De nieuwe hoogte van Mount Everest is 8.848,86 meter
Mount Everest - Nepal

De exacte hoogte van de Mount Everest is na een nieuwe meting vastgesteld op 8.848,86 meter. En maakt een einde aan de eeuwige vraag: hoe hoog is de hoogste berg ter wereld?

De herziene hoogte van de piek van Mt Qomolangma, bekend als Mount Everest en Sagarmatha, is vandaag gelijktijdig tijdens een officiële bijeenkomst met de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen in Kathmandu en Beijing bekend gemaakt.

Metingen sinds 1847

De berg is dus 86 centimeter hoger dan de meting uit 1954 gedaan door Survey of India. Dit werd lang gezien door de algemeen aanvaarde hoogte. De metingen die na 1954 zijn gedaan schommelen tussen 8.844,43 en 8.850,32 meter hoogte. Waarbij wisselend de sneeuw op de top in de calculatie meegenomen werd. De eerste meting van de Mount Everest stamt uit 1847 en kwam uit op 8.778 meter hoogte.

Samenwerking Nepal en China

Nepal werkt zelf al sinds 2011 de meting van de Everest. Tijdens het bezoek van de Chinese president Xi Jinping in oktober 2019 aan Nepal, zijn beide landen overeengekomen om gezamenlijk de hoogte aan te kondigen. Om het decennialange debat over de hoogte af te sluiten. Nepal heeft samen met China de meting verricht. De meting is op een paar centimeter nauwkeurig. En er zijn traditionele methoden en methoden gebaseerd op de nieuwste technologie gebruikt om de meting te verrichten.

Eerste Nederlandse vrouw op de top

In mei 1953 hebben Tenzing Norgay Sharpa en Edmund Percival Hillary als eerste voet op de top van de Mount Everest gezet via de Nepalese zijde. Katja Staartjes is de eerste Nederlandse vrouw (en vierde Nederlander) die in mei 1999 de top van de Mount Everest bereikte via de Nepalese zijde. De berg kan zowel via de Nepalese als Chinese zijde worden beklommen.

Zelf naar de voet van de Mount Everest

Wil je de Mount Everest met eigen ogen zien? Neem contact met ons op voor een trekking via de Nepalese of Tibetaanse zijde naar de voet van de Mount Everest. Of een rondvlucht naar de Mount Everest.