Even ademhalen – een terugblik op de afgelopen drie maanden

Als je mij drie maanden geleden had voorspeld dat vandaag de dag de wereld letterlijk tot stilstand zou komen, we al onze reizigers hadden moeten repatriëren, reizen moeten omboeken en landen hun grenzen zouden sluiten, had ik je voor gek verklaard. De ontwikkelingen volgden zich vanaf januari in rap tempo op.

China en Tibet op slot
De Vakantiebeurs in Utrecht was nog maar net afgelopen of de lokale agenten in China en Tibet informeerden ons over de ontwikkelingen ter plaatse. Ze mochten geen reizen meer uitvoeren. Doordat Tibet jaarlijks in het voorjaar op slot gaat voor toeristen, vanwege Tibetaans Nieuwjaar en de winterperiode, was de impact voor ons in Tibet klein.

Bhutan op slot
Nadat het coronavirus uitbrak in Europa ging het hard. Midden in de nacht werd ik uit bed gebeld dat Bhutan haar grenzen had gesloten voor toeristen. Die nacht hadden net twee reizigers in Kathmandu ingecheckt voor de vlucht naar Bhutan en zaten bij de gate te wachten. Ze kregen te horen dat hun koffers weer van de vlucht werden gehaald, vanwege de sluiting van het land. Vanaf dat moment was het niet meer mogelijk om Bhutan binnen te reizen. Niet veel later volgde India ook met een sluiting van de grenzen. En hebben we besloten om te stoppen met de verkoop van nieuwe reizen in het voorjaar.

Stroomversnelling
Nepal had op dat moment al enkele voorzorgsmaatregelen aangekondigd, maar nadat de USA haar grenzen sloot, kwam alles in een stroomversnelling. Nepal kondigde beperkende maatregelen aan, waardoor inreizen voor nieuwe reizigers voorlopig niet meer mogelijk is. Er moesten snel beslissingen worden gemaakt. Gaan we onze reizigers nu adviseren om hun reis af te breken en naar Nederland terug te keren? Is dat niet te voorbarig? Meer landen gingen over tot het sluiten van de landsgrenzen. Er was op dat moment een kans dat de reizigers niet meer terug zouden kunnen komen door de sluiten. Laat in de avond kondigde Turkije aan dat ze de grenzen voor Nederlanders sloten. We hadden ook nog een groep van 15 personen in Nepal die via Turkije terug zouden vliegen. Het hele weekend in de weer geweest om duidelijkheid over de sluiting te krijgen. Uiteindelijk hebben we de groep op een eerdere vlucht kunnen krijgen en zijn ze – via Istanbul – veilig in Nederland aangekomen.

Repatriëring vanuit Nepal
Op basis alle snelle ontwikkelingen heb ik besloten om de reizigers actief te informeren, voor zover mogelijk. Op dat moment waren er ook klanten op trekking in de Himalaya. Onze reizigers reageerden verschillend: van willen blijven tot het liefst direct naar huis. Toen het ministerie van Buitenlandse Zaken het dwingende advies uitbracht voor alleen noodzakelijke reizen, hebben we nogmaals onze reizigers geadviseerd om hun reis af te breken. Door de sluiting van de vele landen op dat moment, zouden we niet kunnen garanderen dat we iedereen weer thuis konden krijgen.

Alle reizigers weer thuis
Inmiddels zijn al onze klanten weer terug op Nederlandse en Belgische bodem. Een opluchting. En grote waardering voor onze partners ter plaatse die er alles aan hebben gedaan om de reizigers op tijd op de luchthaven te krijgen. Maar hiermee zijn we er nog lang niet. De grenzen van al onze bestemmingen zijn op dit moment gesloten. De reizen van de vertrekkende klanten op korte termijn moeten naar een later moment worden verplaatst.

Crisis voor toerisme wereldwijd
De reiswereld wordt enorm geraakt door dit virus en de crisis. We mogen blij zijn met de Nederlandse overheid die proactief met allerlei maatregelen voor getroffen ondernemingen komt, zodat de meeste banen behouden kunnen blijven. Dit is op onze bestemmingen helaas niet zo. We hopen dat we snel weer onze klanten op reis kunnen laten gaat. En hiermee werk genereren voor de gidsen, chauffeurs, hoteliers etc.

Dromen over nieuwe reizen
Hoewel het reizen op dit moment niet mogelijk is, helpen we je graag met het samenstellen van je toekomstige reis. We denken graag met je mee, met flexibele voorwaarden. Neem gerust contact met ons op voor een voorstel voor je reis naar Bhutan, China, India, Nepal en/of Tibet.

Tot slot
Blijf gezond en zorg goed voor elkaar in deze tijd. En we hopen je snel weer op onze prachtige bestemmingen te mogen begroeten.

Helmich Riezebos
Eigenaar travel Nepal

Reacties

Geef een antwoord