Bhutan
Bestemming
17 dagen
Reisduur
Guesthouse, Hotel
Accommodatie

Bhutan is verrassend koninkrijk in de Himalaya. Het is een land vol mysterie. Waarbij het bruto nationaal geluk belangrijker is dan het bruto nationaal product. De rijst is rood en de natuur is overweldigend. Wanneer je Bhutan bezoekt, ben je één van de weinigen die de natuurlijke charme van het land gaat ervaren. We bezoeken de boeddhistische kloosters, de dzongs en maken wandelingen in de prachtige valleien buiten de gebaande paden. Natuurlijk mag een bezoek aan een kleurrijk festival met gemaskerde dansen niet ontbreken.

Hoogtepunten

We wonen een traditioneel kleurrijk festival bij
Fietsen in omgeving Paro
Bezoek aan het bekende hangende klooster Taktsang (tijgersnest)
Wandelingen in de prachtige valleien en dorpjes
We gaan naar het culturele hart van Bhutan

Reisbeschrijving

1

Vertrek naar Bhutan

We vertrekken vanaf Amsterdam Schiphol naar Delhi. Na middernacht lokale tijd komen we aan. In Delhi stappen we over op het vliegtuig naar Paro.
2

Aankomst in Paro

Tijdens de vlucht van Delhi naar Paro kun je genieten van het spectaculaire uitzicht op de Himalaya. Bij aankomst op de internationale luchthaven van Paro staat de gids en de chauffeur op ons te wachten. We rijden naar ons hotel. Daar kun je bijkomen van de vlucht.
Overnachting: Tashi Namgay Resort
3

Vallei van Paro verkennen

We gaan vandaag de Paro Vallei verkennen. We beginnen met een fietstocht van Drukgyel Dzong via Kyichu Lhakhang naar Paro (ongeveer 25km, voornamelijk dalend). Na de lunch bezoeken we Paro Dzong en we maken een korte wandeling naar het Dzongdrakha klooster, gebouwd op een klif.
Overnachting: Thimpu Towers
4

Paro naar Thimpu

Na het ontbijt rijden we naar Thimpu, de hoofdstad van Bhutan. De hoogtepunten van Thimphu staan op het programma. We bezoeken het immense gouden Buddhabeeld, het klooster Changangkha Lhakhang, het nationale instituut voor traditionele medicijnen, de lokale groentemarkt en Tashi Cho Dzong. Dit is de grootste kloosterburcht van Bhutan. Ook zien we vandaag de nationale sport van Bhutan, namelijk boogschieten.
Overnachting: Thimpu Towers
5

Thimphu naar de Phobjikha Vallei

We ontbijten vroeg en rijden naar de Phobjikha Vallei. We passeren de Dochula pas (3.050m). Op de top van de pas maken we een stop om thee te drinken. Bij helder weer kun je genieten van het prachtige uitzicht over de besneeuwde toppen van de Himalaya. Op de top van de pas staan 108 chortens (boeddhistische tempels). We rijden verder naar het nationale park Jigme Singye, waar ook de Black Mountains liggen. In de vallei van Phobjika overwinteren de zwartnekkraanvogels. In de periode van november tot en met februari verruilen ze de koude Tibetaanse hoogvlakte voor het warmere Bhutan. We brengen een bezoek aan het observatiecentrum.
Overnachting: Dewachen
6

Phobjikha Vallei naar Trongsa

In de ochtend maken we een wandeling van ongeveer 1,5 uur over het Bhutanese platteland. We brengen een bezoek aan het klooster van Gangtey. We reizen verder Trongsa, dat in Centraal Bhutan ligt. We trotseren de Pele La pas op 3.423 meter hoogte. In de namiddag bezoeken we in Trongsa het nationale museum en Trongsa Dzong. De grootste dzong van heel Bhutan.
Overnachting: Yangkhill Resort
7

Trongsa naar Tang Vallei

We starten vroeg en rijden naar de Tang Vallei. Dit ligt in Bumthang. En Bumthang wordt ook wel het culturele hart van Bhutan genoemd. Onderweg maken we in Chumey een stop bij het Yathra Weaving Center. Buiten hangen prachtige stroken traditionele wollen yathra op rekken in de zon. Binnen zitten vrouwen met een weefgetouw, terwijl ze ingewikkelde patronen in gekleurde wol weven. Traditioneel had elk huis in de Chumey Vallei een eigen weefgetouw en leerden meisjes op jonge leeftijd weven. Aan het einde van de middag komen we aan in het dorpje Tang. We verkennen het dorp en krijgen een inkijk in het dagelijkse Bhutanese leven op het platteland.
Overnachting: Ugencholing Guest House
8

Tang Vallei naar Jakar

Na het ontbijt bezoeken we het Ogyen Choling Paleis museum. Een privémuseum, opgezet om dit erfgoed te delen met zoveel mogelijk mensen en de structuur te behouden als religieus en sociaal centrum. Je krijgt een goed beeld van het leven in Ogyen Choling. Optioneel kun je een wandeling in de omgeving maken of paardrijden in de vallei. In de middag rijden we naar Jakar dat op ongeveer een uur rijden ligt. Onderweg maken we een stop bij het nonnenklooster bij Babzur.
Overnachting: Mountain Resort
9

Festival Ngalhakhang

Na het ontbijt rijden we in ongeveer een uur via het dorpje Thangbi naar het dorp Ngalhakhang. We wonen het kleurrijke festival bij. De locals voeren gemaskerde dansen en volksdansen op. De mensen kleden zich in de traditionele kledij en gaan picknicken met de familie. Je hebt uitgebreid de tijd om met de locals te kletsen en om foto’s te maken. In de namiddag rijden we terug naar Jakar.
Overnachting: Mountain Resort
10

Jakar

Na het ontbijt rijden we naar Jambay Lhakhang. Samen met Kyichu in Paro is dit de oudste tempel van het land en de sfeer is adembenemend. Te voet bezoeken we de tempel Kurjey Lhakhang. Deze tempel bestaat uit drie verschillende delen en is tegen de rotsen aangebouwd. Het belangrijkste deel is de grot waar Guru Rinpoche heeft gemediteerd. Bij de rivier nemen we de tijd voor een picknick lunch en bezoeken we Tamshing Goenba. Later op de dag bezoeken we een Bhutanese bierbrouwerij.
Overnachting: Mountain Resort
11

Jakar naar Punakha

Na het ontbijt maken we ons klaar om weer terug te rijden naar het westen van Bhutan. We rijden naar Punakha, dat op ongeveer 7 uur rijden ligt. Vergeleken met Thimphu, Paro en de andere valleien in Centraal Bhutan, ligt het dal van Punakha op een hoogte van 1.250 meter. En kun je genieten van een subtropisch klimaat. De vallei heeft twee oogsten in een jaar. Er groeien sinaasappelen, bananen en andere tropische vruchten. Onderweg passeren we vele dorpjes en vanaf de Pelela-pas dalen we af de vallei in. In het hotel kun je bijkomen van de reis.
Overnachting: Zhingkham Resort
12

Punakha

We rijden naar het idyllische platteland ten noorden van Punakha en lopen in ongeveer 40 minuten naar de Khamsum Yuley Chorten op de heuvel Nyinzergang. Vanaf de top kun je bij helder weer genieten van een geweldig uitzicht. Daarna bezoeken we de Punakha Dzong, een architectonisch wonder uit de 17e eeuw. Gelegen waar de rivieren Pho en Mo Chu (vader & moeder) samenkomen. Gebouwd in 1637 en is de locatie voor de kroning van de koningen van Bhutan. De officiële naam is Punthang Dechenphodrang en betekent ‘paleis van groot geluk’. Tenslotte bezoeken we Sangchhen Dorji Lhuendrup Lhakhang Nunnery. Elke middag wordt er een ceremonie door de nonnen gehouden die we mogen bijwonen.
Overnachting: Zhingkham Resort
13

Punakha naar Haa Vallei

Vanuit Punakha rijden we via de Dochula pas naar Thimphu. En rijden via een prachtige weg over het Bhutanese platteland naar de Haa Vallei. ‘Haa’ betekent mysterieus. We nemen de zuidelijke route. De Haa Vallei is sinds 2001 opengesteld voor toeristen. Je vindt er authentieke Bhutanese dorpen, kleine kloosters in een prachtige omgeving. We maken ’s middags een wandeling in de omgeving, langs de rivier met dichte naaldbossen en op de achtergrond de Himalaya.
Overnachting: Soednam Zhingkha
14

Haa Vallei naar Paro

Na het ontbijt bezoeken we twee belangrijke plaatsen in de Haa Vallei. Lhakhang Karpo (witte tempel) en Khakhang Nagpo (zwarte tempel). Volgens de legende is een zwart en wit varken losgelaten om de plek aan te wijzen waar de tempels gebouwd moesten worden. En we bezoeken Haa Dzong. We verlaten de Haa Vallei via de Chelela pas (3.800m). Vanaf de top heb je goed uitzicht op de bergen Jumolhari (7.326m) en Jitchu Drake (6.662m). We wandelen naar het nonnenklooster Kila Gompa dat niet per auto bereikbaar is. In dit klooster leven ongeveer 70 nonnen. Na het bezoek aan het klooster dalen we nog ongeveer 15 minuten af en daar staat de chauffeur op ons te wachten en brengt ons naar Paro.
Overnachting: Tashi Namgay Resort
15

Wandeling naar Tijgersnest

Vandaag wandelen we naar het wereldberoemde Taktshang Goemba (tijgersnest). Van verre zichtbaar klampt dit klooster zich vast aan een verticale granieten rots op 900 meter boven de vallei van Paro. Het is een van de meest verbazingwekkende architectonische gebouwen in Bhutan. De klim naar het eerste uitzichtpunt duurt een uur en daarna nog een uur om bij het klooster zelf aan te komen. Het is een pittige wandeling. Het deel tot het eerste uitzichtpunt kun je ook op de rug van een paard doen (en naar beneden wandelen). We nemen uitgebreid de tijd voor de wandeling en het bezoek. Na het bezoek aan dit klooster gaan we terug naar Paro. Daar heb je meer tijd om de stad te verkennen. ’s Avonds staat er een gezamenlijk afscheidsdiner op het programma.
Overnachting: Tashi Namgay Resort
16

Paro naar Delhi

Onze laatste dag in Bhutan is aangebroken. Na het ontbijt worden we naar de luchthaven van Paro gebracht. Het is tijd om afscheid te nemen van de gids en onze chauffeur. We vliegen naar Delhi en komen daar in de ochtend aan. Overdag kun je gebruik maken van een hotelkamer. Optioneel kun je aansluiten bij een stadstour door Delhi, waarbij we de hoogtepunten van Delhi bekijken. ’s Avonds vertrekken we weer uit Delhi voor onze vlucht naar Amsterdam. Optioneel is het mogelijk om je reis met enkele dagen te verlengen met bijvoorbeeld een bezoek bijvoorbeeld de Taj Mahal in Agra.
Dagkamer: Holiday Inn New Delhi
17

Delhi naar Amsterdam

Vroeg in de ochtend komen we aan op Amsterdam Schiphol. Het einde van je 17-daagse reis naar het verrassende koninkrijk Bhutan met onvergetelijke reiservaringen.

(O = ontbijt, L = lunch, D = diner)
Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

Data & prijzen

Vertrekken Opmerking Prijs
23 november 2020 – 9 december 2020 Voldoende beschikbaar € 3.999,- p.p.

Inbegrepen in deze reis

Internationale vlucht Amsterdam – Paro retour op basis van stoelen in de economy class
Engelssprekende gids gedurende de hele reis in Bhutan
Vervoer met eigen voertuig en chauffeur
Accommodaties op basis van vol pension en gedeelde kamers (twin)
Genoemde excursies inclusief entreegelden
Ontbijt, lunch en diner in Bhutan
Visum Bhutan
Lokale belastingen en servicetoeslagen

Niet inbegrepen in deze reis

Optionele excursies
Persoonlijke uitgaven (telefoonrekening, fooi, wassen kleding, overige maaltijden)
Eventuele huur paard naar ‘Tijgersnest’
Reis- en/of annuleringsverzekering
Frisdrank, alcohol en snacks
Fooien en donaties
Visum kosten India
Andere kosten door onvoorziene omstandigheden, zoals vluchtvertragingen en annuleringen
Bijdrage Garantiefonds GGTO (€ 15,00), Calamiteitenfonds (€ 2,50) en boekingskosten (€ 30,00) per boeking

Internationale vlucht

De reis vertrek vanaf Amsterdam Schiphol met een tussenstop naar Delhi. In Delhi stappen we over op de vlucht naar Paro in Bhutan.

Wij regelen graag de vlucht vanaf Amsterdam Schiphol, Düsseldorf of Brussel voor je. Je reis duurt dan 2 dagen langer. De prijs voor het vliegticket ligt tussen € 650,00 en € 950,00, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij, overstaptijd en moment van boeken. Neem contact met ons op voor een voorstel voor de internationale vluchten op maat.

Vluchtschema (onder voorbehoud van wijzigingen)

EK148 14:30 Amsterdam-Dubai 00:10 Uitgevoerd door Emirates
EK510 04:20 Dubai-Delhi 08:55 Uitgevoerd door Emirates
KB201 14:10 Delhi-Paro 16:40 Uitgevoerd door Druk Air
KB200 07:40 Paro-Delhi 09:50 Uitgevoerd door Druk Air
EK515 21:25 Delhi-Dubai 23:55 Uitgevoerd door Emirates
EK145 03:20 Dubai-Amsterdam 07:50 Uitgevoerd door Emirates

Het vluchtschema is onder voorbehoud van wijzigingen en beschikbaarheid. De airlines, vertrek- en aankomsttijden kunnen nog wijzigen. Ongeveer 10 dagen voor vertrek ontvang je het definitieve vluchtschema.

We vliegen vanwege veiligheid en hun solide reputatie altijd met gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen. Het kan voorkomen dat wij genoodzaakt zijn om uit te wijken naar een andere gerenommeerde luchtvaartmaatschappij. Wij kiezen bij voorkeur voor lijndienstvluchten omdat de vertrektijden vanaf Schiphol, Düsseldorf en Brussel doorgaans gunstiger zijn. Veel luchtvaartmaatschappijen zijn onderling een samenwerkingsverband aangegaan, zodat je soms met een partnermaatschappij vliegt.

Vluchttoeslag

Er zijn slechts een beperkt aantal stoelen beschikbaar per boekingsklasse. Het kan voorkomen dat de stoelen in de boekingsklasse niet meer beschikbaar zijn. We reserveren dan stoelen in een andere boekingsklasse. Per boekingsklasse geldt een ander tarief, waardoor er mogelijk een vluchttoeslag van toepassing is. Wij informeren je binnen 1 werkdag nadat wij je boeking hebben ontvangen als er een toeslag van toepassing is. En je boeking is pas definitief als je akkoord gaat met de vluchttoeslag.

Groepsgrootte en begeleiding

Bij deze groepsreis van travel Nepal gaan minimaal 4 en maximaal 14 deelnemers mee. Indien het minimumaantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, dan hoor je dit 21 dagen voor vertrek. In dat geval kun je omboeken naar een andere reis of vertrekdatum, waarbij je € 50,00 per persoon korting krijgt. Het is natuurlijk mogelijk om de reeds betaalde reissom terug te krijgen (met uitzondering van eventuele kosten van visa, vaccinatie en andere persoonlijke uitgaven).

Het kan natuurlijk voorkomen dat wij een groepsreis met gegarandeerd vertrek moeten annuleren, als door een annulering van een boeker het aantal deelnemers onder het minimale aantal deelnemers komt. Houd hier rekening mee als je alleen een landarrangement boekt.

Deze reis wordt begeleid door een Engelssprekende Bhutaanse gids. Onze gidsen zijn getraind en hebben ruime ervaring. En kunnen je veel vertellen over de cultuur en lokale gebruiken.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep, neem dan contact met ons op. Wij kunnen informatie geven over leeftijden, het aantal mannen/vrouwen en alleenreizende reizigers.

Extra opties

Eenpersoonskamer

De bijkomende kosten voor een 1-persoonskamer bedragen € 320,00 per persoon.

De optionele excursies zijn ter plaatse te boeken. En kun je met de gids en groepsgenoten afstemmen.

Optionele excursie Per persoon
Hoogtepunten van Delhi € 45,00

Aanvullende informatie

We adviseren je om een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen, zoals vaccinaties. Hoewel deze niet verplicht zijn, raden we je aan om uiterlijk zes weken voor vertrek contact op te nemen met bijvoorbeeld GGD Reisvaccinaties, Thuisvaccinatie of je huisarts voor een persoonlijk advies. Een aantal vaccinaties worden dringend aanbevolen, namelijk vaccinaties tegen tyfus, DTP, meningitis en hepatitis A. Laat je door een specialist adviseren voor actuele advies over inentingen.

Thuisvaccinatie is de grootste aanbieder op het gebied van reisvaccinatie aan huis. Ze hebben gespecialiseerde artsen in dienst, die ook ’s avonds en in het weekend aan huis komen zonder extra kosten. Naast de vaccinaties geven ze ook allerlei tips en advies om zo beschermd mogelijk op reis te gaan. De kosten worden meestal vergoed door je zorgverzekering.

Voor onze bestemmingen en manier van reizen geldt dat travel Nepal niet kan beoordelen of een reiziger met gezondheidsbeperkingen in staat is om zonder problemen een bepaalde reis te maken. Leg die vraag in geval van twijfel dus altijd voor aan een arts. Wanneer je medicijnen gebruikt, vraag je huisarts of deze medicijnen onder de Opiumwet vallen. In dat geval moet je een officiële verklaring voor de medicijnen aanvragen.

Je hebt een eigen verantwoordelijkheid voor geldige en juiste reisdocumenten, zoals een paspoort en visum. Dit geldt ook voor de plaatsen waar je een overstap maakt.

India
Reizigers uit Nederland en België dienen te beschikken over een geldig paspoort dat bij thuiskomst nog minimaal 6 maanden geldig is. Daarnaast is een toeristenvisum verplicht. Een toeristenvisum is vanaf de uitgiftedatum 6 maanden geldig (dus niet vanaf aankomst in India).

e-visum: via de website Indiase overheid kun je eenvoudig een e-visum aanvragen (https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html). Op de website lees je welke documenten je nodig hebt. Je kunt vanaf 120 dagen tot uiterlijk 4 dagen voor vertrek het e-visum aanvragen. Wij adviseren je dringend op tijd het visum aan te vragen. Je krijgt per e-mail een bevestiging en neem deze uitgeprint mee. Op de aankomstluchthaven kun je doorlopen naar de balie ‘e-visa’ voor de juiste stempels.

Bhutan
Wij regelen het visum voor Bhutan voor je. Deze kun je zelf niet aanvragen.

travel Nepal vraagt je vriendelijk om te helpen vervuiling in de natuurgebieden tegen te gaan. Neem afval met je mee en breng dit naar de aangegeven plekken. Stimuleer de gidsen dit ook te doen.

Het plastic van de mineraalflessen is een bron van permanente vervuiling. We adviseren je een navulbare hittebestendige fles mee te nemen en bij je overnachtingsplekken te vragen om de fles in de avond met gekookt water te vullen. Je kunt de fles ’s nachts als kruik gebruiken en de volgende ochtend is het water afgekoeld en drinkbaar. In de bergen zijn in populaire trekkingsgebieden soms waterzuiveringsinstallaties aanwezig waar je tegen een schappelijke prijs je fles met gezuiverd water kunt laten vullen.

We willen je vragen om tijdens het wassen/douchen biologisch afbreekbare zeep te gebruiken.

Een goede reis- en annuleringsverzekering zijn essentiële onderdelen voor je vakantie. Zowel voorafgaand als tijdens je vakantie kunnen zich gebeurtenissen voordoen die zonder een goede verzekering vervelende financiële situaties kunnen veroorzaken.

Het afsluiten van een reisverzekering met werelddekking wordt door travel Nepal als voorwaarde gesteld met dekking bij hulpverlening/repatriëring. Buiten de EU is de dekking voor medische kosten binnen de Nederlandse zorgverzekering vaak beperkt. Voor vergoeding van de medische kosten in het buitenland heb je een reisverzekering met dekking voor medische kosten nodig. Als je tijdens de reis een bijzondere sport onderneemt (denk o.a. abseilen, bergbeklimmen, bungeejumping, hanggliding) is de dekking bijzondere sporten ook verplicht.

Voor een volledige dekking op de annuleringsverzekering moet je de verzekering binnen 7 dagen na je boeking hebben afgesloten.

Heb je nog geen reisverzekering afgesloten? Neem contact met ons op en wij regelen de reis- en/of annuleringsverzekering voor je.

Thimphu Dzong Bhutan
Tigernest Taktshang Bhutan
Rode chili's in Bhutan
Punakha Dzong in Bhutan
Onderweg tussen Paro en Thimphu
Lokaal huis in Bhutan
Kinderen in Bhumtang Bhutan
Dochu La pas Bhutan
Boogschieten in Bhutan
Paardrijden in de Tang Vallei Bhutan