Reisduur: 18 dagen Accommodatie: Hotel,Lodge,Homestay Zwaarte trekking: Gemiddeld Hoogte: 3.320m Vervoer: Prive vervoer Max. aantal deelnemers: 14
 • Overzicht
 • Details
 • Boeking
 • FAQ

Groepsreis Puur en authentiek Nepal met trekking

Deze groepsreis door Nepal laat je de puurheid van het land en de lokale cultuur beleven. We gaan buiten de gebaande paden en bekijken de hoogtepunten van de koningssteden Kathmandu, Bhaktapur en Patan. We spotten wild in de jungle in het zuiden van Nepal en kijken vanuit Pokhara uit op de besneeuwde achtduizenders. Eten bij lokale families. En we vieren een festival mee en maken een 6-daagse trekking naar Mohare Hill.

Festivals

In de voorjaar- en najaarsreis is een festival opgenomen. In de reis in het voorjaar vieren we het Holi-festival. Het is kleurrijke festival waarbij het begin van de lente gevierd wordt. We raden je aan om oude kleren aan te trekken. In de reis in het najaar wonen we het festival Tihar bij in Kathmandu. Het tweede grootste festival in Nepal. Tihar betekent het festival van licht. Er branden binnenshuis en buitenshuis overal diyas (olielampjes). Dit festival gaat over eerbied voor mensen, goden en dieren. Het festival duurt in totaal vijf dagen.

Reisroute Groepsreis Puur en authentiek Nepal met trekking

Reisprogramma in het kort

Dag 1: Aankomst in Kathmandu
Dag 2: Kathmandu
Dag 3: Kathmandu naar Bhaktapur
Dag 4: Bhaktapur naar Pokhara
Dag 5: Pokhara naar Galeshwor (trekking)
Dag 6: Galeshwor naar Bas Kharka (trekking)
Dag 7: Bas Kharka naar Nangi (trekking)
Dag 8: Nangi naar Mohare Danda (trekking)
Dag 9: Mohare Danda naar Tikot (trekking)
Dag 10: Tikot naar Pokhara (trekking)
Dag 11: Pokhara
Dag 12: Pokhara naar Barauli
Dag 13: Barauli
Dag 14: Barauli
Dag 15: Barauli naar Neydo
Dag 16: Neydo naar Patan
Dag 17: Patan naar Kathmandu
Dag 18: Vertrek uit Nepal

Volledige reisbeschrijving

Dag 1 - Aankomst in Kathmandu

Bij je aankomst op de internationale luchthaven van Kathmandu staat de gids op je te wachten en word je op de traditionele manier ontvangen. Je wordt naar het comfortabele hotel gebracht en kun je bijkomen van de reis. En maak je kennis met de andere groepsgenoten. (-)
Overnachting: Hotel Traditional Comfort

Dag 2 - Kathmandu

Na het ontbijt gaan we met de gids de hoogtepunten van Kathmandu verkennen. We bezoeken in de authentieke wijk Ason. Het hart van het Nepalese stadsleven. En de belangrijke bezienswaardigheden: Swayambhunath (Monkey tempel), Pashuphatinath en Boudhanath. We stoppen onderweg voor een lunch. (O)
Overnachting: Hotel Traditional Comfort

Dag 3 - Kathmandu naar Bhaktapur

We verlaten Kathmandu en rijden naar Bhaktapur. Bhaktapur is één van de drie koningssteden in de Kathmandu Vallei. De tijd heeft stil gestaan in Bhaktapur en er hangt nog steeds de sfeer van een middeleeuwse nederzetting. De stad is grotendeels autovrij. Goed bewaarde architectuur. Dwaal door de smalle steegjes. Met een gids bekijk je de stad. (O)
Overnachting: Hotel Bhadgaon

Dag 4 - Bhaktapur naar Pokhara

We verlaten de Kathmandu Vallei en naar Pokhara. We volgen grotendeels de Trishuli-rivier. Onderweg maken we een stop en heb je de keuze om een wandeling over het Kurintar te maken of om te gaan raften op de Trishuli-rivier. (O)

Overnachting: Hotel Barahi

 

Als je kiest voor de wandeling naar Kurintar:

We steken de hangbrug over de Trishuli-rivier over en wandelen naar het dorpje Kurintar. We wandelen over velden, rijstvelden en door verschillende dorpjes. We lunchen bij een resort. Hierna stappen we in de bus en vervolgen de weg naar Pokhara.

Als je kiest voor raften op de Trishuli-rivier:

Bij het startpunt van de trekking heb je de mogelijkheid om je om te kleden. Het enige wat je nodig hebt tijdens het raften is een korte broek, shirt, gympen en zonnebrandcrème. Kostbaarheden (geld, paspoort en camera) gaan mee aan boord in een waterdichte ton. Na de instructies krijg je een zwemvest en stap je aan boord van de raft. Er gaat een ervaren instructeur mee. Geniet van de prachtige omgeving tijdens de stukken waar je relaxed de rivier afdaalt. En het avontuur tijdens enkele pittige klasse drie stroomversnellingen. Bij aankomst in Mugling kun je je afspoelen en reizen we verder.

Start trekking

Dag 5 - Pokhara naar Galeshwor

Met jeeps rijden we naar het startpunt van de trekking Galeshwor (1.170m). De weg naar Galeshwor is al een belevenis op zich. We rijden er ongeveer 3 uur over. (-)
Overnachting: eenvoudige accommodatie

Dag 6 - Galeshwor naar Bas Kharka

De eerste dag van de trekking is aangebroken. We wandelen in ongeveer 3 uur naar Bas Kharka (1.520m). Een steile klim, stenen trappen, terrassen met gewassen en sinaasappelbomen staan voor vandaag op het programma. Probeer vooral een rijp geplukte sinaasappel! We worden ontvangen door de dorpsbewoners in de ‘community hall’. Je slaapt vannacht in een homestay met uitzicht op de sinaasappelbomen. (-)
Overnachting: eenvoudige accommodatie

Dag 7 - Bas Kharka naar Nangi

Vroeg in de ochtend word je vroeg wakker gemaakt door een lokale haan. Na het ontbijt trekken we verder. Het pad klimt verder omhoog via stenen trappen. De uitzichten zijn geweldig en de tocht is iets vlakker dan de vorige dag. Je komt langs beekjes en wandelt door een bos. Na ongeveer 5 tot 6 uur lopen komen we aan in Nangi (2.230m) waar we overnachten. In Nangi staat een school en het dorp is bekend vanwege handgemaakt papier. (-)
Overnachting: eenvoudige accommodatie

Dag 8 - Nangi naar Mohare Danda

Vandaag lopen we in ongeveer 5,5 uur naar de top genaamd Mohare Hill (3.320m). Eerst door het bos met stenen en wortels. Een uitdagend pad. Het is de moeite waard om door te lopen. Je krijgt steeds meer van het fenomenale uitzicht te zien. Het laatste stukje is even doorbijten, maar boven op de top ben je het zo vergeten. Wat een grandioos uitzicht op de achtduizenders! Je merkt dat je op hoogte bent. Het wordt hier snel frisser. We genieten ’s avonds van de ondergaande zon en het 360 graden uitzicht. (-)
Overnachting: eenvoudige accommodatie

Dag 9 - Mohare Danda naar Tikot

We staan vroeg op om de zonsopkomst te bekijken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de zonsopkomst vanaf Poonhill hoef je het moment niet met veel andere toeristen te delen. Geniet van de zonsopkomst een kop warme thee of koffie. Na de zonsopkomst staat het ontbijt voor je klaar. Er staat een wandeling van ongeveer 6,5 uur op het programma en lopen via Danda Kharka (2.919m) naar Tikot (2.210m). (-)
Overnachting: eenvoudige accommodatie

Dag 10 - Tikot naar Pokhara

De laatste dag van de trekking is aangebroken. Via stenen trappen dalen we in ongeveer 3 uur af naar de rivier. Je steekt de rivier Kali Gandaki over met een hangbrug. Daar staat de jeeps op ons te wachten en brengen ons in ongeveer 3 tot 4 uur terug naar Pokhara. (-)
Overnachting: Hotel Barahi
Einde trekking

Dag 11 - Pokhara

De rest van de dag kun je zelf indelen. Bijkomen van de trekking of de omgeving verkennen. (O)
Overnachting: Hotel Barahi

Optionele excursie: Helikoptervlucht naar Annapurna Base Camp

Je hoeft geen trekking te doen om Annapurna Base Camp te bekijken. Ga per helikopter naar Annapurna Base Camp.

Optionele excursie: Paragliden met uitzicht op de Himalaya

Bekijk de stad Pokhara, het Phewa-meer en de Himalaya vanuit de lucht. Ongeveer 30 tot 45 minuten paragliden. Na afloop krijg je een DVD met foto’s en video’s van je vlucht.

Dag 12 - Pokhara naar Barauli (Chitwan)

We laten Pokhara achter ons en rijden verder in het laagland van Nepal naar Barauli. Dit ligt bij het nationale park Chitwan. Het domein van de olifanten, neushoorns en tijgers. We overnachten in een community homestay, waarbij we een eigen cottage hebben. (O/D)
Overnachting: community homestay

Dag 13 - Barauli

Per jeep gaan we de jungle in. Een grote kans dat we onderweg wild spotten. Op de terugweg worden we afgezet bij de rivier. In een traditionele houten kano zakken we de rivier af. De krokodillen liggen op de oever en soms komt het wild drinken bij de rivier. ‘s Avonds volgen we een traditionele Tharu-kookworkshop bij een lokale familie. In een authentieke keuken en met open vuur krijg je uitleg over hoe je traditionele Tharu-maaltijd bereidt. Natuurlijk help je zelf mee. En eet je de maaltijd samen met de familie op. Een aanrader! (O/L/D)
Overnachting: community homestay

Dag 14 - Barauli

Na het ontbijt gaan we de omgeving per fiets verkennen. We zien hoe de Tharu’s leven en bezoeken enkele traditionele dorpen in de regio. In de namiddag genieten van de prachtige zonsondergang op de oever van de Narayani rivier. (O)
Overnachting: community homestay

Dag 15 - Barauli naar Neydo

We laten de jungle achter ons en rijden terug in de richting van Kathmandu. In de middag komen we aan bij het sprookjesachtige dorpje Dollu. In het dorpje staan meerdere kloosters. We kunnen de avondceremonie in het klooster bijwonen. (O)
Overnachting: Neydo Monastery

Dag 16 - Neydo naar Patan

We staan voor zonsopkomst op om de ceremonie bij te wonen. Na het ontbijt nemen we afscheid van de monniken en rijden naar de andere koningsstad Patan. We krijgen een traditionele Nepalese lunch bij een lokale familie. Met de gids bekijken we in de middag de hoogtepunten van Patan. (O)
Overnachting: Hotel Traditional Stay

Dag 17 - Patan naar Kathmandu

In de ochtend rijden we terug naar Kathmandu. De rest van de dag kun je zelf indelen. Bijvoorbeeld met een bezoek aan de Garden of Dreams en om de laatste souvenirs in te kopen. ’s Avonds staat een traditioneel afscheidsdiner in het luxe restaurant Dwarika’s op het programma. (O)
Overnachting: Hotel Traditional Comfort

Dag 18 - Vertrek uit Kathmandu

Het is tijd om afscheid te nemen van Nepal. Je wordt enkele uren voor het vertrek van je internationale vlucht naar de luchthaven van Kathmandu gebracht. (O)
Overnachting: -

Vertrekdata

Vertrekken Opmerking Prijs
16 maart 2022 - 2 april 2022 Niet meer boekbaar € 1.479,- p.p.
24 oktober 2022 - 10 november 2022 Niet meer boekbaar € 1.479,- p.p.
5 maart 2023 - 22 maart 2023 Voldoende beschikbaar € 1.599,- p.p.
12 november 2023 - 29 november 2023 Voldoende beschikbaar € 1.599,- p.p.


Inbegrepen

Overnachtingen zoals beschreven of gelijkwaardig op basis van een gedeelde kamer (twin room)
Gekwalificeerde Engelssprekende Nepalese gids/reisbegeleider tijdens de gehele reis
Privévervoer met eigen voertuig en chauffeur
1 drager voor bagage per 2 personen (maximaal 15kg per drager)
TIMS-registratie en toegangsbewijs nationale park
Accommodatie, eten, verzekering, loon en uitgaven voor gids en drager(s)
Beschreven maaltijden
Lokale belastingen en servicetoeslagen
Garantieregeling GGTO, Calamiteitenfonds en CO2-compensatie

Niet inbegrepen

Internationale vlucht(en) - optioneel bij te boeken
Optionele excursies
Minibar, frisdrank, alcohol en snacks
Persoonlijke uitgaven (telefoonrekening, fooi, wassen kleding, overige maaltijden)
Reis- en/of annuleringsverzekering
Visum kosten Nepal (+/- € 77,50)
Andere kosten door onvoorziene omstandigheden, zoals vluchtvertragingen en annuleringen

Overnachtingen


Tijdens deze rondreis verblijf je in comfortabele middenklasse hotels en tijdens de trekking in eenvoudige lodges.

Als je alleen reist, word je standaard ingedeeld op een kamer bij een reisgenoot van hetzelfde geslacht. Indien je liever een kamer voor jezelf hebt, kun je dit bij je boeking aangeven. Hieraan zijn extra kosten verbonden.

Plaats Accommodatie Aantal nachten Verzorging
Kathmandu Hotel Traditional Comfort 3 Ontbijt
Bhaktapur Hotel Bhadgaon 2 Ontbijt
Pokhara Hotel Barahi 3 Ontbijt
Tijdens de trekking Eenvoudige lodges 5 Geen
Chitwan Community homestay 3 Ontbijt, lunch en diner
Neydo Neydo Monastery 1 Ontbijt
Patan Hotel Traditional Stay 1 Ontbijt

Het is mogelijk om een eenpersoonskamer te boeken (behalve tijdens de trekking). De extra kosten bedragen € 309,00 per kamer voor deze reis.


In veel accommodaties is wifi beschikbaar. Het is goed om je te realiseren dat de stabiele werking en snelheid van internet in het buitenland kan afwijken van wat je gewend bent. De werking en snelheid van wifi op de bestemmingen is dat ook niet gegarandeerd.

Belangrijk

Een reisverzekering is voor deze rondreis verplicht.


Vervoer ter plaatse


De privévoertuigen die wij tijdens je reis inzetten zijn van hoge kwaliteit en onze lokale partner zorgt dat ze in goede staat verkeren. Een verbanddoos, brandblusser en veiligheidsgordels zijn beschikbaar. Je chauffeur zorgt dat de reis soepel en veilig verloopt.

Nepal is een bergachtig land en ongeveer driekwart van het land is bedekt met heuvels en bergen. Op het zuiden na, zijn de meeste snelwegen kronkelige wegen. In Nepal rijdt men aan de linkerkant van de weg. De meeste verkeersdeelnemers leven de verkeersregels en voorschriften niet na. De werkzaamheden aan de weg kunnen leiden tot grote vertragingen in het verkeer.

Internationale vlucht


De internationale vlucht is niet inbegrepen bij deze reis. Je kunt je vlucht eenvoudig boeken via de website van bijvoorbeeld KLM, Turkish Airline, Etihad Airways of Qatar Airways. Bij aankomst op de internationale luchthaven van Kathmandu word je opgehaald en naar het hotel gebracht. Ook voor de terugvlucht word je weer naar de internationale vluchthaven van Kathmandu gebracht.

Starten vanuit Kathmandu en verlengen


De groepsreis start standaard vanuit het hotel in Kathmandu op dag 1 van het reisprogramma. Details over hoe je het hotel kunt bereiken, ontvang je ongeveer twee weken voor vertrek. We bieden je op deze dag een gratis transfer van de luchthaven van Kathmandu naar het hotel aan. Het is je eigen verantwoordelijkheid om op tijd in Kathmandu aan te komen.

Kom je eerder aan in Nepal? Geen probleem. Wij denken graag met je mee over een invulling van deze dagen. Of wil je de reis verlengen met bijvoorbeeld een bezoek aan de jungle van Nepal of een verblijf bij locals? Neem hiervoor contact met ons op.

Groepsgrootte


Bij deze groepsreis van travel Nepal gaan minimaal 4 en maximaal 14 deelnemers mee. Indien het minimumaantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, dan hoor je dit 21 dagen voor vertrek. In dat geval kun je omboeken naar een andere reis of vertrekdatum, waarbij je € 50,00 per persoon korting krijgt. Het is natuurlijk mogelijk om de reeds betaalde reissom terug te krijgen (met uitzondering van eventuele kosten van visa, vaccinatie en andere persoonlijke uitgaven).

Het kan natuurlijk voorkomen dat wij een groepsreis met gegarandeerd vertrek moeten annuleren, als door een annulering van een boeker het aantal deelnemers onder het minimale aantal deelnemers komt. Houd hier rekening mee als je alleen een landarrangement boekt.

De reis wordt begeleid door een Engelssprekende Nepalese reisbegeleider/gids.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep, neem dan contact met ons op. Wij kunnen informatie geven over leeftijden, het aantal mannen/vrouwen en alleenreizende reizigers.

Optionele excursies


De optionele excursies zijn vooraf te boeken.

Optionele excursie Prijs
Helikoptervlucht naar Annapurna Base Camp EUR 320
Paragliden met uitzicht op de Himalaya EUR 90

Eten & drinken tijdens de trekking


Elke lodge beschikt over een menukaart met eten voor ontbijt, lunch en diner. En een orderboek waar je je bestelling op kunt schrijven. Bij vertrek in de ochtend reken je al het genuttigde af. Probeer je avondeten minimaal twee uur van tevoren te bestellen. Probeer met name dezelfde gerechten met medereizigers te bestellen, om verspilling van hout en kerosine te voorkomen. Het avondeten en ontbijt nuttig je in de lodge waar je ook overnacht. Voor de lunch maken we onderweg een stop. De maaltijden zijn niet bij deze trekking inbegrepen, omdat je dan zelf kunt bepalen wat en hoeveel je wilt eten. Hoe hoger je komt, hoe duurder de maaltijden zijn. En de prijs van de maaltijden hangt of of je lokaal Nepalees eten besteld of westers eten. De menu's in de lodges zijn bijna altijd gelijk aan elkaar, in verband met collectieve afspraken die de lodge-eigenaren hebben gemaakt.

Voor ontbijt kun je kiezen uit pap, muesli, ei, Tibetaans brood, toast of een Nepalees ontbijt. Voor lunch en diner is er een groter aanbod. Van verschillende soepen tot rijstgerechten, aardappelen met groente en pastagerechten. Ook is dal bhat verkrijgbaar, bestaande uit rijst, linzensoep en een curry van groenten. Westerse gerechten staan ook op de kaart, zoals pizza. Maar de kwaliteit is niet vergelijkbaar met thuis.

Neem voldoende water mee tijdens de trekking. We raden je aan om het lokale water niet ongefilterd te drinken. Bij veel lodges is tegenwoordig gefilterd en gekookt water te koop. Ook zijn flessen met mineraalwater te koop. Echter raden wij af om flessen met mineraalwater te kopen. Het plastic is enorm belastend voor het milieu en de flessen worden niet afgevoerd. Bij de buitensportwinkels in Nederland en België zijn speciale filters te koop waarmee je zelf water kunt zuiveren. Wij hebben goede ervaring met het waterfilter en water desinfectans van Care Plus.

Het is belangrijk om voldoende te (blijven) drinken tijdens de trekking om het risico op hoogteziekte te verminderen. Het advies is om minimaal een liter vocht binnen te krijgen per 1.000 meter hoogte. Bij lodges onderweg is thee en frisdrank te koop.

Beste reistijd


Hoewel deze reis het gehele jaar kan plaatsvinden, is het beste reisseizoen van oktober tot en met maart. Nepal heeft een mild klimaat en kent vier verschillende seizoenen. Het weer in Nepal verandert nogal door het jaar heen en is ook verschillend op diverse hoogtes. De pre-moesson, die vaak heet en vochtig is in lagergelegen gebieden, duurt van half april tot begin juni. De moesson duurt van half juni tot half september. En is warm en er kan veel regen vallen. De meeste bezoekers komen in de herfst (eind september tot eind november). Het is droog, helder en aangename temperaturen in de bergen en de Terai. In de winter (december en januari) is het koel en helder. De lente (februari tot half april) is ook een aangename periode om Nepal te bezoeken. Warmer weer en langere dagen. Rododendrons staan medio april in bloem in de heuvels en in de Terai is het gras gemaaid.

Duurzaam reizen


Wij hechten veel belang aan het verantwoord omgaan met cultuur, natuur en het milieu. Je reist door arme afgelegen gebieden waar de lokale bevolking niet gewend is aan toeristen. Wij houden ons zoveel mogelijk aan de lokale culturele gewoontes. We verwachten dit ook van onze reizigers. Maak gebruik van gezuiverd water en probeer het gebruik van plastic flessen met mineraal te verminderen. De voorzieningen om afval te verwerken zijn niet ontwikkeld en het afval wordt verbrand of gedumpt in de natuur.

Anders dan thuis


De reisbestemmingen van travel Nepal liggen buiten de westerse wereld, zodat je in contact komt met andere culturen, gebruiken en mentaliteiten. Dat maakt de reizen van travel Nepal extra interessant. Echter moet je er rekening mee houden dat sommige dingen anders zijn dan thuis. Het eten, hotels, vervoermiddelen, infrastructuur verschillen nogal met de westerse landen.

Houd er rekening mee dat vanwege het avontuurlijke karakter van onze reizen en door onvoorziene omstandigheden, het voor kan komen dat travel Nepal, ondanks een zorgvuldige planning vooraf, genoodzaakt kan zijn om de dagindeling te wijzigen of programmaonderdelen aan te passen. Een programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de reizigers, maar de uiteindelijke beslissing ligt bij de gids, reisbegeleiding en/of (vertegenwoordiger van) travel Nepal.

Please wait...

Er zijn gemakkelijke trekkingen tot zeer uitdagende trekkingen. Een goede basisconditie is noodzakelijk. Niet alleen de stijging en daling bepalen de zwaarte van een trekking, maar ook de omstandigheden onderweg. Zoals de veranderlijkheid van het weer.

 

De zwaarte van deze trekking is ‘gemiddeld’. We hebben de trekking ingedeeld op basis van de volgende criteria:

 

 • Aantal wandeldagen
 • Aantal wandeluren per dag
 • Maximale hoogte
 • Omstandigheden onderweg
 • Locatie van de trekking

 

Wil je meer weten over de zwaarte van de trekking? Neem dan contact met ons op.

Zwaarte van de trekking

Aangezien wij verschillende reizigers hebben, hebben wij de voorbereiding op een trekking zo opgesteld dat iedereen het aan zijn of haar levensstijl kan aanpassen.

 

Onze trekkingen zijn uitgezet om er maximaal van te genieten. Er is voldoende ruimte om te acclimatiseren en er is goed nagedacht over het aantal uren wandelen per dag. Onze gidsen en dragers hebben veel ervaring op de routes en weten hoe ze moeten omgaan met vermoeidheid, tekenen van hoogteziekte en plotselinge verandering van het weer.

 

Het is belangrijk voor een trekking dat je over een goede basisconditie en uithoudingsvermogen beschikt. Goed ingelopen wandelschoenen zijn een must. Houd rekening met extreme weersomstandigheden. En zorg voor warme kleding.

 

Om je goed voor te bereiden op een trekking zijn er twee doelen:

 

 • Verminderen van de frequentie van je hartslag in rust en het vergroten van je maximale zuurstofopnamecapaciteit.
 • Verbeteren van het uithoudingsvermogen van je spieren.

 

Om deze doelen te behalen zijn er activiteiten die je hartslag verhogen tot 70% van je maximum en het uithoudingsvermogen van je spieren verbeteren. Denk aan hardlopen, wandelen, kajakken, klimmen, voetbal en eigenlijk elke andere fysieke activiteit.

 

Het is belangrijk om je lichaam tijdens de trekking van brandstof te voorzien. De volgende drie voedingsgroepen leveren energie: koolhydraten, eiwitten en vetten. Om je voeding goed aan te vullen, dien je voldoende gehydrateerd te blijven. Vooral op hoogte. Een richtlijn is 1 liter vocht per 1.000 meter hoogte.

 

Tip: tijdens een trekking zijn pinda’s en amandelen goede leveranciers voor langzame energie, terwijl chocoladerepen of snoep een snelle energieboost geven. Zorg dat je voldoende water bij de hand hebt en drink regelmatig. Als het kan, drink voordat je dorst krijgt.

We beginnen de dag vroeg rond een uur of zes. Hierna ontbijten we en maken we ons klaar voor de wandeling. Afhankelijk van de hoogte en zwaarte van de dag, wandel je gemiddeld tussen 4 en 6 uur op een dag. Rond het middaguur stoppen we voor de lunch bij een lodge. Halverwege de middag kom je aan bij de volgende lodge en kun je de rest van de middag bijkomen van de wandeling. Of de omgeving verkennen. ’s Avonds eten we in de eetzaal van de lodge. De eetzaal is de enige ruimte die wordt verwarmd. Gemiddeld is het rond half 9 rustig en ligt iedereen op bed.

Bij je kledingkeuze raden wij je aan om rekening te houden met de lokale gebruiken en respect te tonen voor de lokale cultuur. Schaarse kleding wordt in heel Nepal als aanstootgevend beschouwd, wat kan leiden tot ongemakkelijke situaties. Geen shorts en hemdjes. Om iedereen te vriend te houden raden we je aan om zowel voor vrouwen als mannen, je schouders en bovenbenen tot over de knieën te bedekken. Bij een bezoek aan heilige plaatsen en tempels gelden vaak strengere kledingvoorschriften. De armen en benen moeten volledig bedekt zijn. Op enkele plaatsen wordt er ook verwacht dat vrouwen hun hoofd bedekken door een hoofddoek te dragen.

 

De temperatuurverschillen in Nepal kunnen vrij groot zijn. Overdag is het warm, ’s nachts koud waarbij de temperatuur in de Himalaya in de wintermaanden ver onder het vriespunt kan dalen. Het is verstandig om tijdens een trekking meerdere lagen kleding te dragen, bijvoorbeeld volgens het ‘drie-lagen-systeem’.

 

De eerste laag bestaat uit synthetische onderkleding die geen vocht absorbeert en transpiratievocht snel naar buiten afvoert. De tweede laag is een tussenlaag van een dikke of meerdere dunne truien. Bijvoorbeeld fleece, dit is licht, soepel en gemakkelijk te wassen. Dit volstaat bij droog weer. Qua broek is een combinatie tussen thermisch ondergoed samen met een waterbestendige en goed ademende, afritsbare broek genoeg. Bij slecht weer vormt een wind- en waterdichte, ademende jas en broek de ideale derde laag.

Wij kiezen bewust voor gecertificeerde gidsen. Onze gidsen werken voor ons en volgen jaarlijks een EHBO-training. Bijna alle gidsen zijn als drager van bagage begonnen en hebben jarenlange ervaring in de Himalaya. De gidsen spreken redelijk tot goed Engels. Elke gids is anders en heeft andere kwaliteiten. Maar allemaal hebben ze een passie voor de bergen.

 

Dragers dragen je bagage die je overdag tijdens het wandelen niet nodig hebt. Ze dragen de bagage voor twee personen tot maximaal 15 kilogram totaal. Je kunt de bagage die je mee wilt laten dragen door de drager in een eigen sporttas, plunjezak of trekkingrugtas afgeven. Bij voorkeur geen tas met een hard frame. Wij hebben ook trekkingsrugtassen die je kunt gebruiken. De gids zal dit inventariseren.

De munteenheid van Nepal is de Nepalese Roepie (NPR). 100 Rs is ongeveer € 0,80. Probeer altijd voldoende klein geld op zak te hebben. Het wisselen van een 1000 Rs biljet kan lastig zijn (vooral in de buitengebieden en bergen). Accepteer geen gescheurde of verfrommelde biljetten, omdat je deze moeilijk kwijt raakt.

 

De meeste grote steden hebben meerdere geldautomaten. In Kathmandu accepteren de meeste geldautomaten buitenlandse bankpassen en creditcards (Visa en Mastercard). In Pohara zijn ook geldautomaten te vinden. Soms is het zoeken naar een werkend apparaat. Wij hebben goede ervaringen met de Nepal Bank Limited en Praphu Bank. De geldautomaten hebben een lage limiet (Rs. 10.000 ~ € 80,00) voor geldopname per keer.

 

Misbruik en skimmen van bankpassen is een wereldwijd probleem. Bijna alle Nederlandse banken hebben pinbetalingen buiten Europa standaard uitgeschakeld. Vergeet niet voor vertrek bij je Nederlandse bank het pinnen in Nepal en de landen waar je een overstap maakt te activeren. Informeer hiervoor bij je eigen bank. De banken zijn in Nepal geopend van 10.00 tot 15.00 uur. Vrijdag tot 13.00 uur. In Kathmandu zijn enkele banken langer geopend.

 

In de bergen zijn geen geldautomaten te vinden. Ook is het niet mogelijk om geld te wisselen. We raden je aan om voldoende contant geld mee te nemen.

 

De maaltijden tijdens deze trekking zijn niet inbegrepen. Je kunt dan zelf kiezen wat je wilt eten. Je moet er rekening mee houden dat je ongeveer € 20,00 - € 25,00 per persoon per dag kwijt bent aan eten en drinken tijdens de trekking.

 

Wij zorgen goed voor onze gidsen en dragers, echter is het gebruikelijk om ze een fooi te geven (zeker wanneer ze het goed doen). Wij hebben hieronder een richtlijn aangeven hoeveel fooi je kunt aanhouden. Dit is indicatief en je kunt zelf bepalen of je meer of minder wilt geven. Je kunt je gids ook vragen om wat gebruikelijk is om te geven voor bijvoorbeeld dragers. Als richtlijn kun je aanhouden dat je per persoon per week ongeveer een bedrag tussen € 20 en € 25 kwijt bent aan fooien.

 

Je moet bij deze groepsreis rekening houden dat je ongeveer € 195,00 per persoon per week aan zakgeld nodig zult hebben. Dit is indicatief en natuurlijk afhankelijk van je eigen uitgavenpatroon. Meegenomen zijn de kosten voor ontbrekende maaltijden en fooien. Optionele excursies zijn hierin niet inbegrepen.

We adviseren je om een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen, zoals vaccinaties. Hoewel deze niet verplicht zijn, raden we je aan om uiterlijk zes weken voor vertrek contact op te nemen met bijvoorbeeld GGD Reisvaccinaties, Thuisvaccinatie of je huisarts voor een persoonlijk advies. Een aantal vaccinaties worden dringend aanbevolen, namelijk vaccinaties tegen tyfus, DTP, meningitis en hepatitis A. Laat je door een specialist adviseren voor actuele advies over inentingen.

 

Thuisvaccinatie is de grootste aanbieder op het gebied van reisvaccinatie aan huis. Ze hebben gespecialiseerde artsen in dienst, die ook ’s avonds en in het weekend aan huis komen zonder extra kosten. Naast de vaccinaties geven ze ook allerlei tips en advies om zo beschermd mogelijk op reis te gaan. De kosten worden meestal vergoed door je zorgverzekering.

 

Voor onze bestemmingen en manier van reizen geldt dat travel Nepal niet kan beoordelen of een reiziger met gezondheidsbeperkingen in staat is om zonder problemen een bepaalde reis te maken. Leg die vraag in geval van twijfel dus altijd voor aan een arts. Wanneer je medicijnen gebruikt, vraag je huisarts of deze medicijnen onder de Opiumwet vallen. In dat geval moet je een officiële verklaring voor de medicijnen aanvragen.

 

Nepal is een ontwikkelingsland. De kwaliteit van hygiëne en de sanitaire voorzieningen zijn niet altijd vergelijkbaar met die van Nederland.

 

Veel reizigers in Nepal krijgen te maken met de zogenoemde Kathmandu Quickstep, oftewel flinke reizigersdiarree. Dit kan worden veroorzaakt door vermoeidheid en verandering van voedsel. Daarnaast het drinken van ongekookt water of het eten van salades en rauwe groenten die niet zijn gedompeld in kokend water (voedselvergiftiging). Milde diarree zonder andere ernstige klachten moet na een paar dagen (24 tot 48 uur) vanzelf overgaan. Het is belangrijk om wel vocht en zout aan te vullen. Bij ernstige of aanhoudende darmproblemen, of bloed of slijm in de ontlasting, raden we je aan om een arts of ziekenhuis te raadplegen.

 

Ontsmet bij een beet van een dier direct de wond met zeep en jodium (of alcohol 40-70%). Eventueel kun je de lokale raksi hiervoor gebruiken. Laat je daarna direct in Kathmandu behandelen voor een prik tegen hondsdolheid.

 

Onze gidsen en reisbegeleiders worden elk jaar getraind in het verlenen van eerste hulp door het Rode Kruis in Bhaktapur. De gids kan je assisteren bij het verlenen van eerste hulp en je daarna begeleiden naar de dichtstbijzijnde medische faciliteit.

Boven de 2.500 à 3.000 meter kun je last krijgen van hoogteziekte/AMS (Acute Mountain Sickness). Het kan iedereen overkomen, ook als je er nooit eerder last van hebt gehad! Het lichaam is vaak nog niet gewend aan het lagere zuurstofgehalte in de lucht, waardoor het zuurstofgehalte in het bloed daalt en er klachten kunnen ontstaan. De kans op hoogteziekte wordt vooral bepaald door vier factoren. Namelijk de snelheid van stijgen, de slaaphoogte, aanleg en inspanning.

 

Op een hoogte tussen 2.500 en 3.500 meter is de kans om hoogteziekte te krijgen 25%. Hierbij gaat het meestal om mindere ernstige vormen van hoogteziekte. Tussen de 3.500 en 5.500 meter heb je een kans van 65% op milde tot zeer ernstige vormen van hoogteziekte. Boven de 5.500 meter krijgt vrijwel iedereen in meer of mindere mate te maken met hoogteziekte.

 

De diagnose van hoogteziekte is niet altijd eenvoudig. Lang niet altijd treden de symptomen van hoogteziekte tegelijkertijd op. De ernst en combinaties van bepaalde symptomen kunnen per persoon verschillend zijn. Echter wordt soms gedacht dat je hoogteziekte hebt, terwijl dit helemaal niet zo is. Zo kan hoofdpijn ook een gevolg zijn van zonlicht of grote lichamelijke inspanning, vermoeidheid kan een gevolg zijn van slecht slapen of ook weer van een grotere lichamelijke inspanning dan gewoonlijk en misselijkheid en braken kunnen veroorzaakt zijn door een voedselvergiftiging.

 

Bijna iedereen ervaart tijdens een trekking op hoogte lichte verschijnselen van hoogteziekte, zoals hoofdpijn, misselijkheid, slapeloosheid en gebrek aan eetlust. Hoewel deze lichte verschijnsel vervelend zijn, hoeft dit niet direct te leiden tot acute hoogteziekte.

 

Negeer symptomen van hoogteziekte niet. Hoogteziekte is erg gevaarlijk en kan tot een dodelijke afloop leiden. Daal af wanneer je meerdere verschijnselen van hoogteziekte waarneemt en ga zeker niet op een hoger niveau slapen. Drink veel en eet iets.

 

Onze gidsen hebben veel ervaring in de bergen. Ze nemen de signalen van hoogteziekte serieus. Vertel ze dan ook over je symptomen en als je je niet lekker voelt. Hoe jammer het ook is als je moet afdalen of zelfs de trekking moet afbreken, maar veiligheid boven voor alles.

 

Gebruik op hoogte geen alcohol en slaapmiddelen. En ga voor vertrek in gesprek met je arts als je hart- en/of longaandoeningen hebt. Bij hoog risico kan een medicijn (acetazolamide, Diamox) worden voorgeschreven om het acclimatiseren te bevorderen.

 

Op hoogte kun je te maken krijgen van kriebelhoest en keelpijn. Dit wordt veroorzaakt door uitdroging van de slijmvliezen in de keel en luchtwegen. Snoepjes en kauwgom helpen de mond en keel vochtig te houden en een antihoestmiddel zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap valt (en anderen niet wakker houdt).

Je hebt een eigen verantwoordelijkheid voor geldige en juiste reisdocumenten, zoals een paspoort en visum. Dit geldt ook voor de plaatsen waar je een overstap maakt.

 

Voor Nepal heb je met een Nederlandse of Belgische nationaliteit een visum nodig. Een toeristenvisum is verkrijgbaar bij het Nepalese Consulaat in Amsterdam, de ambassade in Brussel of op de luchthaven in Kathmandu. Wij adviseren om het visum voor vertrek bij het Nepalese Consulaat of de Nepalese Ambassade aan te vragen. Het is mogelijk om een visa op de luchthaven aan te vragen. Hiervoor moet je vanaf 15 dagen voor vertrek een online aanvraagformulier invullen en de benodigde documenten meenemen naar de luchthaven.

 

Er zijn drie verschillende toeristenvisa. Een visum voor 15, 30 en 90 dagen. In Nepal kan het visum verlengd worden tot maximaal 150 dagen per kalenderjaar. Bij vertrek uit Nepal moet je paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn. De datum waarop je in Nepal aankomt, mag maximaal zes maanden na uitgifte van het visum liggen.

travel Nepal regelt alle noodzakelijke permits. Dit is bijvoorbeeld het TIMS-certificaat. TIMS staat voor ‘Trekkers’ Information Management Systems’. Zodat altijd bekend is wie er in de bergen is. Ook regelen wij de toegangsbewijzen voor de nationale parken waar je doorheen wandelt. Wij houden hier vanzelfsprekend rekening mee. Voor de permits hebben wij minimaal twee pasfoto’s nodig.

travel Nepal vraagt je vriendelijk om te helpen vervuiling in de natuurgebieden tegen te gaan. Neem afval met je mee en breng dit naar de aangegeven plekken. Stimuleer de gidsen dit ook te doen.

 

Het plastic van de mineraalflessen is een bron van permanente vervuiling. We adviseren je een navulbare hittebestendige fles mee te nemen en bij je overnachtingsplekken te vragen om de fles in de avond met gekookt water te vullen. Je kunt de fles ’s nachts als kruik gebruiken en de volgende ochtend is het water afgekoeld en drinkbaar. In de bergen zijn in populaire trekkingsgebieden soms waterzuiveringsinstallaties aanwezig waar je tegen een schappelijke prijs je fles met gezuiverd water kunt laten vullen.

 

We willen je vragen om tijdens het wassen/douchen biologisch afbreekbare zeep te gebruiken.

 

In de lodges zijn afvalbakken aanwezig. We vragen je om je afval zo veel als mogelijk weer mee te nemen naar het dal. Het meeste afval wordt in de bergen achtergelaten of verbrand. Neem lege batterijen mee naar huis. En laat verpakking zoveel mogelijk in het hotel achter voordat je met de trekking start. Toiletpapier laat je achter in de prullenbak op het toilet. Overig afval kun je achterlaten in de prullenbak in de eetzaal of op je slaapkamer.

Een goede reis- en annuleringsverzekering zijn essentiële onderdelen voor je vakantie. Zowel voorafgaand als tijdens je vakantie kunnen zich gebeurtenissen voordoen die zonder een goede verzekering vervelende financiële situaties kunnen veroorzaken.

 

Het afsluiten van een reisverzekering met werelddekking wordt door travel Nepal als voorwaarde gesteld met dekking bij hulpverlening/repatriëring. Buiten de EU is de dekking voor medische kosten binnen de Nederlandse zorgverzekering vaak beperkt. Voor vergoeding van de medische kosten in het buitenland heb je een reisverzekering met dekking voor medische kosten nodig. Als je tijdens de reis een bijzondere sport onderneemt (denk o.a. abseilen, bergbeklimmen, bungeejumping, hanggliding) is de dekking bijzondere sporten ook verplicht.

 

Voor een volledige dekking op de annuleringsverzekering moet je de verzekering binnen 7 dagen na je boeking hebben afgesloten.

 

Heb je nog geen reisverzekering afgesloten? Neem contact met ons op en wij regelen de reis- en/of annuleringsverzekering voor je.