De locals voeren gemaskerde dansen en volksdansen op. De mensen kleden zich net en gaan picknicken met de familie. Je hebt uitgebreid de tijd om met de locals te kletsen en om foto’s te maken. In de namiddag rijden we terug naar Jakar.

9

Omgeving Jakar

Na het ontbijt rijden we naar Jambay Lhakhang. Samen met Kyichu in Paro is dit de oudste tempel van het land en de sfeer is adembenemend. Te voet bezoeken we de tempel Kurjey Lhakhang. Deze tempel bestaat uit drie verschillende delen en is tegen de rotsen aangebouwd. Het belangrijkste deel is de grot waar Guru Rinpoche heeft gemediteerd. Bij de rivier nemen we de tijd voor een picknick lunch en bezoeken we Tamshing Goenba. Later op de dag bezoeken we de Swiss Cheese Farm, een kaasboerderij en bierbrouwerij. In Karchu Lhakhang zien we de monniken aan het einde van de dag op een spectaculaire wijze debatteren.
10

Jakar naar Panukha

Na het ontbijt maken we ons klaar om weer terug te rijden naar het westen van Bhutan. We rijden naar Punakha. Vergeleken met Thimphu, Paro en de andere valleien in Centraal Bhutan, ligt het dal van Punakha op een hoogte van 1.250 meter. En kun je genieten van een subtropisch klimaat. De vallei heeft twee oogsten in een jaar en er groeien sinaasappelen, bananen en andere tropische vruchten. Onderweg passeren we vele dorpjes en vanaf de Palela-pas dalen we af de vallei in. Het is ongeveer 8 uur rijden vandaag. In het hotel kun je bijkomen van de reis.
11

Punakha

We rijden naar het idyllische platteland ten noorden van Punakha en lopen in ongeveer 40 minuten naar de Khamsum Yuley Chorten op de heuvel Nyinzergang. Vanaf de top is het uitzicht erg gaaf. Daarna bezoeken we de Punakha Dzong, een architectonisch wonder uit de 17e eeuw. Gelegen waar de rivieren Pho en Mo Chu (man & vrouw) samenkomen. Gebouwd in 1637 en is de locatie voor de kroning van de koningen van Bhutan. De officiële naam is Punthang Dechenphodrang en betekent ‘paleis van groot geluk’.
12

Punakha naar Haa Vallei

Vanuit Punakha rijden we via de Dochula pas naar Thimphu. En rijden via een prachtige weg over het Bhutanese platteland naar de Haa Vallei. De Haa Vallei is sinds 2001 opengesteld voor toeristen. Je vindt er authentieke Bhutanese dorpen, kleine kloosters in een prachtige omgeving.
13

Haa Vallei naar Paro

Na het ontbijt bezoeken we twee belangrijke plaatsen in de Haa Vallei. Lhakhang Karpo (witte tempel) en Khakhang Nagpo (zwarte tempel). Volgens de legende is een zwart en wit varken losgelaten om de plek aan te wijzen waar de tempels gebouwd moesten worden. En we bezoeken Haa Dzong. We verlaten de Haa Vallei via de Chelela pas (3.800m). Vanaf de top heb je goed uitzicht op de bergen Jumolhari (7.326m) en Jitchu Drake (6.662m). We wandelen naar het nonnenklooster Kila Gompa dat niet per auto bereikbaar is. In dit klooster leven ongeveer 70 nonnen. Na het bezoek aan het klooster dalen we nog ongeveer 15 minuten af en daar staat de chauffeur op ons te wachten en brengt ons naar Paro.
14

Paro

We gaan vandaag de Paro Vallei verkennen. We beginnen met een fietstocht van Drukgyel Dzong via Kyichu Lhakhang naar Paro (ongeveer 25km, voornamelijk dalend). Na de lunch bezoeken we het nationale museum, Paro Dzong en een korte wandeling naar het Dzongdrakha klooster.
15

Taktsang

Vandaag wandelen we naar het wereldberoemde Taktshang Goemba (tijgersnest). Van verre zichtbaar klampt dit klooster zich vast aan een verticale granieten rots op 900 meter boven de vallei van Paro. Het is een van de meest verbazingwekkende architectonische gebouwen in Bhutan. De klim naar het eerste uitzichtpunt duurt een uur en daarna nog een uur om bij het klooster zelf aan te komen. We nemen uitgebreid de tijd voor de wandeling en het bezoek. Na het bezoek aan dit klooster ga je terug naar Paro. Daar heb je meer tijd om de stad te verkennen. Je overnacht in een hotel in de vallei van Paro.
16

Paro naar Delhi

Onze laatste dag in Bhutan is aangebroken. Na het ontbijt worden we naar de luchthaven van Paro gebracht. Het is tijd om afscheid te nemen van de gids en onze chauffeur. We vliegen naar Delhi, waar we overstappen op onze vlucht naar Amsterdam. Optioneel is het mogelijk om je reis met enkele dagen te verlengen met bijvoorbeeld een bezoek aan Delhi en de Taj Mahal in Agra.
17

Aankomst Amsterdam

We landen op Amsterdam Schiphol. Het einde van onze 17-daagse reis naar Bhutan.

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

Data & Prijzen

VertrekStatusPrijs p.p.
Donderdag 11 april 2019Niet beschikbaar€ 4.395
Vrijdag 6 december 2019Boekbaar€ 3.895

Inclusief

Internationale vlucht Amsterdam – Paro retour op basis van stoelen in de economy class
Engelssprekende gids gedurende de hele reis
Vervoer met eigen voertuig en chauffeur
Accommodaties op basis van vol pension en gedeelde kamers (twin)
Genoemde excursies inclusief entreegelden
Beschreven maaltijden
Visum Bhutan
Lokale belastingen en servicetoeslagen
Bijdrage Garantiefonds GGTO en Calamiteitenfonds

Exclusief

Optionele excursies (paardrijden dag 7; huur paard tijgersnest dag 15)
Persoonlijke uitgaven (telefoonrekening, fooi, wassen kleding, overige maaltijden)
Reis- en/of annuleringsverzekering
Frisdrank, alcohol en snacks
Fooien en donaties
Visum kosten India
Andere kosten door onvoorziene omstandigheden, zoals vluchtvertragingen en annuleringen
Boekingskosten € 30,00 per boeking
Bij deze groepsreis van travel Nepal gaan minimaal 4 en maximaal 14 deelnemers mee. Indien het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, dan hoor je dit 21 dagen voor vertrek. In dat geval kun je omboeken naar een andere reis of vertrekdatum, waarbij je € 50,00 per persoon korting krijgt. Het is natuurlijk mogelijk om de reeds betaalde reissom terug te krijgen (met uitzondering van eventuele kosten van visa, vaccinatie en andere persoonlijke uitgaven).

Het kan natuurlijk voorkomen dat wij een groepsreis met gegarandeerd vertrek moeten annuleren, als door een annulering van een boeker het aantal deelnemers onder het minimale aantal deelnemers komt. Houd hier rekening mee als je alleen een landarrangement boekt.

De kosten voor een 1-persoonskamer bedragen € 310,00  per persoon.

Paardrijden in de Tang Vallei Bhutan

Optionele excursies

Paardrijden in de Tang Vallei (50 USD per persoon)
Na een korte instructie rij je op de rug van een paard een afwisselende route langs velden, bossen en authentieke dorpjes. Je maakt een rit van ongeveer 2 tot 3 uur.

Verlenging

3-dagen India (€ 400,00 per persoon)
Laat je betoveren door magisch India. Een land vol van oude tradities en artistiek erfgoed. Prachtige landschappen en culinaire creaties. India maakt je nieuwsgierig, laat je zintuigen schudden en zit in je hart.

Dag 1 | Aankomst Delhi
Op de luchthaven word je ontvangen door onze lokale vertegenwoordiger en naar het hotel gebracht. De rest van de avond kun je zelf indelen.
Dag 2 | Agra
Vroeg in de ochtend vertrek je met de trein naar Agra. En bezoeken we de magische Taj Mahal en Agra Fort. In de avond rijden we per auto terug naar het hotel in Delhi.
Dag 3 | Naar huis
Deze dag is naar eigen invulling in te delen. Bijvoorbeeld met een bezoek aan de stad Delhi of relaxen bij het zwembad. Ruim op tijd word je opgehaald en naar de internationale luchthaven gebracht voor je terugvlucht naar Nederland.

Reisbegeleiding

Deze reis wordt begeleid door een Engelssprekende Bhutaanse gids. Onze gidsen zijn getraind en hebben ruime ervaring. En kunnen je veel vertellen over de cultuur en lokale gebruiken.

Vluchtschema

Amsterdam – Delhi11:40 – 23:25
Delhi – Paro04:45 – 07:15
Paro -Delhi11:30 – 13:40
Delhi – Amsterdam03:35 – 08:25

Het vluchtschema is onder voorbehoud van wijzigingen en beschikbaarheid. De airlines, vertrek- en aankomsttijden kunnen nog wijzigen. Ongeveer 10 dagen voor vertrek ontvang je het definitieve vluchtschema.

We vliegen vanwege veiligheid en hun solide reputatie altijd met gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen. Het kan voorkomen dat wij genoodzaakt zijn om uit te wijken naar een andere gerenommeerde luchtvaartmaatschappij. Wij kiezen bij voorkeur voor lijndienstvluchten omdat de vertrektijden vanaf Schiphol, Düsseldorf en Brussel doorgaans gunstiger zijn. Veel luchtvaartmaatschappijen zijn onderling een samenwerkingsverband aangegaan, zodat je soms met een partnermaatschappij vliegt.

Vluchttoeslag

Er zijn slechts een beperkt aantal stoelen beschikbaar per boekingsklasse. Het kan voorkomen dat de stoelen in de boekingsklasse niet meer beschikbaar zijn. We reserveren dan stoelen in een andere boekingsklasse. Per boekingsklasse geldt een ander tarief, waardoor er mogelijk een vluchttoeslag van toepassing is. Wij informeren je binnen 1 werkdag nadat wij je boeking hebben ontvangen als er een toeslag van toepassing is. En je boeking is pas definitief als je akkoord gaat met de vluchttoeslag.

Accommodaties

Tijdens deze rondreis verblijf je in comfortabele middenklasse hotels. Een selectie van de hotels hebben we hieronder weergegeven.

> Thimphu
Hotel Phuntspoleri

> Phobjikha
Hotel Dewachen

> Trongsa
Yangkhill Resort

> Tang
Ugencholing Guest House

> Jakar
Mountain Resort

> Punakha
Zhingkham Resort

> Ha
Soednam Zhingkha

> Paro
Tashi Namgay

Deze hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Bij de reisbescheiden ontvang je de definitieve hotellijst.

Thimphu Dzong Bhutan
Tigernest Taktshang Bhutan
Rode chili's in Bhutan
Punakha Dzong in Bhutan
Onderweg tussen Paro en Thimphu
Lokaal huis in Bhutan
Kinderen in Bhumtang Bhutan
Dochu La pas Bhutan
Boogschieten in Bhutan
Paardrijden in de Tang Vallei Bhutan