Reisduur: 18 dagen Accommodatie: Hotel Hoogte: 1.350m Vervoer: Prive vervoer Max. aantal deelnemers: 14
  • Overzicht
  • Details
  • Boeken
  • Brochure
  • FAQ

Mindful in Nepal. We nemen de tijd om natuur en cultuur met aandacht te ervaren. Workshops dragen bij aan een dieper besef van de, voor ons, ondoorgrondelijke waarnemingen. Met yoga en meditatie in Nepal laten we de ervaringen ‘verstillen’. Deze reis wordt begeleid door een Nederlandse reisbegeleidster.

Mindful reizen betekent:

jezelf openstellen voor nieuwe ervaringen
op een dieper niveau de verbinding met een land ervaren
onbevooroordeelde interesse in gebruiken, rituelen en culturen
feeling met de omgeving, contact met mensen en jezelf
verblijf in kleinschalige hotels met een eigen karakter

Mindful in Nepal

Het straatleven van Nepal is kleurrijk en levendig wat de meeste toeristen fascinerend, maar vaak ook een beetje vreemd vinden. De rituelen en gebruiken van de bevolking, die het meest van hindoeïstische en boeddhistische oorsprong zijn, worden met devotie openlijk uitgevoerd. ​Gedurende de reis worden verschillende workshops gegeven die de kloof tussen onbegrip en onwetendheid over de betekenissen van deze uitingen zal verkleinen. Een uniek onderdeel in deze reis die bij de geïnteresseerde de beleving zal verdiepen, verankeren en meer betekenis aan de reis zal geven.

Workshops Mindful in Nepal - travel Nepal
Reisprogramma in het kort

Dag 1 | Aankomst in Kathmandu
Dag 2-4 | Kathmandu
Dag 5 | Kathmandu naar Bhaktapur
Dag 6 | Bhaktapur
Dag 7 | Bhaktapur naar Bandipur
Dag 8 | Bandipur
Dag 9 | Bandipur naar Pokhara
Dag 10-12 | Pokhara
Dag 13 | Pokhara naar Neydo
Dag 14 | Neydo
Dag 15 | Neydo naar Kathmandu
Dag 16-17 | Kathmandu
Dag 18 | Vertrek uit Nepal

Rikkie Postema - Adisat

Nederlandse reisbegeleiding

De workshops, yoga, meditatie Nepal en reisbegeleiding is in handen van Rikkie Postema. Ruim twintig jaar geleden is zij begonnen zich te verdiepen in Oosterse filosofie. Vooral de laatste tien jaar heeft zij van diverse traditionele, veelal Tibetaanse, leraren lessen in boeddhistische psychologie, yoga en mindfulness gevolgd. In haar praktijk ADISAT vormen deze lessen een rode draad in begeleiding en training van anderen. ​Na diverse rondreizen, trekkingen en vrijwilligerswerk in Nepal kreeg zij van een aantal yogaleerlingen het verzoek hen mee te nemen op reis. Deze vraag was de aanzet voor een loopbaan als reisbegeleider en het ontstaan van het unieke programma in Nepal.

Volledige reisbeschrijving

Dag 1 - Aankomst in Kathmandu

Bij aankomst op de internationale luchthaven van Kathmandu word je op de traditionele wijze ontvangen en naar het hotel gebracht. Onderweg krijg je al een goede indruk van de stad. In het hotel ontmoet je de reisbegeleider. Afhankelijk van de aankomsttijd maken we een wandeling door de stad. In een oase van rust, de Garden of Dreams volgen we de meditatie 'Om Mani Padme Hum'. We sluiten de dag af met een yoga/meditatie in het hotel. (-)
Overnachting: Hotel Vajra

Dag 2 - Kathmandu

In de ochtend bezoeken Swayambhunath. Een stoepa op een kegelvormige heuvel met boeddhistische en hindoeïstische bouwwerken. Bij helder weer kun je genieten van een prachtig uitzicht over Kathmandu. 's Middags bezoeken we het koningsplein, Kathmandu Durbar Square, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Aan het het plein staat het voormalige paleis tussen de tempels en pagodes. In de avond volgen we de workshop 'Samatha' in combinatie met yoga/meditatie. (O)
Overnachting: Hotel Vajra

Dag 3 - Kathmandu

Vandaag bezoeken we het nationaal museum van Nepal. Het museum, dat ook wel 'mini-Nepal' wordt genoemd, bevat onder andere een collectie beelden, schilderingen, poppen en een diorama met verschillende bevolkingsgroepen. Vanuit het museum wandelen we richting het traditionele hart van Kathmandu, de levendige wijk Ason. In de smalle straatjes bieden handelaren hun koopwaar aan. Ervaar alle kleuren en geuren. We sluiten de dag af met yoga/meditatie. (O)
Overnachting: Hotel Vajra

Dag 4 - Kathmandu

Vrije dag. Kom bij van alle activiteiten van voorgaande dagen, bezoek de stad op eigen gelegenheid of neem deel aan een van de optionele activiteiten. We sluiten de dag af met de workshop 'Bespiegelende Thangka's'. (O)
Overnachting: Hotel Vajra

Optioneel: Rondvlucht naar de Mount Everest
Vroeg in de ochtend gaan we naar de luchthaven van Kathmandu. Vanaf daar vliegen we met een moderne Beech 1900 met drukcabine en airconditioning in de richting van de Mount Everest. Je zit gegarandeerd bij het raam! De totale vlucht duur ongeveer 45 minuten. Je ziet de top van de Mount Everest op een afstand van ongeveer 30 kilometer. En iedereen mag een voor een foto’s maken door het raam van de cockpit. Hierna keert het vliegtuig weer terug naar de luchthaven van Kathmandu. Transfers zijn inbegrepen.
Kabelbaan naar Chadragiri Hills
We reizen naar de kabelbaan die ons naar de top brengt van Chandragiri Hill. Op de top van deze heuvel staat de bhaleshwor Mahadev (Shiva) tempel. Vanaf de top kun je genieten van een prachtig uitzicht over de Kathmandu Vallei. Transfers zijn inbegrepen.

Dag 5 - Kathmandu naar Bhaktapur

We verlaten de hoofdstad van Nepal en rijden naar de koningsstad Bhaktapur. Deze stad ligt op ongeveer een uur rijden van Kathmandu. Onderweg maken we een stop bij de oudste tempel van Nepal, Changu Narayan. Gelegen op een heuveltop en vermeld op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Vanaf de tempel is het, voor wie het wel, mogelijk om naar Bhaktapur te lopen via een dalend pad (+/- 5km). Anders kun je met de bus. Bhaktapur ademt een middeleeuwse sfeer. Kronkelige smalle straatjes, pleinen, verborgen binnenpleizen en tempels. Op eigen gelegenheid kun je wandeling door Bhaktapur maken. We sluiten de dag af met yoga/meditatie. (O)
Overnachting: Hotel Bhadgaon

Dag 6 - Bhaktapur

Na het ontbijt rijden we naar een enorm beeld van de hindoegod Shiva. We maken een wandeling met een lokale gids over het platteland naar het dorpje Panauti. Een traditioneel Newari-dorp gelegen aan de samenvloeiing van de Rosi- en Punyamati-rivier. Het is een van de oudste dorpen van Nepal, met een rijke cultuur. Bij terugkomst in Bhaktapur bezoeken we een Thanka Painting School. We sluiten de dag af met een workshop 'Het Tibetaanse Levenswiel (deel 1 & 2). (O)
Overnachting: Hotel Bhadgaon

Dag 7 - Bhaktapur naar Bandipur

Vroeg in de ochtend verlaten we Bhaktapur en rijden in ongeveer 6 tot 7 uur naar het bergdorpje Bandipur. Het is een voormalig handelsdorpje op de route tussen India en Kathmandu. Dit is nog te zien aan de oude koopmanshuizen. Vanuit het dorpje heb je bij helder weer een prachtig uitzicht op de besneeuwde toppen van de Himalaya. We sluiten de dag af met yoga/meditatie. (O)
Overnachting: Bandipur Mountain Resort

Dag 8 - Bandipur

Vandaag verkennen we Bandipur en omgeving. Ook wandelen via een trap 130 meter omhoog naar de kleine tempel Thani Mai. Het uitzicht op de bergketen is de klim al waard. Geniet van het dorpsleven, de mensen en de natuur. (O)
Overnachting: Bandipur Mountain Resort

Dag 9 - Bandipur naar Pokhara

We verlaten het bergdorpje Bandipur en rijden in ongeveer 2,5 uur naar de stad Pokhara, gelegen aan het grote Phewa-meer op 850 meter hoogte. En ligt letterlijk aan de voet van de Himalaya. Bij helder weer kun je genieten van het uitzicht op de besneeuwde toppen van de bergen boven de 7.000 meter hoogte. In de middag maken we een wandeling over de boulevard langs het Phewa-meer. We sluiten de dag af met de workshop 'Rituelen en gebruiken'. (O)
Overnachting: Hotel Sampada Inn

Dag 10 - Pokhara

Voor zonsopkomst rijden we naar de World Peace Pagoda en bekijken we de zonsopkomst op de toppen van de Himalaya. Na de zonsopkomst is er ruimte voor meditatie en yoga bij de stoepa. We wandelen terug naar het hotel waar we aan het begin van de middag terugkomen. In de middag kun je de Mini Tibet Market bezoeken. Veel gevluchte Tibetanen wonen in nederzettingen en verkopen allerlei gebruiksartikelen. (O)
Overnachting: Hotel Sampada Inn

Dag 11 - Pokhara

Na het ontbijt stappen we in de bus en rijden in een uurtje naar het Begnas-meer. Na het Phewa-meer, het grootste meer van de Vallei van Pokhara. Weinig reizigers weten het meer te vinden, waardoor er een rustige sfeer hangt. Hier kun je werkelijk moeiteloos mindful zijn. We wandelen langs de oever van het meer. Aan het begin van de middag rijden we naar het International Mountaineering Museum. In dit museum staan niet alleen de bergen, maar ook de flora en fauna en de traditionele kleding en voorwerpen van de verschillende bevolkingsgroepen. We sluiten de dag af met de workshop 'De vijf elementen'. (O)
Overnachting: Hotel Sampada Inn

Dag 12 - Pokhara

Vrije dag. Vandaag kun je Pokhara op eigen gelegenheid gaan verkennen of neem deel aan de optionele activiteit. We sluiten de avond af met yoga/meditatie. (O)
Overnachting: Hotel Sampada Inn

Optioneel: Wandeling naar Hemjakot inclusief lunch bij lokale bevolking
Het Gurung-dorp Hemjakot ligt aan de voet van de Himalaya. Een prachtig dorpje dat is omgeven door weelderige groene valleien met de besneeuwde bergtoppen van de Himalaya op de achtergrond. Nepal is het land met wereldberoemde trekking, of te wel wandelingen in de bergen. Om een de sfeer van een trekking te proeven, kun je deelnemen aan deze wandeling. In ongeveer 2 uur wandelen we met een lokale gids via een pad dat alleen door de dorpsbewoners gebruikt wordt naar Hemjakot. We worden vriendelijk ontvangen en lunchen bij een lokale familie. We verblijven in een tijdje in het dorp, zodat we contact kunnen maken met de vriendelijke bevolking. Met jeeps rijden we terug naar ons hotel. Hoewel deze wandeling niet tot enorme hoogtes leidt, geeft de route met stijgende en dalende paden een kleine trekkerservaring in een prachtige omgeving. (L)

Dag 13 - Pokhara naar Neydo

We hebben een lange dag rijden in het vooruitzicht. Daarom vertrekken we vroeg uit Pokhara. Afhankelijk van de drukte op de weg rijden we in 7 tot 8 uur naar Neydo. We verblijven in het gastenverblijf van het klooster Neydo Tashi Chöling. Bij aankomst worden we door de monniken ontvangen. Het is een actief klooster. Er wonen en studeren ongeveer 200 monniken. En we zijn welkom om de ochtend- en avondceremonies bij te wonen. We sluiten de dag af met yoga/meditatie. (O)
Overnachting: Neydo Hotel

Dag 14 - Neydo

Voor zonsopgang kun je de ceremonie van de monniken bijwonen. En genieten van een prachtige zonsopgang vanaf het dak van het klooster. Met een lokale gids maken we een wandeling in de omgeving van het klooster. In Dollu zien we onder andere het enorme standbeeld van Padmasambhava en bezoeken het dorpje Pharping, vol met Tibetaanse kloosters. De lunch onderweg is inbegrepen. We sluiten de dag af met yoga/meditatie. (O/L)
Overnachting: Neydo Hotel

Dag 15 - Neydo naar Kathmandu

We nemen afscheid van de monniken en rijden in ongeveer 1,5 uur naar Patan. De stad Patan is één van de koningssteden en ligt ten zuiden van Kathmandu. De oorspronkelijke naam van Patan is 'Lalitpur', wat mooie stad betekent. We bezoeken Patan Durbar Square, Patan Museum en de Gouden Tempel. We lunchen bij een lokale familie. Hierna rijden we naar Kathmandu. We verblijven in de wijk Bouddha, met uitzicht op Bouddhanath stoepa. Een van de grootste stoepa's van Azië en staat de UNESCO Werelderfgoedlijst. Je treft er veel traditioneel geklede Tibetaanse boeddhisten aan, die hun rituele rondom de stoepa uitvoeren. (O/L)
Overnachting: Hotel Tibet

Dag 16 - Kathmandu

We beginnen de dag met een yoga/meditatie. In de loop van de ochtend wandelen we naar Pashupatinath, gelegen aan de Basmati-rivier die uitmond in de rivier de Ganges. Deze plek is zeer heilig voor hindoes. Langs de oever van de rivier vinden op de ghats de crematies van overleden hindoes plaats. Rondom de tempel lopen veel sadu's. Deze 'heilige mannen' hebben afscheid genomen van het materialistische bestaan, om zich volledig toe te wijden aan het spirituele. In de loop van de middag wandelen we terug naar Bouddha. (O)
Overnachting: Tibet Hotel

Dag 17 - Kathmandu

De laatste volledige dag in Nepal is aangebroken. We gaan ultiem ontspannen met de klanken van klankschalen. De geluiden kalmeren het zenuwstelsel en activeren het parasympatische deel wat rust in het lichaam brengt. We sluiten de dag af met de finale workshop 'Alles komt samen bij de stoepa'. (O)
Overnachting: Hotel Tibet

Dag 18 - Vertrek uit Nepal

De laatste dag in Nepal is aangebroken. Ongeveer 3 uur voor vertrek van je internationale vlucht word je bij het hotel opgehaald en naar de luchthaven gebracht voor de terugvlucht. Het einde van de 18-daagse reis Mindful in Nepal, waarbij je gegarandeerd met een koffer vol prachtige ervaringen thuiskomt. (O)
Overnachting: geen

(O = ontbijt, L = lunch, D = diner inbegrepen)

Ondanks zorgvuldige voorbereidingen en planning vooraf kan het vanwege onvoorziene omstandigheden noodzakelijk zijn de dagindeling te wijzigen of programmaonderdelen aan te passen.

Vertrekdata

Startdatum (vanuit Kathmandu) Opmerking Prijs
22 maart 2022 - 8 april 2022 Verplaatst naar oktober 2022  
24 oktober 2022 - 10 november 2022 Deelname niet meer mogelijk  
07 maart 2023 - 24 maart 2023 Deelname niet meer mogelijk  
11 oktober 2023 - 28 oktober 2023   € 1.895,- p.p.


Inbegrepen

Overnachtingen zoals beschreven of gelijkwaardig op basis van een gedeelde kamer (twin room)
Nederlandse reisbegeleiding tijdens de gehele reis
Privévervoer met eigen voertuig en chauffeur
7 workshops (60 minuten per workshop)
yoga/meditatie sessies (45-60 minuten)
Beschreven maaltijden
Lokale belastingen en servicetoeslagen
Garantieregeling GGTO, Calamiteitenfonds en CO2-compensatie

Niet inbegrepen

Internationale vlucht(en) - optioneel bij te boeken
Optionele excursies
Minibar, frisdrank, alcohol en snacks
Persoonlijke uitgaven (telefoonrekening, fooi, wassen kleding, overige maaltijden)
Reis- en/of annuleringsverzekering
Visum kosten Nepal (+/- € 77,50)
Andere kosten door onvoorziene omstandigheden, zoals vluchtvertragingen en annuleringen

Overnachtingen


Tijdens deze rondreis verblijf je in comfortabele middenklasse hotels.

Als je alleen reist, word je standaard ingedeeld op een kamer bij een reisgenoot van hetzelfde geslacht. Indien je liever een kamer voor jezelf hebt, kun je dit bij je boeking aangeven. Hieraan zijn extra kosten verbonden.

Plaats Accommodatie Aantal nachten Verzorging
Kathmandu Hotel Vajra 4 Ontbijt
Bhaktapur Hotel Bhadgaon 2 Ontbijt
Pharping Neydo Monastery 2 Ontbijt
Bandipur Bandipur Mountain Resort 2 Ontbijt
Pokhara Hotel Sampada Inn 4 Ontbijt
Boudha Hotel Tibet 3 Ontbijt

Het is mogelijk om een eenpersoonskamer te boeken. De extra kosten bedragen € 473,00 per kamer voor deze reis.


In veel accommodaties is wifi beschikbaar. Het is goed om je te realiseren dat de stabiele werking en snelheid van internet in het buitenland kan afwijken van wat je gewend bent. De werking en snelheid van wifi op de bestemmingen is dat ook niet gegarandeerd.

Belangrijk

Een reisverzekering is voor deze rondreis verplicht.


Vervoer ter plaatse


De privévoertuigen die wij tijdens je reis inzetten zijn van hoge kwaliteit en onze lokale partner zorgt dat ze in goede staat verkeren. Een verbanddoos, brandblusser en veiligheidsgordels zijn beschikbaar. Je chauffeur zorgt dat de reis soepel en veilig verloopt.

Nepal is een bergachtig land en ongeveer driekwart van het land is bedekt met heuvels en bergen. Op het zuiden na, zijn de meeste snelwegen kronkelige wegen. In Nepal rijdt men aan de linkerkant van de weg. De meeste verkeersdeelnemers leven de verkeersregels en voorschriften niet na. De werkzaamheden aan de weg kunnen leiden tot grote vertragingen in het verkeer.

Internationale vlucht


De internationale vlucht is niet inbegrepen bij deze reis. Je kunt je vlucht eenvoudig boeken via de website van bijvoorbeeld KLM, Turkish Airline of Qatar Airways. Bij aankomst op de internationale luchthaven van Kathmandu word je opgehaald en naar het hotel gebracht. Ook voor de terugvlucht word je weer naar de internationale vluchthaven van Kathmandu gebracht.

De internationale vlucht is optioneel bij te boeken via travel Nepal. Neem hiervoor contact met ons op.

Starten vanuit Kathmandu en verlengen


De groepsreis start standaard vanuit het hotel in Kathmandu op dag 1 van het reisprogramma. Details over hoe je het hotel kunt bereiken, ontvang je ongeveer twee weken voor vertrek. We bieden je op deze dag een gratis transfer van de luchthaven van Kathmandu naar het hotel aan. Het is je eigen verantwoordelijkheid om op tijd in Kathmandu aan te komen.

Kom je eerder aan in Nepal? Geen probleem. Wij denken graag met je mee over een invulling van deze dagen. Of wil je de reis verlengen met bijvoorbeeld een bezoek aan de jungle van Nepal of een verblijf bij locals? Neem hiervoor contact met ons op.

Groepsgrootte

Het minimumaantal deelnemers van deze groepsreis is 08 deelnemers en maximaal 14 deelnemers . Indien het minimumaantal deelnemers niet wordt bereikt 42 dagen voor vertrek kan de reis niet doorgaan of tegen bijbetaling van het verschil in reissom indien alle reisgenoten akkoord gaan. Bij annulering ontvangt de hoofdboeker de reeds betaalde reissom terug (met uitzondering van persoonlijke uitgaven, bijvoorbeeld visa en vaccinaties) en op de vliegtickets zijn de annuleringsvoorwaarden van de luchtvaartmaatschappij van toepassing.

Het kan natuurlijk voorkomen dat wij een groepsreis met gegarandeerd vertrek moeten annuleren, als door een annulering van een boeker het aantal deelnemers onder het minimale aantal deelnemers komt. Houd hier rekening mee als je alleen een landarrangement boekt.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep, neem dan contact met ons op. Wij kunnen informatie geven over leeftijden, het aantal mannen/vrouwen en alleenreizende reizigers.

De reis wordt begeleid door een Nederlandse reisbegeleider.

Optionele excursies


De optionele excursies zijn vooraf te boeken.

Optionele excursie Prijs
Rondvlucht naar de Mount Everest (inclusief transfers) EUR 220,00
Kabelbaan naar Chandragiri Hills (inclusief transfers) EUR 42,00
Wandeling naar Hemjakot (inclusief transfers en lokale lunch) EUR 44,00

Duurzaam reizen


Wij hechten veel belang aan het verantwoord omgaan met cultuur, natuur en het milieu. Je reist door arme afgelegen gebieden waar de lokale bevolking niet gewend is aan toeristen. Wij houden ons zoveel mogelijk aan de lokale culturele gewoontes. We verwachten dit ook van onze reizigers. Maak gebruik van gezuiverd water en probeer het gebruik van plastic flessen met mineraal te verminderen. De voorzieningen om afval te verwerken zijn niet ontwikkeld en het afval wordt verbrand of gedumpt in de natuur.

Anders dan thuis


De reisbestemmingen van travel Nepal liggen buiten de westerse wereld, zodat je in contact komt met andere culturen, gebruiken en mentaliteiten. Dat maakt de reizen van travel Nepal extra interessant. Echter moet je er rekening mee houden dat sommige dingen anders zijn dan thuis. Het eten, hotels, vervoermiddelen, infrastructuur verschillen nogal met de westerse landen.

Houd er rekening mee dat vanwege het avontuurlijke karakter van onze reizen en door onvoorziene omstandigheden, het voor kan komen dat travel Nepal, ondanks een zorgvuldige planning vooraf, genoodzaakt kan zijn om de dagindeling te wijzigen of programmaonderdelen aan te passen. Een programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de reizigers, maar de uiteindelijke beslissing ligt bij de gids, reisbegeleiding en/of (vertegenwoordiger van) travel Nepal.

Verzeker vandaag nog je plek op deze reis. Vul het online boekingsformulier in.

Brochure groepsreis Mindful in Nepal 2023Brochure groepsreis Mindful in Nepal 2023
Want to send trip information to others?

Bij je kledingkeuze raden wij je aan om rekening te houden met de lokale gebruiken en respect te tonen voor de lokale cultuur. Schaarse kleding wordt in heel Nepal als aanstootgevend beschouwd, wat kan leiden tot ongemakkelijke situaties. Geen shorts en hemdjes. Om iedereen te vriend te houden raden we je aan om zowel voor vrouwen als mannen, je schouders en bovenbenen tot over de knieën te bedekken. Bij een bezoek aan heilige plaatsen en tempels gelden vaak strengere kledingvoorschriften. De armen en benen moeten volledig bedekt zijn. Op enkele plaatsen wordt er ook verwacht dat vrouwen hun hoofd bedekken door een hoofddoek te dragen.

De munteenheid van Nepal is de Nepalese Roepie (NPR). 100 Rs is ongeveer € 0,80. Probeer altijd voldoende klein geld op zak te hebben. Het wisselen van een 1000 Rs biljet kan lastig zijn (vooral in de buitengebieden en bergen). Accepteer geen gescheurde of verfrommelde biljetten, omdat je deze moeilijk kwijt raakt.

De meeste grote steden hebben meerdere geldautomaten. In Kathmandu accepteren de meeste geldautomaten buitenlandse bankpassen en creditcards (Visa en Mastercard). In Pohara zijn ook geldautomaten te vinden. Soms is het zoeken naar een werkend apparaat. Wij hebben goede ervaringen met de Nepal Bank Limited en Praphu Bank. De geldautomaten hebben een lage limiet (Rs. 10.000 ~ € 80,00) voor geldopname per keer.

Misbruik en skimmen van bankpassen is een wereldwijd probleem. Bijna alle Nederlandse banken hebben pinbetalingen buiten Europa standaard uitgeschakeld. Vergeet niet voor vertrek bij je Nederlandse bank het pinnen in Nepal en de landen waar je een overstap maakt te activeren. Informeer hiervoor bij je eigen bank. De banken zijn in Nepal geopend van 10.00 tot 15.00 uur. Vrijdag tot 13.00 uur. In Kathmandu zijn enkele banken langer geopend.

Wij zorgen goed voor onze gidsen en dragers, echter is het gebruikelijk om ze een fooi te geven (zeker wanneer ze het goed doen). Wij hebben hieronder een richtlijn aangeven hoeveel fooi je kunt aanhouden. Dit is indicatief en je kunt zelf bepalen of je meer of minder wilt geven. Je kunt je gids ook vragen om wat gebruikelijk is om te geven voor bijvoorbeeld dragers. Als richtlijn kun je aanhouden dat je per persoon per week ongeveer een bedrag tussen € 20 en € 25 kwijt bent aan fooien.

Je moet bij deze groepsreis rekening houden dat je ongeveer € 195,00 per persoon per week aan zakgeld nodig zult hebben. Dit is indicatief en natuurlijk afhankelijk van je eigen uitgavenpatroon. Meegenomen zijn de kosten voor ontbrekende maaltijden en fooien. Optionele excursies zijn hierin niet inbegrepen.

We adviseren je om een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen, zoals vaccinaties. Hoewel deze niet verplicht zijn, raden we je aan om uiterlijk zes weken voor vertrek contact op te nemen met bijvoorbeeld GGD Reisvaccinaties, Thuisvaccinatie of je huisarts voor een persoonlijk advies. Een aantal vaccinaties worden dringend aanbevolen, namelijk vaccinaties tegen tyfus, DTP, meningitis en hepatitis A. Laat je door een specialist adviseren voor actuele advies over inentingen.

Thuisvaccinatie is de grootste aanbieder op het gebied van reisvaccinatie aan huis. Ze hebben gespecialiseerde artsen in dienst, die ook ’s avonds en in het weekend aan huis komen zonder extra kosten. Naast de vaccinaties geven ze ook allerlei tips en advies om zo beschermd mogelijk op reis te gaan. De kosten worden meestal vergoed door je zorgverzekering.

Voor onze bestemmingen en manier van reizen geldt dat travel Nepal niet kan beoordelen of een reiziger met gezondheidsbeperkingen in staat is om zonder problemen een bepaalde reis te maken. Leg die vraag in geval van twijfel dus altijd voor aan een arts. Wanneer je medicijnen gebruikt, vraag je huisarts of deze medicijnen onder de Opiumwet vallen. In dat geval moet je een officiële verklaring voor de medicijnen aanvragen.

Nepal is een ontwikkelingsland. De kwaliteit van hygiëne en de sanitaire voorzieningen zijn niet altijd vergelijkbaar met die van Nederland.

Veel reizigers in Nepal krijgen te maken met de zogenoemde Kathmandu Quickstep, oftewel flinke reizigersdiarree. Dit kan worden veroorzaakt door vermoeidheid en verandering van voedsel. Daarnaast het drinken van ongekookt water of het eten van salades en rauwe groenten die niet zijn gedompeld in kokend water (voedselvergiftiging). Milde diarree zonder andere ernstige klachten moet na een paar dagen (24 tot 48 uur) vanzelf overgaan. Het is belangrijk om wel vocht en zout aan te vullen. Bij ernstige of aanhoudende darmproblemen, of bloed of slijm in de ontlasting, raden we je aan om een arts of ziekenhuis te raadplegen.

Ontsmet bij een beet van een dier direct de wond met zeep en jodium (of alcohol 40-70%). Eventueel kun je de lokale raksi hiervoor gebruiken. Laat je daarna direct in Kathmandu behandelen voor een prik tegen hondsdolheid.

Onze gidsen en reisbegeleiders worden elk jaar getraind in het verlenen van eerste hulp door het Rode Kruis in Bhaktapur. De gids kan je assisteren bij het verlenen van eerste hulp en je daarna begeleiden naar de dichtstbijzijnde medische faciliteit.

Je hebt een eigen verantwoordelijkheid voor geldige en juiste reisdocumenten, zoals een paspoort en visum. Dit geldt ook voor de plaatsen waar je een overstap maakt.

Voor Nepal heb je met een Nederlandse of Belgische nationaliteit een visum nodig. Een toeristenvisum is verkrijgbaar bij het Nepalese Consulaat in Amsterdam, de ambassade in Brussel of op de luchthaven in Kathmandu. Wij adviseren om het visum voor vertrek bij het Nepalese Consulaat of de Nepalese Ambassade aan te vragen. Het is mogelijk om een visa op de luchthaven aan te vragen. Hiervoor moet je vanaf 15 dagen voor vertrek een online aanvraagformulier invullen en de benodigde documenten meenemen naar de luchthaven.

Er zijn drie verschillende toeristenvisa. Een visum voor 15, 30 en 90 dagen. In Nepal kan het visum verlengd worden tot maximaal 150 dagen per kalenderjaar. Bij vertrek uit Nepal moet je paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn. De datum waarop je in Nepal aankomt, mag maximaal zes maanden na uitgifte van het visum liggen.

travel Nepal vraagt je vriendelijk om te helpen vervuiling in de natuurgebieden tegen te gaan. Neem afval met je mee en breng dit naar de aangegeven plekken. Stimuleer de gidsen dit ook te doen.

Het plastic van de mineraalflessen is een bron van permanente vervuiling. We adviseren je een navulbare hittebestendige fles mee te nemen en bij je overnachtingsplekken te vragen om de fles in de avond met gekookt water te vullen.

We willen je vragen om tijdens het wassen/douchen biologisch afbreekbare zeep te gebruiken.

Een goede reis- en annuleringsverzekering zijn essentiële onderdelen voor je vakantie. Zowel voorafgaand als tijdens je vakantie kunnen zich gebeurtenissen voordoen die zonder een goede verzekering vervelende financiële situaties kunnen veroorzaken.

Het afsluiten van een reisverzekering met werelddekking wordt door travel Nepal als voorwaarde gesteld met dekking bij hulpverlening/repatriëring. Buiten de EU is de dekking voor medische kosten binnen de Nederlandse zorgverzekering vaak beperkt. Voor vergoeding van de medische kosten in het buitenland heb je een reisverzekering met dekking voor medische kosten nodig. Als je tijdens de reis een bijzondere sport onderneemt (denk o.a. abseilen, bergbeklimmen, bungeejumping, hanggliding) is de dekking bijzondere sporten ook verplicht.

Voor een volledige dekking op de annuleringsverzekering moet je de verzekering binnen 7 dagen na je boeking hebben afgesloten.

Heb je nog geen reisverzekering afgesloten? Neem contact met ons op en wij regelen de reis- en/of annuleringsverzekering voor je.