Kuzuzangpola* vanuit Bhutan, the kingdom of happiness
Bhutan Dochula

Bij Phuntholing ben ik over land de grens overgestoken na een lange rit vanuit Kalimpong in India. Vanaf de grens is het ongeveer 5 uur rijden naar de hoofdstad Thimphu. Een prachtige rit door verschillende landschappen. In het zuiden zie je nog Indiase invloeden en een tropisch landschap. En gaat over in een gematigd hooggebergte klimaat. Bij aankomst heb ik kort mijn lokale partner ontmoet en de hoogtepunten van de stad Thimphu bekeken.

De nationale symbolen van Bhutan

De lokale bevolking loopt veelal in een Gho (mannen) en Kira (vrouwen). Dit is de nationale klederdracht. Het nationale dier is de Takin en de nationale vogel is de Jargon (kraai). De nationale sport is boogschieten. Ze schieten over een minimale afstand van 145 meter! Daarnaast is voetbal ook erg populair. En de nationale bloem is de ‘blue poppy’ (euitgel metog hoem/meconopsis grandis). Helaas heb ik die niet kunnen zien.

Punakha

Vanuit Thimphu ben ik, na een aantal accommodaties te hebben geïnspecteerd, doorgereisd naar de regio Punakha. Dit een tropische vallei op ongeveer 3 uur rijden van Thimphu. Onderweg steek je Dochula pas over op 3.100 meter hoogte. Daar staan 108 stupas en heb je een mooi uitzicht over de toppen van de Himalaya. Punakha is bekend vanwege de dzong. De mannelijke en vrouwelijke rivier komen achter de dzong samen.

Haa-Vallei

Na Punakha ben ik verder gegaan via de oude weg naar de Haa-Vallei. Halverwege heb ik van gids gewisseld, volgens planning. De vallei doet mij erg denken aan Tirol in Oostenrijk. Een prachtige groene vallei met boerderijen. De accommodatie kan ik zeer aanbevelen. In deze omgeving zijn prachtige wandelingen te maken. Daarnaast is de regio pas enkele jaren open voor toeristen, dus nog in ontwikkeling en authentiek. Na een wandeling heb ik kunnen genieten van een Bhutanese maaltijd bij lokale mensen thuis. Een leuke ervaring.

Vanuit de Haa-vallei ben ik naar de top van de pas Chelela gereden op 3.988 meter hoogte. Vanaf hier is ook de hoogste berg van Bhutan te zien bij helder weer. Met de gids heb ik een korte wandeling gemaakt naar het nonnenklooster. Het had enkele dagen geleden gesneeuwd, waardoor er op de trail nog sneeuw lag. Een prachtige wandeling met mooie uitzichten. De nonnen waren aan het zingen, wat het nog meer bijzonder maakte. Vanuit het klooster ben ik verder gegaan naar Paro.

Paro

De stad Paro is eigenlijk maar een klein dorpje. Maar vanwege de enige internationale luchthaven en Tijgersnest erg bekend. Ik heb een aantal van de accommodaties in Paro bekeken en de hoogtepunten. Waaronder de Rinpung dzong, het nationale museum en een van de oudste Boeddhistische tempels van Bhutan: Kyichu Lhakhang. ’s Avonds zijn de dzong en wachttoren verlicht, waardoor ze nog imposanter zijn.

Tijgersnest

Vroeg in de ochtend zijn we vertrokken naar het startpunt van de wandeling. Het is een steile klim naar het café, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op het hangende klooster Taktsang. Voor wie de klim niet zelf wil maken, staan er paarden klaar om je te laten vervoeren. Mijn voorkeur gaat toch echt uit naar lopen. Na een kop thee bij het café heb ik laatste deel van de beklimming gedaan. Het is een prachtig klooster. En een klim naar het klooster is zeker de moeite waard!

Vertrek

Inmiddels had ik al een aantal dagen met de gids en chauffeur opgetrokken, waardoor het afscheid moeilijk is. Maar het hoort erbij. De kwaliteit van de gidsen is erg hoog. Daarnaast zijn ze in Bhutan enorm servicegericht. Op de luchthaven was helaas weinig te merken van de service. Het verliep allemaal een beetje chaotisch. Volgens eigen zeggen kwam het door de invoering van nieuwe software bij de airline. Na 1,5 uur in de rij bij de check-in balie te hebben gestaan, kon ik eindelijk inchecken. Met nog 10 minuten voor vertrek te gaan, terwijl ik ruim op tijd op de luchthaven was. De vlucht vertrok dan ook met ruim 45 minuten vertraging naar Kathmandu in Nepal.

Waar moet je zeker doen in Bhutan

  • Een bezoek aan de dzong’s en kloosters
  • Bezoek een van de kleurrijke festivals
  • Woon een boogschietwedstrijd bij
  • Verblijf een homestay bij de lokale bevolking

Is Bhutan inderdaad het land met hoogste bruto nationaal geluk? Dat moet je zelf gaan ervaren! 😉

* Hallo

Reacties

Geef een reactie