Nepal weer open voor toeristen
Tamang Village trekking Nepal

Update 11 december 2020: Nepal heeft de voorwaarden om het land binnen te reizen versoepeld. Reizigers met een visum via de ambassade of consulaat worden weer toegelaten. De volgende voorwaarden zijn op dit moment van toepassing:

 • je bent in het bezit van een geldig visum verkregen via ambassade of consulaat;
 • aankomst via de internationale luchthaven van Kathmandu;
 • in bezit van een negatief COVID-19 rapport afgenomen binnen 72 uur voor vertrek;
 • je moet de lokale gezondheidsregels en veiligheidsprotocollen in acht nemen en je er aan houden.

Op dit moment is het reisadvies voor Nepal vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken nog steeds kleurcode ‘oranje’. Dat wil zeggen alleen noodzakelijke reizen naar Nepal. Ga je toch naar Nepal, dan moet je bij thuiskomt 10 dagen in thuisquarantaine. Mogelijk biedt je reisverzekeraar geen (volledige) dekking.

Per 17 oktober 2020 zijn toeristen weer welkom in Nepal. Na maanden van gesloten grenzen is het, zij het onder voorwaarden, weer mogelijk om Nepal binnen te reizen en een trekking te maken. Maar hoe zit het eigenlijk?

Voorwaarden

De Nepalese overheid heeft een lijst gepubliceerd waaraan je moet voldoen om het land binnen te mogen komen. Dit zijn de voorwaarden per 17 oktober en zijn onder voorbehoud van wijzigingen:

 • als je Nepal wilt binnen reizen voor een trekking of bergbeklimming moet een geldig visum aanvragen. Indien dit in eigen land nog niet mogelijk is, kan je reisorganisatie dit begeleiden door middel van een aanbevelingsdocument.
 • je moet bij aankomst op de luchthaven de volgende documenten kunnen overleggen:
  • negatieve uitslag PCR test niet ouder dan 72 uur;
  • visa of aanbevelingsdocument;
  • bevestiging boeking hotel voor minimaal 7 dagen;
  • bewijs van verzekering met dekking tegen COVID-19 van ten minste USD 5.000 per persoon.
 • na aankomst moet je minimaal 7 dagen in quarantaine in het geboekte hotel.
 • op de 5e dag moet je een verplichte PCR test doen (voor eigen rekening). Bij een negatieve uitslag mag je aan de trekking of bergbeklimming beginnen. Bij een positieve uitslag blijf je in quarantaine (wederom voor eigen rekening) tot het moment dat de uitslag negatief is.
 • trekking- en expeditieteams moeten een verzekering hebben met een dekking voor COVID-19 van minimaal NPR 100.000 voor het team/staf (gidsen, dragers, koks, paardenmannen etc.).
 • tijdens de trekking of bergbeklimming moet je de gezondheidsprotocollen van de overheid strikt naleven.

Trekking of expeditie

Het is dus op dit moment alleen mogelijk om een trekking te doen of een bergbeklimming. Je kunt alleen met een gids op pad met behulp van een reisorganisatie. Op eigen houtje rondreizen is niet mogelijk. Ook een bezoek aan de nationale parken in het zuiden van Nepal lijkt niet mogelijk.

Vliegen naar Nepal

Er zijn een aantal luchtvaartmaatschappijen die op Kathmandu vliegen vanuit Nederland en België. Op dit moment kun je op basis van het actuele vluchtschema naar Kathmandu vliegen met Qatar Airways, Emirates/Fly Dubai en Turkish Airlines. Dit is puur op basis van het vluchtschema, veel vluchten worden geannuleerd of vallen uit. Je moet hier rekening mee houden met de geldigheid van je PCR test. De vluchtschema’s van Turkish Airlines zijn niet gunstig en je hebt mogelijk te maken met lange overstaptijden, waardoor je te maken hebt met restricties van de overstapplaatsen.

Reisadvies Nederland en België

Reisadvies Nederland Wereldwijd

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizen buiten Europa ten strengste af. Alle landen buiten Europa hebben een oranje of rode kleurcode. Nepal staat op ‘oranje’, wat wil zeggen alleen strikt noodzakelijke reizen. Bij terugkomst in Nederland na een bezoek aan Nepal moet je 10 dagen in quarantaine. De Belgische overheid heeft Nepal op ‘rood’ gezet en raadt reizen naar Nepal ten zeerste af. Voor terugkomst in België moet je een verplicht Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen. Nederland en België geven alleen een advies en hoewel dit advies niet bindend is, raden we je aan om de adviezen wel op te volgen.

Huidige situatie in Nepal

Het aantal bestemmingen neemt in Nepal dagelijks toe. Rond de 3.000 nieuwe besmettingen per dag en met name in de Kathmandu Vallei en het zuiden van Nepal. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de geografische indeling van Nepal. Helaas is er nog geen dalende lijn te zien. Veel lokale Nepalezen zijn bang voor COVID-19, met name omdat er geen duidelijke communicatie vanuit de overheid is. Mondkapjes zijn al een goed gebruik in Azië. Op straat loopt bijna iedereen ook met een mondkapje op. De laatste cijfers kun je via deze website van de Nepalese overheid bekijken.

Reizen met travel Nepal

Ook met deze openstelling vanuit Nepal, voeren wij op dit moment geen reizen uit naar Nepal (en de omringende landen). Wij volgen het dringende advies van de Nederlandse en Belgische overheid. En we vinden het op dit moment ook niet verantwoord naar de Nepalezen toe. Wij hebben alle reizen tot en met begin van 2021 omgeboekt of geannuleerd. Hoe graag we ook weer aan de slag zouden willen met het samenstellen van geweldige reizen, zodat je op een authentieke wijze met Nepal kennis kunt maken, zit het er op dit moment gewoon niet in. En moeten we afwachten. De komende maanden werken we voornamelijk op de achtergrond, zoals het vernieuwen van de website, nieuwe reisprogramma’s en meer. Wil je alvast met ons nadenken over je reis naar Nepal in 2021 of later? Neem dan contact met ons op.

Virtueel naar Nepal

Fysiek reizen naar Nepal zit er op dit moment dus nog niet in. Maar je kunt wel virtueel naar Nepal. En het leuke is dat het mes aan twee kanten snijdt. Je helpt met je virtuele bezoek aan Nepal ook de lokale gids en achterliggende community’s. Op dit moment kun je je aanmelden via MyNepal.online voor virtuele tours in West Nepal, Tansen en Bhaktapur. Gegarandeerd een unieke Nepal ervaring.

Gebedsvlaggen