Bhutan
Bestemming
15 dagen
Reisduur
Guesthouse, Hotel
Accommodatie

Reisroute groepsreis BhutanBhutan is verrassend koninkrijk in de Himalaya. Het is een land vol mysterie. Waarbij het bruto nationaal geluk belangrijker is dan het bruto nationaal product. De rijst is rood en de natuur is overweldigend. Wanneer je Bhutan bezoekt, ben je één van de weinigen die de natuurlijke charme van het land gaat ervaren. We bezoeken de boeddhistische kloosters, de dzongs en maken wandelingen in de prachtige valleien buiten de gebaande paden. Natuurlijk mag een bezoek aan een kleurrijk festival met gemaskerde dansen niet ontbreken.

Hoogtepunten

We wonen een traditioneel kleurrijk festival bij
Fietsen in omgeving Paro
Bezoek aan het bekende hangende klooster Taktsang (tijgersnest)
Wandelingen in de prachtige valleien en dorpjes
We gaan naar het culturele hart van Bhutan

Reisbeschrijving

1

Aankomst in Bhutan

Je reist op eigen gelegenheid naar Delhi (India) of Kathmandu (Nepal). Wij regelen de vlucht naar Paro in Bhutan voor je. Een spectaculaire vlucht, langs de besneeuwde toppen van de Himalaya. De stad Paro op 2.250 meter hoogte begroet je als een droom, met dik beboste hellingen, rijstvelden in de vallei en de kenmerkende Rinpung Dzong. Bij aankomst op de internationale luchthaven van Paro staan de gids en chauffeur op ons te wachten. En rijden we naar ons hotel. Daar kun je bijkomen van de vlucht.
Overnachting: Tashi Namgay Resort
2

Verkennen van de vallei van Paro

We gaan vandaag de vallei van Paro verkennen. We beginnen met een mooie fietstocht van Drukgyel Dzong via Kyichu Lhakhang naar Paro (ca. 25 km). Na de lunch bezoeken we Paro Dzong. Een indrukwekkende kloosterburcht en misschien wel het mooiste voorbeeld van Bhutanese architectuur. We maken een korte wandeling naar het Dzongdrakha klooster, dat gebouwd is op een klif. Hierna rijden we naar Thimphu, de hoofdstad van Bhutan.
Overnachting: Thimphu Towers
3

Thimphu

We bezoeken het immense gouden Buddhabeeld, het klooster Changangkha Lhakhang, het het nationale instituut voor traditionele medicijnen, de lokale groentemarkt en Tashi Cho Dzong. Dit is de grootste kloosterburcht van Bhutan. Ook zien we vandaag de nationale sport van Bhutan, namelijk boogschieten.
Overnachting: Thimphu Towers
4

Thimphu naar de Phobjikha Vallei

We ontbijten vroeg en rijden naar de Phobjikha Vallei. We passeren de Dochula pas (3.050m). Op de top van de pas maken we een stop om thee te drinken. Bij helder weer kun je genieten van het prachtige uitzicht over de besneeuwde toppen van de Himalaya. Op de de pas staan 108 chortens (boeddhistische tempels). We dalen af en rijden naar het nationale park Jigme Singye, waar ook de Black Mountains liggen. We overnachten in Gangtey, wat in de Phobjika Vallei ligt. In deze vallei overwinteren de zwartnekkraanvogels. In de periode van november tot en met februari verruilen ze de koude Tibetaanse hoogvlakte voor het warmere Bhutan. De kraanvogel heeft voor de Bhutaanse bevolking een bijzondere betekenis. De vogels speelt een rol in liederen, mythes en legenden. We brengen een bezoek aan het observatiecentrum.
Overnachting: Hotel Dewachen
5

Phobjikha Vallei naar Trongsa

In de ochtend maken we een wandeling van ongeveer 1,5 uur over het platteland. Via Gangtey Gompa en Semchubara lopen we naar Khewa Lhakhang. Vervolgens reizen we verder Trongsa, dat in Centraal Bhutan ligt. We trotseren de Pele La pas op 3.423 meter hoogte. Onderweg bezoeken we de 18e eeuwse Chendebji Chorten, ontworpen naar voorbeeld van de beroemde Swayambhuanth tempel in Kathmandu, Nepal. De slingerende weg laat ons af en toe een glimp zien van de machtige kloosterburcht: Trongsa Dzong.
Overnachting: Yangkhil Resort
6

Kleurrijk kloosterfestival Trongsa Tshechu

Na het ontbijt bezoeken we in Trongsa het boeiende National Heritage Museum. Het kleurrijke festival Trongsa Tscechu wordt gehouden in Trongsa Dzong. De kloosterburcht ligt op 2.200 meter, op een strategische centrale locatie, aan de enige handelsroute tussen Oost- en West Bhutan. Van verre kon met indringers zien aankomen en alarm slaan. De burcht is een doolhof van steegjes, binnenplaatsen en trappen die leiden naar een van de 23 tempels, gevuld met wierook en flikkerend licht. Tijdens het festival voeren monniken gemaskerde dansen op. En worden verhalen uit het leven van Guru Rinpoche uitgebeeld. Uit de wijde omgeving komen de Bhutanen naar het festival om een zegening te ontvangen. Ze zijn op hun mooist gekleed. Het festival is ook een sociale gebeurtenis. Rondom de dzong staan kraampjes met eten en drinken. We raden je aan om kleding te dragen waarbij je armen en benen bedekt zijn.
Overnachting: Yangkhil Resort
7

Trongsa naar de Tang Vallei

We starten vroeg en rijden naar de Tang Vallei. Dit ligt in Bumthang en het wordt ook wel het culturele- en spirituele hart van Bhutan genoemd. Bumthang bestaat uit vier valleien: Chokhor, Tang, Ura en Chumey. In Chumey maken we een stop bij het Yathra Weaving Center. Buiten hangen prachtige stroken traditionele wollen yathra op rekken in de zon. Binnen zitten vrouwen met een weefgetouw, terwijl ze ingewikkelde patronen in gekleurde wol weven. Traditioneel had elk huis in de Chumey Vallei een eigen weefgetouw en leerden meisjes op jonge leeftijd weven. Aan het einde van de middag komen we aan in het dorpje Tang. We verkennen het dorp en krijgen een inkijk in het dagelijkse Bhutaanse leven op het platteland.
Overnachting: Ugencholing Guest House
8

Ontdekkingstocht door de Tang Vallei

Na het ontbijt bezoeken we het Ogyen Choling Paleis museum. Een privémuseum, opgezet om dit erfgoed te delen met zoveel mogelijk mensen en de structuur te behouden als religieus en sociaal centrum. Je krijgt een goed beeld van het leven in Ogyen Choling. Er is ruimte om een wandeling in de prachtige omgeving of paard te rijden in de vallei (optioneel). In de middag rijden we naar Jakar dat op ongeveer een uur rijden ligt. Onderweg maken we een stop in het lokale dorpje Bezur en bij het nonnenklooster Pema Choling.
Overnachting: Mountain Resort
9

Verkennen van Jakar en omgeving

We rijden naar Jambay Lhakhang. Samen met Kyichu in Paro is dit de oudste tempel van het land en de sfeer is adembenemend. Te voet bezoeken we de tempel Kurjey Lhakhang. Deze tempel bestaat uit drie verschillende delen en is tegen de rotsen aangebouwd. Het belangrijkste deel is de grot waar Guru Rinpoche heeft gemediteerd. Bij de rivier nemen we de tijd voor een picknick lunch en bezoeken we Tamshing Goenba. Later op de dag bezoeken we een Bhutaanse bierbrouwerij. Hier wordt het Red Panda bier gebrouwen. En is er tijd om het oude centrum van Jakar te verkennen.
Overnachting: Mountain Resort
10

Jakar naar Punakha

We rijden terug naar het westen van Bhutan. Het is een lange, maar gevarieerde reis naar Punakha (ca. 7 uur). Onderweg passeren we vele dorpjes en vanaf de Pelela-pas dalen we af de vallei in. Het dal van Punakha ligt op 1.250 meter hoogte en hier kun je genieten van een subtropisch klimaat. Er groeien sinaasappelen, bananen en andere tropische vruchten. In het hotel kun je bijkomen van de reis.
Overnachting: Zhingkham Resort
11

Punakha en het paleis van groot geluk

We rijden naar het idyllische platteland, ten noorden van Punakha. In ongeveer 40 minuten wandelen we naar de Khamsum Yuley Chorten op de heuvel Nyinzergang. Vanaf de top kun je bij helder weer genieten van een geweldig uitzicht. Daarna bezoeken we de Punakha Dzong, een architectonisch wonder uit de 17e eeuw. Gelegen waar de rivieren Pho en Mo Chu (vader & moeder) samenkomen. Gebouwd in 1637 en is de locatie voor de kroning van de koningen van Bhutan. De officiële naam is Punthang Dechenphodrang en betekent ‘paleis van groot geluk’. Tenslotte bezoeken we Sangchhen Dorji Lhuendrup Lhakhang Nunnery. Elke middag wordt er een ceremonie door de nonnen gehouden die we mogen bijwonen.
Overnachting: Zhingkham Resort
12

Punakha naar Haa Vallei

Vanuit Punakha rijden we via de Dochula pas naar Thimphu. Het is een prachtige reis over het Bhutaanse platteland naar de Haa Vallei. ‘Haa’ betekent mysterieus. We nemen de zuidelijke route. De Haa Vallei is sinds 2001 opengesteld voor toeristen. Je vindt er authentieke Bhutaanse dorpen, kleine kloosters in een prachtige omgeving. We maken ’s middags een wandeling in de omgeving, langs de rivier met dichte naaldbossen en op de achtergrond de Himalaya.
Overnachting: Soednam Zhingkha
13

Haa Vallei naar Paro

Na het ontbijt bezoeken we twee belangrijke plaatsen in de Haa Vallei. Lhakhang Karpo (witte tempel) en Khakhang Nagpo (zwarte tempel). Volgens de legende is een zwart en wit varken losgelaten om de plek aan te wijzen waar de tempels gebouwd moesten worden. En we bezoeken Haa Dzong. We verlaten de Haa Vallei via de Chelela pas (3.800m). Vanaf de top heb je goed uitzicht op de bergen Jumolhari (7.326m) en Jitchu Drake (6.662m). We wandelen naar het nonnenklooster Kila Gompa dat niet per auto bereikbaar is. In dit klooster leven ongeveer 70 nonnen. Na het bezoek aan het klooster dalen we nog ongeveer 15 minuten af en daar staat de chauffeur op ons te wachten en brengt ons naar Paro.
Overnachting: Tashi Namgay Resort
14

Wandeling naar Tijgersnest

Vandaag wandelen we naar het wereldberoemde Taktshang Goemba (tijgersnest). Van verre zichtbaar klampt dit klooster zich vast aan een verticale granieten rots op 900 meter boven de vallei van Paro. Het is een van de meest verbazingwekkende architectonische gebouwen in Bhutan. De klim naar het eerste uitzichtpunt duurt een uur en daarna nog een uur om bij het klooster zelf aan te komen. Het is een pittige wandeling. Het deel tot het eerste uitzichtpunt kun je ook op de rug van een paard doen (en naar beneden wandelen). We nemen uitgebreid de tijd voor de wandeling en het bezoek aan het klooster. Na het bezoek aan dit klooster gaan we terug naar Paro. Daar heb je meer tijd om de stad te verkennen. ’s Avonds staat er een gezamenlijk afscheidsdiner in een lokaal restaurant op het programma.
Overnachting: Tashi Namgay Resort
15

Vertrek uit Bhutan

Onze laatste dag in Bhutan is aangebroken. Na het ontbijt worden we naar de luchthaven van Paro gebracht. Het is tijd om afscheid te nemen van de gids en onze chauffeur. We vliegen naar Kathmandu of Delhi. In Delhi kun je aansluiten bij een stadstour door Delhi (optioneel), waarbij we de hoogtepunten van Delhi bekijken, voordat je terugvliegt naar huis (op eigen gelegenheid). Optioneel is het mogelijk om je reis met enkele dagen te verlengen met bijvoorbeeld een bezoek bijvoorbeeld de Taj Mahal in Agra. Of een reis door Nepal. Als je dit wilt, geef dit dan aan bij de boeking van je reis.

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

Data & prijzen

Vertrekken Opmerking Prijs
8 december 2021 – 22 december 2021 Voldoende beschikbaar € 3.150,- p.p.

Inbegrepen in deze reis

Internationale vlucht Delhi of Kathmandu – Paro retour op basis van stoelen in de economy class
Engelssprekende gids gedurende de hele reis in Bhutan
Vervoer met eigen voertuig en chauffeur
Overnachting in genoemde accommodaties (of gelijkwaardige) op basis van tweepersoonskamers
Genoemde excursies inclusief entreegelden
Ontbijt, lunch en diner in Bhutan
Visum en permits Bhutan
Lokale belastingen en servicetoeslagen

Niet inbegrepen in deze reis

Internationale vlucht Amsterdam/Brussel naar Delhi of Kathmandu
Optionele excursies
Persoonlijke uitgaven (telefoonrekening, fooi, wassen kleding, overige maaltijden)
Eventuele huur paard naar ‘Tijgersnest’
Reis- en/of annuleringsverzekering
Frisdrank, alcohol en snacks
Fooien en donaties
Visum kosten India/Nepal
Andere kosten door onvoorziene omstandigheden, zoals vluchtvertragingen en annuleringen
Bijdrage Garantiefonds GGTO (€ 15,00), Calamiteitenfonds (€ 2,50) en boekingskosten (€ 30,00) per boeking

Internationale vlucht

Je internationale vlucht naar Delhi (India) of Kathmandu (Nepal) boek je eenvoudig zelf. Wij kunnen je hierbij natuurlijk adviseren. Het is belangrijk dat je minimaal 5 uur overstaptijd hebt tussen aankomst op de luchthaven en vertrek van je volgende vlucht.

Vluchtschema Delhi – Paro (onder voorbehoud van wijzigingen)

KB201 14:10 Delhi-Paro 16:40 Uitgevoerd door Druk Air
KB200 07:40 Paro-Delhi 09:50 Uitgevoerd door Druk Air

Het vluchtschema is onder voorbehoud van wijzigingen en beschikbaarheid. De airlines, vertrek- en aankomsttijden kunnen nog wijzigen. Ongeveer 10 dagen voor vertrek ontvang je het definitieve vluchtschema.

Groepsgrootte en begeleiding

Bij deze groepsreis van travel Nepal gaan minimaal 4 en maximaal 14 deelnemers mee. Indien het minimumaantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, dan hoor je dit 21 dagen voor vertrek. In dat geval kun je omboeken naar een andere reis of vertrekdatum, waarbij je € 50,00 per persoon korting krijgt. Het is natuurlijk mogelijk om de reeds betaalde reissom terug te krijgen (met uitzondering van eventuele kosten van visa, vaccinatie en andere persoonlijke uitgaven).

Het kan natuurlijk voorkomen dat wij een groepsreis met gegarandeerd vertrek moeten annuleren, als door een annulering van een boeker het aantal deelnemers onder het minimale aantal deelnemers komt. Houd hier rekening mee als je alleen een landarrangement boekt.

Deze reis wordt begeleid door een Engelssprekende Bhutaanse gids. Onze gidsen zijn getraind en hebben ruime ervaring. En kunnen je veel vertellen over de cultuur en lokale gebruiken.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep, neem dan contact met ons op. Wij kunnen informatie geven over leeftijden, het aantal mannen/vrouwen en alleenreizende reizigers.

Extra opties

Eenpersoonskamer

De bijkomende kosten voor een 1-persoonskamer bedragen € 350,00 per persoon.

De optionele excursies zijn ter plaatse te boeken. En kun je met de gids en groepsgenoten afstemmen.

Optionele excursie Per persoon
Hoogtepunten van Delhi € 50,00

Aanvullende informatie

We adviseren je om een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen, zoals vaccinaties. Hoewel deze niet verplicht zijn, raden we je aan om uiterlijk zes weken voor vertrek contact op te nemen met bijvoorbeeld GGD Reisvaccinaties, Thuisvaccinatie of je huisarts voor een persoonlijk advies. Een aantal vaccinaties worden dringend aanbevolen, namelijk vaccinaties tegen tyfus, DTP, meningitis en hepatitis A. Laat je door een specialist adviseren voor actuele advies over inentingen.

Thuisvaccinatie is de grootste aanbieder op het gebied van reisvaccinatie aan huis. Ze hebben gespecialiseerde artsen in dienst, die ook ’s avonds en in het weekend aan huis komen zonder extra kosten. Naast de vaccinaties geven ze ook allerlei tips en advies om zo beschermd mogelijk op reis te gaan. De kosten worden meestal vergoed door je zorgverzekering.

Voor onze bestemmingen en manier van reizen geldt dat travel Nepal niet kan beoordelen of een reiziger met gezondheidsbeperkingen in staat is om zonder problemen een bepaalde reis te maken. Leg die vraag in geval van twijfel dus altijd voor aan een arts. Wanneer je medicijnen gebruikt, vraag je huisarts of deze medicijnen onder de Opiumwet vallen. In dat geval moet je een officiële verklaring voor de medicijnen aanvragen.

Je hebt een eigen verantwoordelijkheid voor geldige en juiste reisdocumenten, zoals een paspoort en visum. Dit geldt ook voor de plaatsen waar je een overstap maakt.

India
Reizigers uit Nederland en België dienen te beschikken over een geldig paspoort dat bij thuiskomst nog minimaal 6 maanden geldig is. Daarnaast is een toeristenvisum verplicht. Een toeristenvisum is vanaf de uitgiftedatum 6 maanden geldig (dus niet vanaf aankomst in India).

e-visum: via de website Indiase overheid kun je eenvoudig een e-visum aanvragen (https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html). Op de website lees je welke documenten je nodig hebt. Je kunt vanaf 120 dagen tot uiterlijk 4 dagen voor vertrek het e-visum aanvragen. Wij adviseren je dringend op tijd het visum aan te vragen. Je krijgt per e-mail een bevestiging en neem deze uitgeprint mee. Op de aankomstluchthaven kun je doorlopen naar de balie ‘e-visa’ voor de juiste stempels.

Nepal
Voor Nepal heb je met een Nederlandse of Belgische nationaliteit een visum nodig. Een toeristenvisum is verkrijgbaar bij het Nepalese Consulaat in Amsterdam, de ambassade in Brussel of op de luchthaven in Kathmandu. Wij adviseren om het visum voor vertrek bij het Nepalese Consulaat of de Nepalese Ambassade aan te vragen. Het is mogelijk om een visa op de luchthaven aan te vragen. Hiervoor moet je vanaf 15 dagen voor vertrek een online aanvraagformulier invullen en de benodigde documenten meenemen naar de luchthaven.

Er zijn drie verschillende toeristenvisa. Een visum voor 15, 30 en 90 dagen. In Nepal kan het visum verlengd worden tot maximaal 150 dagen per kalenderjaar. Bij vertrek uit Nepal moet je paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn. De datum waarop je in Nepal aankomt, mag maximaal zes maanden na uitgifte van het visum liggen.

Bhutan
Wij regelen het visum voor Bhutan voor je. Deze kun je zelf niet aanvragen.

travel Nepal vraagt je vriendelijk om te helpen vervuiling in de natuurgebieden tegen te gaan. Neem afval met je mee en breng dit naar de aangegeven plekken. Stimuleer de gidsen dit ook te doen.

Het plastic van de mineraalflessen is een bron van permanente vervuiling. We adviseren je een navulbare hittebestendige fles mee te nemen en bij je overnachtingsplekken te vragen om de fles in de avond met gekookt water te vullen. Je kunt de fles ’s nachts als kruik gebruiken en de volgende ochtend is het water afgekoeld en drinkbaar. In de bergen zijn in populaire trekkingsgebieden soms waterzuiveringsinstallaties aanwezig waar je tegen een schappelijke prijs je fles met gezuiverd water kunt laten vullen.

We willen je vragen om tijdens het wassen/douchen biologisch afbreekbare zeep te gebruiken.

Een goede reis- en annuleringsverzekering zijn essentiële onderdelen voor je vakantie. Zowel voorafgaand als tijdens je vakantie kunnen zich gebeurtenissen voordoen die zonder een goede verzekering vervelende financiële situaties kunnen veroorzaken.

Het afsluiten van een reisverzekering met werelddekking wordt door travel Nepal als voorwaarde gesteld met dekking bij hulpverlening/repatriëring. Buiten de EU is de dekking voor medische kosten binnen de Nederlandse zorgverzekering vaak beperkt. Voor vergoeding van de medische kosten in het buitenland heb je een reisverzekering met dekking voor medische kosten nodig. Als je tijdens de reis een bijzondere sport onderneemt (denk o.a. abseilen, bergbeklimmen, bungeejumping, hanggliding) is de dekking bijzondere sporten ook verplicht.

Voor een volledige dekking op de annuleringsverzekering moet je de verzekering binnen 7 dagen na je boeking hebben afgesloten.

Heb je nog geen reisverzekering afgesloten? Neem contact met ons op en wij regelen de reis- en/of annuleringsverzekering voor je.

Thimphu Dzong Bhutan
Tigernest Taktshang Bhutan
Rode chili's in Bhutan
Punakha Dzong in Bhutan
Onderweg tussen Paro en Thimphu
Lokaal huis in Bhutan
Kinderen in Bhumtang Bhutan
Dochu La pas Bhutan
Boogschieten in Bhutan
Paardrijden in de Tang Vallei Bhutan