Nepal
Bestemming
11 dagen
Reisduur
Hotel
Accommodatie

Reis Mindful Nepal RetraiteTijdens de retraite in Nepal breng je bewust de focus op jezelf, voel je ontspanning, doe je diverse meditaties, mindfulness yoga en volg je unieke workshops. In de 11-daagse reis ‘Mindful in Nepal Retraite’ beleef je het in combinatie met excursies naar de hoogtepunten van de Kathmandu vallei.

Voorbeeld van een dagindeling tijdens de retraite:

07.00 – 08.00 Dynamische meditatie
Tussen 08.15 – 09.00 uur Ontbijt
10.00 – 11.30 uur Workshop
11.45 – 12.15 uur Loopmeditatie
Tussen 13.00 en 14.00 uur Lunch in stilte (exclusief)
15.30 – 16.30 uur Yoga en meditatie
Tussen 18.00 – 19.00 uur Diner (exclusief)
19.15 uur Deelronde met aansluitende afsluiting met Yoga Nidra
21.00 uur Einde programma

Niet ingevulde tijden zijn voor eigen invulling waarbij stilte wordt gewaardeerd.

De overige dagen bezichtigen we de hoogtepunten van de koningssteden Kathmandu, Bhaktapur en Patan. Gedurende deze dagen is het ook mogelijk deel te nemen aan yoga- en/of meditatie.

We verblijven in een comfortabel hotel in Kathmandu. De bijzondere Pagoda-zaal en de tuin met vele hoekjes en zitjes zijn uitermate geschikt voor meditatie, yoga en de workshops. De Nepalese sfeer die het hotel uitademt is van toegevoegde waarde voor de retraite. De workshops zijn gebaseerd op wijsheden die de Boeddha 2500 jaar geleden onderwees. Je ontvangt bij elke workshop een hand-out, die in totaal een mooi naslagwerk vorm.

Tijdens de excursies zul je merken dat het straatleven van de koningssteden Kathmandu, Bhaktapur en Patan een intens contrast op de retraite vormen. Je zintuigen worden tot het uiterste geprikkeld. De opgebouwde mindfulness vaardigheden in de retraite zullen in dit dynamische straatbeeld optimaal uitgedaagd worden.

Een paar weken voor de reisdatum wordt een reizigersbijeenkomst georganiseerd waarbij we bij goed weer een wandeling van ongeveer 1 uur maken. In deze informele setting kunnen we elkaar vast wat leren kennen. Na afloop van de wandeling kunnen we wat drinken, en tijd nemen voor het overleggen van praktische zaken en het stellen van vragen.

Voel je wel iets voor deze combinatie tussen een retraite en excursies? Wil je de culturele aspecten van Nepal op dieper niveau beleven en wil je een reis die je ook op persoonlijk gebied verrijkt? Dan is dit unieke aanbod wellicht de juiste match.

Een deelneemster aan de reis Mindul in Nepal schreef over haar ervaringen:

‘Ik vond de combinatie yoga, meditatie, de workshops en wat we in Nepal hebben beleefd in al zijn facetten fantastisch en betekenisvol. Ik hoop dat er iets van de reis doorwerkt in het leven van alle dag.’

Het maximale aantal deelnemers voor deze reis bedraagt 13 reizigers. Een relatief kleine groep waardoor eventuele gewenste persoonlijke aandacht gewaarborgd is. De vorige reis was al 8 maanden voor vertrek volgeboekt. Als je zeker weet dat je deze reis wilt gaan maken, wacht dan niet te lang met boeken, zodat je zeker bent van een plek.

Het is mogelijk om voor of na deze 11-daagse reis je programma uit te breiden met een of meerdere bezoeken aan andere regio’s in Nepal, wandelingen of trekkingen.

Deze reis Mindful Nepal Retraite wordt begeleid door een ervaren Nederlandse retraite- en reisbegeleidster.


Rikkie Postema - Adisat

Nederlandse reisbegeleiding

De begeleiding van deze reis en retraite is in handen van Rikkie Postema. Meer dan 20 jaar geleden is haar interesse voor Oosterse filosofie ontstaan. Vooral de laatste 10 jaar heeft zij bij traditionele, veelal Tibetaanse, leraren lessen in boeddhistische psychologie, yoga en mindfulness gevolgd. In haar praktijk ADISAT vormen deze lessen een rode draad in begeleiding en training van anderen. Zij kent Nepal vanuit diverse rondreizen, trekkingen en vrijwilligerswerk. Ze begeleidt jaarlijks twee reizen naar Nepal: de 19-daagse rondreis Mindful in Nepal en deze 11-daagse Mindful Nepal Retraite.

Reisbeschrijving

1

Aankomst Kathmandu

Bij aankomst op de internationale luchthaven van Kathmandu word je naar het hotel gebracht. Afhankelijk van je aankomsttijd kun je alvast de stad gaan verkennen. Je maakt kennis met de andere groepsleden en we doen yoda Nidra.
2

Kathmandu

Na de ochtend meditatie en het ontbijt wandelen we naar Swayambunath. We nemen alle tijd om deze bijzondere plek te ervaren. In de middag wandelen we naar Thamel met haar vele winkeltjes en steegjes en vervolgens naar de Garden of Dreams. Hier volg je de workshop over Samatha meditatie. (O)
3-7

Retraite

Een retraitedag start met een meditatie en/of yoga. Het dagprogramma is gestructureerd. Dagelijks staan diverse meditaties, yoga, workshops en stiltemomenten op het programma. Er is ruimte voor eigen invulling, zoals het schrijven van een reflectieverslag. Gedurende de retraite is het aanbevolen om in hotel Vajra en de tuin van het hotel te blijven. (O)
Voorbeeld van een retraite dag

07.00 – 08.00 Dynamische meditatie in de Pagodazaal
08.15 Ontbijt
10.00 – 11.00 Workshop in de Pagodazaal of tuin
11.45 – 12.15 Loopmeditatie in de tuin
13.00 Mindful eten in het restaurant
15.30 Yoga en meditatie in Pagodazaal of in de tuin
18.00 Maaltijd in het restaurant
19.30 Deelronde in Pagodazaal
20.15 – 21.00 Afsluiting met yoga/meditatie in Pagodazaal

8

Bhaktapur en Patan

We beginnen de dag met een ochtendmeditatie en ontbijt. Hierna bezoeken we de koningssteden Patan en Bhaktapur. In beide steden bezoeken we de belangrijkste bezienswaardigheden. Hierna rijden we terug naar het hotel in Kathmandu. (O)
9

Pashupatinath

In de ochtend wandelen naar Kathmandu Durbar Square (optioneel, entreekosten € 10,00). Het belangrijkste plein van Kathmandu. In de middag worden we naar Pashupatinath gebracht. Hier vinden de lijkverbrandingen plaats op de ghats langs de Bagmati-rivier. Een zijtak van de Ganges. Voor hindoes is dit een belangrijke plaats. Er is voldoende tijd om deze plaats in je op te nemen, de bijzondere rituelen te zien. Aan het begin van de avond wonen we een traditionele Hindoe ceremonie mee. (O)
10

Bouddhanath

Na de ochtendmeditatie en ontbijt worden we naar Bouddhanath gebracht. De grote stoepa. We hebben de hele dag de tijd om hier van de dynamiek van deze plek en de omringende kloosters te genieten. (O)
11

Vertrek uit Kathmandu

Het einde van de 11-daagse groepsreis Mindful Nepal Retraite is aangebroken. Je wordt, op basis van de vertrektijd van je internationale vlucht, naar de internationale luchthaven van Kathmandu gebracht. Het is ook mogelijk om de reis uit te breiden met bijvoorbeeld een bezoek aan Pokhara, een wandeling in de bergen of wild spotten in de jungle van Nepal. (O)

(O = ontbijt, L = lunch, D = diner)

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

Data & prijzen

Start Beschikbaarheid Prijs vanaf
28 november 2020 – 8 december 2020 Niet beschikbaar € 1.275,00
26 oktober 2021 – 5 november 2021 Beschikbaar € 1.275,00
25 oktober 2022 – 4 november 2022 Beschikbaar € 1.275,00

Inbegrepen in deze reis

Overnachtingen zoals beschreven of gelijkwaardig op basis van een gedeelde kamer (twin room)
Nederlandse reisbegeleiding tijdens de gehele reis en retraite
Entreegelden Pashupatinath, Swayambhunath, Bouddhath, Patan Durbar Square, Golden Temple, Bhaktapur
Vervoer met eigen voertuig
Ontbijt
Lokale belastingen en servicetoeslagen

Niet inbegrepen in deze reis

Internationale vluchten
Optionele excursies
Minibar, frisdrank, alcohol en snacks
Persoonlijke uitgaven (telefoonrekening, fooi, wassen kleding, overige maaltijden)
Reis- en/of annuleringsverzekering
Visum kosten Nepal (+/- € 77,50)
Andere kosten door onvoorziene omstandigheden, zoals vluchtvertragingen en annuleringen
Bijdrage Garantiefonds GGTO (€ 15,00) en Calamiteitenfonds (€ 2,50) per boeking

Internationale vlucht

De internationale vlucht is niet inbegrepen bij deze reis. Je kunt je vlucht eenvoudig boeken via de website van bijvoorbeeld KLM, Turkish Airline, Etihad Airways of Qatar Airways. Bij aankomst op de internationale luchthaven van Kathmandu word je opgehaald en naar het hotel gebracht. Ook voor de terugvlucht word je weer naar de internationale vluchthaven van Kathmandu gebracht.

Groepsgrootte en begeleiding

Het minimumaantal deelnemers van deze groepsreis is 06 deelnemers en maximaal 13 deelnemers. Indien het minimumaantal deelnemers niet wordt bereikt 42 dagen voor vertrek kan de reis niet doorgaan of tegen bijbetaling van het verschil in reissom indien alle reisgenoten akkoord gaan. Bij annulering ontvangt de hoofdboeker de reeds betaalde reissom terug (met uitzondering van persoonlijke uitgaven, bijvoorbeeld visa en vaccinaties) en op de vliegtickets zijn de annuleringsvoorwaarden van de luchtvaartmaatschappij van toepassing.

Het kan natuurlijk voorkomen dat wij een groepsreis met gegarandeerd vertrek moeten annuleren, als door een annulering van een boeker het aantal deelnemers onder het minimale aantal deelnemers komt. Houd hier rekening mee bij het boeken van je vliegtickets.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep, neem dan contact met ons op. Wij kunnen informatie geven over leeftijden, het aantal mannen/vrouwen en alleenreizende reizigers.

Extra opties

Eenpersoonskamer

De bijkomende kosten voor een 1-persoonskamer bedragen € 182,00 per persoon.

Reizen tijdens of na COVID-19

Deze reis voldoet aan de veiligheid- en hygiëne protocollen opgesteld door Nepal Tourism Board. Er worden voorwaarden gesteld aan de accommodaties, restaurants en het vervoer. Aanvullende actuele informatie hierover ontvang je enkele dagen voor de start van de reis. Reizen is een andere ervaring dan voor het uitbreken van COVID-19, maar het land en inwoners zijn even hartverwarmend. Wij doen er alles aan om je een onbezorgde reis te verzorgen.

Uiterlijk zes weken voor de start van deze groepsreis bepaalt travel Nepal of de reis doorgang kan vinden. Tot dit moment hebben we de volgende afwijkende voorwaarden opgesteld:

  • aanbetaling is niet verplicht bij het boeken van deze reis
  • volledige betaling reissom uiterlijk 6 weken voor vertrek
  • indien de reis niet door kan gaan, gaan we in overleg over het verplaatsen van de reis

travel Nepal en ADISAT zijn niet verantwoordelijk voor eventueel reeds gedane persoonlijke uitgaven, zoals vliegtickets, visa en inentingen.

Aanvullende informatie

Een reisverzekering voor deze rondreis is verplicht, die voldoende dekking biedt voor onder andere repatriëring en medische kosten.

Bij je kledingkeuze raden wij je aan om rekening te houden met de lokale gebruiken en respect te tonen voor de lokale cultuur. Schaarse kleding wordt in heel Nepal als aanstootgevend beschouwd, wat kan leiden tot ongemakkelijke situaties. Geen shorts en hemdjes. Om iedereen te vriend te houden raden we je aan om zowel voor vrouwen als mannen, je schouders en bovenbenen tot over de knieën te bedekken. Bij een bezoek aan heilige plaatsen en tempels gelden vaak strengere kledingvoorschriften. De armen en benen moeten volledig bedekt zijn. Op enkele plaatsen wordt er ook verwacht dat vrouwen hun hoofd bedekken door een hoofddoek te dragen.

De munteenheid van Nepal is de Nepalese Roepie (NPR). 100 Rs is ongeveer € 0,80. Probeer altijd voldoende klein geld op zak te hebben. Het wisselen van een 1000 Rs biljet kan lastig zijn (vooral in de buitengebieden en bergen). Accepteer geen gescheurde of verfrommelde biljetten, omdat je deze moeilijk kwijt raakt.

De meeste grote steden hebben meerdere geldautomaten. In Kathmandu accepteren de meeste geldautomaten buitenlandse bankpassen en creditcards (Visa en Mastercard). In Pohara zijn ook geldautomaten te vinden. Soms is het zoeken naar een werkend apparaat. Wij hebben goede ervaringen met de Nepal Bank Limited en Praphu Bank. De geldautomaten hebben een lage limiet (Rs. 10.000 ~ € 80,00) voor geldopname per keer.

Misbruik en skimmen van bankpassen is een wereldwijd probleem. Bijna alle Nederlandse banken hebben pinbetalingen buiten Europa standaard uitgeschakeld. Vergeet niet voor vertrek bij je Nederlandse bank het pinnen in Nepal en de landen waar je een overstap maakt te activeren. Informeer hiervoor bij je eigen bank. De banken zijn in Nepal geopend van 10.00 tot 15.00 uur. Vrijdag tot 13.00 uur. In Kathmandu zijn enkele banken langer geopend.

We adviseren je om een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen, zoals vaccinaties. Hoewel deze niet verplicht zijn, raden we je aan om uiterlijk zes weken voor vertrek contact op te nemen met bijvoorbeeld GGD Reisvaccinaties, Thuisvaccinatie of je huisarts voor een persoonlijk advies. Een aantal vaccinaties worden dringend aanbevolen, namelijk vaccinaties tegen tyfus, DTP, meningitis en hepatitis A. Laat je door een specialist adviseren voor actuele advies over inentingen.

Thuisvaccinatie is de grootste aanbieder op het gebied van reisvaccinatie aan huis. Ze hebben gespecialiseerde artsen in dienst, die ook ’s avonds en in het weekend aan huis komen zonder extra kosten. Naast de vaccinaties geven ze ook allerlei tips en advies om zo beschermd mogelijk op reis te gaan. De kosten worden meestal vergoed door je zorgverzekering.

Voor onze bestemmingen en manier van reizen geldt dat travel Nepal niet kan beoordelen of een reiziger met gezondheidsbeperkingen in staat is om zonder problemen een bepaalde reis te maken. Leg die vraag in geval van twijfel dus altijd voor aan een arts. Wanneer je medicijnen gebruikt, vraag je huisarts of deze medicijnen onder de Opiumwet vallen. In dat geval moet je een officiële verklaring voor de medicijnen aanvragen.

Nepal is een ontwikkelingsland. De kwaliteit van hygiëne en de sanitaire voorzieningen zijn niet altijd vergelijkbaar met die van Nederland.

Veel reizigers in Nepal krijgen te maken met de zogenoemde Kathmandu Quickstep, oftewel flinke reizigersdiarree. Dit kan worden veroorzaakt door vermoeidheid en verandering van voedsel. Daarnaast het drinken van ongekookt water of het eten van salades en rauwe groenten die niet zijn gedompeld in kokend water (voedselvergiftiging). Milde diarree zonder andere ernstige klachten moet na een paar dagen (24 tot 48 uur) vanzelf overgaan. Het is belangrijk om wel vocht en zout aan te vullen. Bij ernstige of aanhoudende darmproblemen, of bloed of slijm in de ontlasting, raden we je aan om een arts of ziekenhuis te raadplegen.

Ontsmet bij een beet van een dier direct de wond met zeep en jodium (of alcohol 40-70%). Eventueel kun je de lokale raksi hiervoor gebruiken. Laat je daarna direct in Kathmandu behandelen voor een prik tegen hondsdolheid.

Je hebt een eigen verantwoordelijkheid voor geldige en juiste reisdocumenten, zoals een paspoort en visum. Dit geldt ook voor de plaatsen waar je een overstap maakt.

Voor Nepal heb je met een Nederlandse of Belgische nationaliteit een visum nodig. Een toeristenvisum is verkrijgbaar bij het Nepalese Consulaat in Amsterdam, de ambassade in Brussel of op de luchthaven in Kathmandu. Wij adviseren om het visum voor vertrek bij het Nepalese Consulaat of de Nepalese Ambassade aan te vragen. Het is mogelijk om een visa op de luchthaven aan te vragen. Hiervoor moet je vanaf 15 dagen voor vertrek een online aanvraagformulier invullen en de benodigde documenten meenemen naar de luchthaven.

Er zijn drie verschillende toeristenvisa. Een visum voor 15, 30 en 90 dagen. In Nepal kan het visum verlengd worden tot maximaal 150 dagen per kalenderjaar. Bij vertrek uit Nepal moet je paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn. De datum waarop je in Nepal aankomt, mag maximaal zes maanden na uitgifte van het visum liggen.

travel Nepal vraagt je vriendelijk om te helpen vervuiling in de natuurgebieden tegen te gaan. Neem afval met je mee en breng dit naar de aangegeven plekken. Stimuleer de gidsen dit ook te doen.

We willen je vragen om tijdens het wassen/douchen biologisch afbreekbare zeep te gebruiken.

Een goede reis- en annuleringsverzekering zijn essentiële onderdelen voor je vakantie. Zowel voorafgaand als tijdens je vakantie kunnen zich gebeurtenissen voordoen die zonder een goede verzekering vervelende financiële situaties kunnen veroorzaken.

Het afsluiten van een reisverzekering met werelddekking wordt door travel Nepal als voorwaarde gesteld met dekking bij hulpverlening/repatriëring. Buiten de EU is de dekking voor medische kosten binnen de Nederlandse zorgverzekering vaak beperkt. Voor vergoeding van de medische kosten in het buitenland heb je een reisverzekering met dekking voor medische kosten nodig. Als je tijdens de reis een bijzondere sport onderneemt (denk o.a. abseilen, bergbeklimmen, bungeejumping, hanggliding) is de dekking bijzondere sporten ook verplicht.

Voor een volledige dekking op de annuleringsverzekering moet je de verzekering binnen 7 dagen na je boeking hebben afgesloten.

Heb je nog geen reisverzekering afgesloten? Neem contact met ons op en wij regelen de reis- en/of annuleringsverzekering voor je.

Accommodaties

Tijdens deze rondreis verblijf je in een comfortabele middenklasse hotel.

Als je alleen reist, word je standaard ingedeeld op een kamer bij een reisgenoot van hetzelfde geslacht. Indien je liever een kamer voor jezelf hebt, kun je dit bij je boeking aangeven. Hieraan zijn extra kosten verbonden.

Plaats Accommodaties
Kathmandu Hotel Vajra

Deze hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Bij de reisbescheiden ontvang je de definitieve hotellijst.

Vervoer ter plaatse

De privévoertuigen die wij tijdens je reis inzetten zijn van hoge kwaliteit en onze lokale partner zorgt dat ze in goede staat verkeren. Een verbanddoos, brandblusser en veiligheidsgordels zijn beschikbaar. Je chauffeur zorgt dat de reis soepel en veilig verloopt.

Nepal is een bergachtig land en ongeveer driekwart van het land is bedekt met heuvels en bergen. Op het zuiden na, zijn de meeste snelwegen kronkelige wegen. In Nepal rijdt men aan de linkerkant van de weg. De meeste verkeersdeelnemers leven de verkeersregels en voorschriften niet na. De werkzaamheden aan de weg kunnen leiden tot grote vertragingen in het verkeer.

Reis verlengen

Ben je al in Kathmandu? Details over hoe je het hotel kunt bereiken, ontvang je ongeveer twee weken voor vertrek. We bieden je op deze dag een gratis transfer van de luchthaven van Kathmandu naar het hotel aan. Het is je eigen verantwoordelijkheid om op tijd in Kathmandu aan te komen.

Kom je eerder aan in Nepal? Geen probleem. Wij denken graag met je mee over een invulling van deze dagen. Of wil je de reis verlengen met bijvoorbeeld een bezoek aan Pokhara, wild spotten in de jungle van Nepal of een wandeling in de Himalaya maken? Neem hiervoor contact met ons op.

Groepsreis Mindful Nepal Retraite

Tour reviews

Er zijn nog geen beoordelingen.

Alleen kopers van dit product kunnen een beoordeling achterlaten.