Ondertekening International Tourism Plastic Pledge
International Tourism Plastic Pledge

Reisorganisatie travel Nepal steunt initiatief voor minder plasticvervuiling tijdens de reizen

Ruim 100 bedrijven uit de toerismesector zetten zich gezamenlijk in om plasticvervuiling tegen te gaan

GRONINGEN – Vandaag tekenen travel Nepal en ruim 100 andere bedrijven uit de toerismesector de International Tourism Plastic Pledge. Hiermee spreken ze uit om zich gezamenlijk in te zetten voor het verminderen van plasticvervuiling op de reisbestemmingen. De Groningse reisorganisatie travel Nepal steunt dit initiatief en zet zich actief in om plasticvervuiling tijdens de reizen tegen te gaan. MVO Nederland is initiatiefnemer en begeleidt de bedrijven naar verdere stappen.

Plasticvervuiling in de wereld is een groot probleem. Elk jaar belandt ruim acht miljoen ton plastic in de zee. Geschat wordt dat er in 2050 meer plastic dan vis in zee zit. De reisindustrie speelt een rol in deze vervuiling. Meer toeristen, zorgt ook voor een toename van het gebruik van plastic.

travel Nepal wil graag dat er een einde komt aan de vervuiling door plastic tijdens de reizen die ze aanbieden. En heeft daarom de International Tourism Plastic Pledge getekend. travel Nepal werkt aan een concreet plan om samen met haar reizigers en lokale leveranciers het plasticgebruik en vervuiling op de bestemmingen te reduceren.

Helmich Riezebos, eigenaar van travel Nepal: “Het is ons doel om de voetafdruk die onze reizigers achterlaten op de reisbestemming, zo klein mogelijk te laten zijn. We compenseren bijvoorbeeld standaard de CO2-uitstoot van de internationale vluchten voor onze reizigers. Adviseren hoe ze zo duurzaam mogelijk op reis kunnen gaan. En hebben afspraken met onze leveranciers gemaakt om onze reizen zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Zo zetten we elektrische auto’s in tijdens de excursies in Kathmandu. Tijdens de wandelreizen worden er vaak flessen mineraalwater gekocht en achtergelaten in de theehuizen. Terwijl er eenvoudige methoden zijn om het water te filteren. Met adviezen willen we onze reizigers en leveranciers ter plaatse stimuleren zo min mogelijk plastic te gebruiken en achter te laten.”

Plastic zwerfafval is een grote bron van vervuiling in Nepal. Sinds 2015 is in Nepal het gebruik van plastic tassen al niet meer toegestaan. Volgend jaar gaat Nepal nog een stap verder om het plasticverbruik te verminderen. Vanaf januari zijn plastic flessen en andere plastic items niet meer toegestaan in de regio rondom de Mount Everest. Jaarlijks wordt deze regio door 150.000 internationale en nationale reizigers bezocht en zorgen voor een grote berg plasticafval.

Bekijk de lijst ondertekenaars van de Tourism Plastic Pledge. Meer informatie hierover is te vinden op www.tourismplasticpledge.com.