Homestay in Nepal. Ontmoet en overnacht bij locals thuis
Eten bij locals in Tansen

Hoewel luxe accommodaties met alle moderne voorzieningen een prettige manier van reizen kan zijn, kun je Nepal ook op een andere manier leren kennen. Door te overnachten in een homestay in Nepal. Je leert de lokale mensen en culturen kennen. Sta versteld van de warme gastvrijheid en je kans om te zien en te ervaren wat voor veel reizigers verborgen blijft.

Wij steunen het initiatief van lokale community homestay in Nepal. Er zijn op dit moment 14 communities. Een van de hoofddoelen van het project is om lokale vrouwen te ondersteunen met een inkomen en onafhankelijk te laten zijn. Veelal verdienen ze bij aansluiting bij het project net zoveel als hun echtgenoten. De financiële kracht en onafhankelijkheid is goed voor de gezinnen en gemeenschap. De vrouwen krijgen toegang tot Engelse les en andere trainingen.

Opzetten

Om een homestay-netwerk op te zetten moeten minimaal 10 families met elkaar samenwerken. Daarbij zijn het niet alleen de individuele huizen die hun deuren openen, maar moeten ze ook echt inzetten voor de gemeenschap. Samen kiezen een ze een gezamenlijk doel waar ze naar toewerken. Bijvoorbeeld het bouwen van een school, buurthuis of sponsoren van het schoolgeld van de kinderen.

Accommodaties

Het zijn echte huizen en daarom is elk huis anders. Sommige woningen zijn wat nieuwer en liggen aan de rand van het dorp. De oudere woningen liggen in het centrum. De woningen moeten aan een aantal eisen voldoen. Er moeten privékamers voor de gasten zijn en een badkamer met warm water. De kamers zijn eenvoudig, maar comfortabel. En de bedden misschien iets harder dan je gewend bent. In de jungle in het zuiden van Nepal verblijf je in een eigen traditionele hut binnen een community. Deze zijn gebouwd in traditionele stijl, met modder en natuurlijke materialen. En ook voorzien van een badkamer.

Homestay in Nepal

Eten

In elke community homestay verschilt het eten. Het nationale gerecht, Dal Bhat, wat bestaat uit rijst, linzensoep en een curry, staat bijna overal op tafel. De manier waarop het wordt bereid verschilt. De bijgerechten zijn meestal seizoensgebonden en zijn er lokaal geteelde groenten in verwerkt. Je hebt ook de mogelijkheid om deel te nemen aan een kookworkshop. De Nepalese vrouwen geven je uitleg en helpen met de bereiding. En daarna eet je het resultaat op.

Activiteiten

Het voordeel om binnen een community te verblijven, is dat je de kans krijgt meegenomen te worden bij de lokale activiteiten. Dit kan een lokaal festival zijn of bijvoorbeeld meehelpen op het land. Wil jij tijd voor je zelf? Dat is natuurlijk ook geen probleem. Het wordt alleen zeer op prijs gesteld als je met de familie mee eet. Vaak zijn ze de hele dag al voor je aan het koken.

In Nepal zijn er het hele jaar door zoveel culturele festivals. De meeste met een boeddhistische of hindoeïstische tradities. Bijvoorbeeld Tihar, Dashain en Holi. Het meevieren van een festival met een lokale familie is beslist een bijzondere ervaring. Ook agrarische festivals zijn belangrijk. Een groot aantal community homestays liggen landelijk gebied. Als je tijdens het rijstplantseizoen in een homestay in Nepal verblijft, kun je deelnemen om het belangrijkste gewas van Nepal te planten.

Lunch bij lokale familie in Patan

Wandelen

Veel van de community homestay in Nepal liggen vlak bij wandelgebieden. Dit kan een wandeling zijn bij de jungle en watervallen, naar de top van een berg of een dagwandeling over het platteland. Ook zijn er meerdaagse wandelingen mogelijk. Bijvoorbeeld de Community Eco-trekking Mohare Hill (6 dagen) of de Tamang Village trekking (7 dagen).

Wandeling Panauti naar Sanga

Jungle

In de homestay in het zuiden van Nepal krijg je natuurlijk de kans om de jungle van Chitwan Nationaal Park in te gaan. Een grote kans dat je neushoorns van dichtbij ziet. Ook voor vogelaars is Chitwan een paradijs. De community homestays liggen ver buiten de toeristische centra. Per jeep de jungle verkennen is dan ook de veiligste manier om wild te spotten. Geniet vanaf een kano van de ondergaande zon en het vredige landschap.

Nepal - Chitwan Nationaal Park - Neushoorns

Verblijf in een homestay in Nepal

Geïnspireerd geraakt en wil je de lokale communities in Nepal ook steunen? Bekijk onze ‘Nepal rondreis: ontmoet de locals‘. Onze nieuwe 12-daagse individeuele reis waarbij je overnacht in 4 verschillende communities overnacht. De overige nachten slaap je in een comfortabel hotel. Tijdens de reis bezoek je de hoogtepunten van Nepal, maar net op een andere manier. We kunnen deze reis helemaal voor je op maat aanpassen, zodat het helemaal aansluit bij je wensen. Bijvoorbeeld met een trekking in het Annapurna- of Manaslu-gebergte. Of een meerdaagse wandeling in de Kathmandu-vallei.