Welkom in de parel van Oost Nepal
Theeplukster Ilam Nepal

Als een groene deken liggen de theevelden over de heuvels in Ilam, Oost-Nepal. Het uitzicht op de Kanchenjunga (8.586m) is fenomenaal. Prachtige zonsopkomsten, zonsondergangen en gastvrije homestay-eigenaren. En biologische groente van eigen land. Dit deel is van Nepal is relatief onbekend. In de sprookjesachtige omgeving kom je nagenoeg (nog) geen westerse toeristen tegen.

Waterval in Maipokhari Nepal

Maipokhari

Vanuit Ilam rijden we in ongeveer 2 uur rijden naar dorpje Maipokhari. Het laatste deel van de reis gaat via een onverharde weg. De uitzichten onderweg zijn geweldig. En is het thuis van de Red Panda. Het drasland van Maipokhari ligt op 2.100 meter hoogte en het grote meer met smaragdgroen water heeft een omtrek van ongeveer 1 kilometer. Het drasland staat sinds 2009 op de Ramsar-lijst. Een lijst met draslanden van internationale betekenis. Het is een pelgrimsoord voor Hindoes en Boeddhisten. Bij het meer is ook een botanische tuin. In de omgeving van Maipokhari verblijven we in een homestay van een gastvrije familie. Vanuit Maipokhari maken we een prachtige wandeling naar de voet van de tweede grootste waterval van Nepal.

Shree Antu

Theevelden in Ilam Oost Nepal

Antu ligt op een heuvel met aan de voet een meer omringt door de theevelden. Het is een populaire plek voor Nepalezen zelf. De waterfietsen op het meer zijn erg populair. Ook is er een goede plek voor een kop koffie of thee om van het prachtige uitzicht te genieten. Standaard verblijven we bij een lokale familie in een homestay, maar een overnachting in een van de eenvoudige cottages is ook mogelijk. Een slok van de lokale Tongba (gefermenteerde gierst met warm water) mag natuurlijk niet ontbreken. Via een hobbelige weg bereiken we grens met India. Een eenvoudige houten brug over de rivier splitst India & Nepal. Sinds 1863 verbouwt men thee in deze regio. In een van de theefabrieken kun je het productieproces bekijken. Een hoogtepunt is de zonsopkomst. Vanaf een heuvel zie je de ronde bol in zijn geheel opkomen boven het vlakke land van India. En aan je linkerhand kijk je uit op de Kanchenjunga, de derde hoogste berg ter wereld.

IlamChhurpi in Ilam

De stad Ilam is de hoofdstad van het gelijknamige district. Een levendige bazaar waar actief gehandeld wordt. In Ilam moet je zeker de bekende Chhurpi proberen. Dit is traditionele harde kaas, waar je wel een uur op kunt kauwen. Naast de Chhurpi zijn de lollipop’s erg beroemd. Een zoet melkproduct.

Kanyam

Ten zuiden van Fikkal liggen de theeplantages van Kanyam. De theevelden liggen hier als groene lakens over de heuvels. Vanaf ‘love danda’, een heuvel met daarop de Nepalese vlag, heb je een goed uitzicht op de omliggende theevelden. Op zaterdag komen de lokale Nepalezen hier in grote aantallen voor een picknick. Foto’s maken in kledij van een van de etnische groepen uit Nepal, is erg populair.

Kayam - In traditionele kleding

Sandakpur

De hoogste top in de omgeving is die van Sandakpur, met een hoogte van 3.636 meter. Vanaf de top heb je uitzicht op twee van de hoogste bergen ter wereld, de Mount Everest en Kanchenjunga. De top ligt op de grens tussen Nepal en India en is te bereiken in een meerdaagse wandeling.

Beste reistijdZonsondergang in Ilam

De beste reistijd is het voorjaar en het najaar. In de winter kan het koud zijn en zijn de theefabrieken gesloten. In de zomer, de regentijd, is het erg groen maar is het vaak mistig en zijn de onverharde wegen onbegaanbaar.

Vraag een voorstel aan

Hou je van avontuur en ben je op zoek naar puur Nepal? Neem dan contact met ons op voor een reisvoorstel op maat naar Oost Nepal.