Praktische informatie Nepal

In Nepal zijn er diverse soorten accommodaties. Van een eenvoudig verblijf bij Nepalezen thuis tot zeer luxe hotels van westerse kwaliteit. Wij hebben geprobeerd om accommodaties met een verhaal te vinden. Dit kan bijvoorbeeld een accommodatie zijn dat door een familie wordt gerund of op een bijzondere locatie ligt. Bijna alle accommodaties beschikken over een westers toilet.

Tijdens een trekking verblijf je in lodges/ theehuizen. Dit zijn eenvoudige hutten met kleine tweepersoonskamers. Er zijn in de bergen geen eenpersoonskamers. Als het erg druk is in de bergen kan het voorkomen dat je een kamer moet delen om iedereen een slaapplaats te kunnen aanbieden. Het gedeelde sanitair is beperkt. In bijna alle lodges kun je je wassen. De ene keer onder een douche, de andere keer vanuit een emmer water. Warm water is niet altijd beschikbaar en is veelal afhankelijk van de zon. Het eten in de lodges is eenvoudig. Vaak wordt de gezamenlijke ruimte verwarmd. De slaapruimte wordt niet verwarmd. In enkele lodges zijn extra dekens verkrijgbaar afhankelijk van de drukte. Je moet rekening houden met extreme weersomstandigheden. Zorg voor warme kleding en een goede slaapzak, geschikt voor lage temperaturen. De slaapzakken zijn te huur in Kathmandu.

In veel accommodaties is wifi beschikbaar (niet tijdens de trekking). Het is goed om je te realiseren dat de stabiele werking en snelheid van internet in het buitenland kan afwijken van wat je gewend bent. De werking en snelheid van wifi op de bestemming is dan ook niet gegarandeerd.

Het is Nepal 4 uur en 45 minuten later dan in Nederland. Nepal doet niet aan zomertijd en wintertijd, waardoor het tijdens zomertijd in Nederland het tijdsverschil een uur kleiner is.

Er is mobiel bereik door het hele land, ook in enkele trekkingsgebieden. Buitenlandse simkaarten zijn te gebruiken in Nepal. Het is goedkoper een om lokale simkaart aan te schaffen. Ncell heeft speciale startpakketten voor toeristen. Neem een pasfoto en kopie legitimatiebewijs mee bij de aanvraag. Er zijn bel- en internetwinkels aanwezig waar goedkoop gebeld kan worden. De internationale toegangscode voor Nepal is +977.

Internetcafés zijn er volop te vinden in Kathmandu en Pokhara. Ook beschikken veel hotels en restaurants in de toeristengebieden over wifi. Buiten de grote steden kan de verbinding erg traag zijn.

De munteenheid van Nepal is de Nepalese Roepie (NPR). 100 Rps is ongeveer € 0,87 (peildatum 1 januari 2017). Probeer altijd voldoende klein geld op zak te hebben. Zelfs het wisselen van een 100 Rp biljet kan al lastig zijn (vooral in de buitengebieden en bergen). Accepteer geen gescheurde of verfrommelde biljetten, omdat je deze moeilijk kwijt raakt.

De meeste grote steden hebben meerdere geldautomaten. In Kathmandu accepteren de meeste geldautomaten buitenlandse bankpassen en creditcards (Visa en Mastercard). In Pohara zijn ook een aantal geldautomaten te vinden. Soms is het zoeken naar een werkend apparaat. Tevens hebben de geldautomaten een lage limiet (Rs. 10.000 ~ € 87,00) voor geldopname per keer.

Misbruik en skimmen van bankpassen is een wereldwijd probleem. Bijna alle Nederlandse banken hebben pinbetalingen in het buitenland uitgeschakeld. Vergeet niet voor vertrek bij je Nederlandse bank het pinnen in Nepal te activeren. Informeer hiervoor bij je eigen bank.

De banken zijn in Nepal geopend van 10.00 tot 15.00 uur. Vrijdag tot 13.00 uur. In Kathmandu zijn enkele banken langer geopend.

Als je op trekking gaat of voor langere tijd de grote steden gaat verlaten, dan adviseren wij je voldoende geld mee te nemen (in klein coupures). In de bergen en buiten de grote steden zijn niet altijd banken of wisselkantoren te vinden. Het is verstandig om een bedrag in euro’s of US-dollars als reserve mee te nemen.

Voor Nepal heb je met een Nederlandse of Belgische nationaliteit een visum nodig. Een toeristenvisum is verkrijgbaar bij het Nepalese Consulaat in Amsterdam, de ambassade in Brussel of op de luchthaven in Kathmandu. Wij adviseren om het visum voor vertrek bij het Nepalese Consulaat of de Nepalese Ambassade aan te vragen. Het is mogelijk om een visa op de luchthaven aan te vragen. Hiervoor moet je vanaf 15 dagen voorvertrek een online aanvraagformulier invullen en de benodigde documenten meenemen naar de luchthaven.

Er zijn drie verschillende toeristenvisa. Een visum voor 15, 30 en 90 dagen. In Nepal kan het visum verlengd worden tot maximaal 150 dagen per kalenderjaar. Bij vertrek uit Nepal moet je paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn. De datum waarop je in Nepal aankomt, mag maximaal zes maanden na uitgifte van het visum liggen.

Bij je kledingkeuze raden wij je aan om rekening te houden met de lokale gebruiken en respect te tonen voor de lokale cultuur. Schaarse kleding wordt in heel Nepal als aanstootgevend beschouwd, wat kan leiden tot ongemakkelijke situaties. Geen shorts en hemdjes. Om iedereen te vriend te houden raden we je aan om zowel voor vrouwen als mannen, je schouders en bovenbenen tot over de knieën te bedekken.

Bij een bezoek aan heilige plaatsen en tempels gelden vaak strengere kledingvoorschriften. De armen en benen moeten volledig bedekt zijn. Op enkele plaatsen wordt er ook verwacht dat vrouwen hun hoofd bedekken door een hoofddoek te dragen.

De temperatuurverschillen in Nepal kunnen vrij groot zijn. Overdag is het warm, ’s nachts koud waarbij de temperatuur in de Himalaya in de wintermaanden ver onder het vriespunt kan dalen. Het is verstandig om tijdens een trekking meerdere lagen kleding te dragen, bijvoorbeeld volgens het ‘drie-lagen-systeem’.

De eerste laag bestaat uit synthetische onderkleding die geen vocht absorbeert en transpiratievocht snel naar buiten afvoert. De tweede laag is een tussenlaag van een dikke of meerdere dunnen truien. Bijvoorbeeld fleece, dit is licht, soepel en makkelijk te wassen. Dit volstaat bij droog weer. Qua broek is een combinatie tussen thermisch ondergoed samen met een waterbestendige en goed ademende, afritsbare broek genoeg. Bij slecht weer vormt een wind- en waterdichte, ademende jas en broek de ideale derde laag.

In Nepal is de netspanning 220 volt/50Hz. De Europese stekker met twee pinnen komt het meeste voor. Omdat de afstand tussen de aansluitklemmen vaak verschilt is het raadzaam om een reisstekker mee te nemen bij gebruik van eigen elektrische apparatuur. De elektriciteitsvoorziening is niet altijd stabiel. Enkele hotels en restaurants hebben generatoren om 24-uur per dag stroom te hebben. Echter is een zaklamp (evt. een hoofdlamp) geen overbodige luxe.

De diversiteit van de landschappen, de kleurige mensen, allemaal magistrale objecten om te fotograferen of filmen. Vraag toestemming als je foto’s van lokale mensen maakt. Maak ook geen foto’s van de crematies en op heilige plaatsen. Respecteer de cultuur. Het fotograferen van militaire objecten, vliegvelden of andere strategische objecten is niet toegestaan.

Voor persoonlijk advies over welke vaccinaties verplicht zijn of aanbevolen worden, adviseren wij je om contact op te nemen met de Thuisvaccinatie.nl. Thuisvaccinatie is de grootste aanbieder op het gebied van reisvaccinatie aan huis. Ze hebben gespecialiseerde artsen in dienst, die ook ’s avonds en in het weekend aan huis komen zonder extra kosten. Naast de vaccinaties geven ze ook allerlei tips en advies om zo beschermd mogelijk op reis te gaan. De kosten worden meestal vergoed door je zorgverzekering.

Lees hier het gehele reisadvies voor Nepal en maak een afspraak met Thuisvaccinatie.

Voor onze bestemmingen en manier van reizen geldt overigens dat travel Nepal niet kan beoordelen of een reiziger met gezondheidsbeperkingen in staat is om zonder problemen een bepaalde reis te maken. Leg die vraag in geval van twijfel dus altijd voor aan een arts. Wanneer je medicijnen gebruikt, vraag je huisarts of deze medicijnen onder de Opiumwet vallen. In dat geval moet je een officiële verklaring voor de medicijnen aanvragen.

Nepal is een ontwikkelingsland. De kwaliteit van hygiëne en de sanitaire voorzieningen zijn niet altijd vergelijkbaar met die van Nederland.

We adviseren je om een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen, zoals vaccinaties. Hoewel deze niet verplicht zijn, raden we je aan om uiterlijk zes weken voor vertrek contact op te nemen met bijvoorbeeld GGD Reisvaccinaties of je huisarts. Een aantal vaccinaties worden dringend aanbevolen, namelijk vaccinaties tegen tyfus, DTP, meningitis en hepatitis A. Laat je door een specialist adviseren voor actuele advies over inentingen.

Als je ook het zuiden van Nepal (de Terai) bezoekt, zijn tabletten tegen malaria nodig. Antimalaria tabletten bieden redelijke bescherming, maar neem vooral ook andere preventieve maatregelen, zoals kleding met lange mouwen en lange broek, smeer je in met DEET en slaap onder een muskietennet. De malariamuggen zijn doorgaans vooral ’s avonds en ’s nachts actief. De verschijnselen van malaria treden zeven tot veertien dagen na besmetting op en zijn te herkennen door hoge koorts, hevige transpiratie, koude rillingen, zware hoofdpijn en misselijkheid. Neem bij deze symptomen altijd zo snel mogelijk contact op met een arts of ziekenhuis.

Veel reizigers in Nepal krijgen te maken met de zogenoemde Kathmandu Quickstep, oftewel flinke reizigersdiarree. Dit kan worden veroorzaakt door vermoeidheid en verandering van voedsel. Daarnaast het drinken van ongekookt water of het eten van salades en rauwe groenten die niet zijn gedompeld in kokend water (voedselvergiftiging). Milde diarree zonder andere ernstige klachten moet na een paar dagen (24 tot 48 uur) vanzelf overgaan. Het is belangrijk om wel vocht en zout aan te vullen. Bij ernstige of aanhoudende darmproblemen, of bloed of slijm in de ontlasting, raden we je aan om een arts of ziekenhuis te raadplegen.

Op grote hoogtes kan een combinatie van minder zuurstof en lagere luchtdruk een aantal onvoorspelbare effecten op het lichaam hebben, die bekend staan als Acute Mountain Sickness (AMS) oftewel hoogteziekte. Vrijwel iedereen ervaart boven de 4.000 meter enkele milde symptomen, zoals traagheid, duizeligheid en hoofdpijn. Bij een enkeling komt hoogteziekte in een ernstige variant voor. Daar is maar één remedie voor: afdalen! En het kan iedereen overkomen, ongeacht leeftijd of fitheid. Het lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen aan grote hoogte en de gulden regel daarbij is niet te snel omhooggaan en drink voldoende.

In het regenseizoen komen in het laaggedeelte en de laag gelegen trekking gebieden bloedzuigers voor. Bescherm jezelf door je in te smeren met DEET en draag kleding met lange mouwen plus een lange broek. Eventueel overschoenen. Verwijder bloedzuigers zachtjes met je vingernagel of laat ze zitten. Gebruik geen aansteker, zout of jodium, aangezien de bloedzuigers dan eerst overgeven in de wond.

Ontsmet bij een beet van een dier direct de wond met zeep en jodium (of alcohol 40-70%). Eventueel kun je de lokale raksi hiervoor gebruiken. Laat je daarna direct in Kathmandu behandelen voor een prik tegen hondsdolheid.

Het is niet verplicht om fooi te geven, maar dit wordt over het algemeen wel gedaan. Wanneer de fooi nog niet bij de rekening is inbegrepen, dan is het gebruikelijk om 5-10% extra achter te laten. Let op dat er soms een overheidsbelasting van 13% op de rekening staat, dit is geen fooi.

Wij zorgen goed voor onze gidsen en dragers, echter is het gebruikelijk om ze een fooi te geven (zeker wanneer ze het goed doen). Wij hebben hieronder een richtlijn aangeven hoeveel fooi je kunt aanhouden per reisgezelschap. Dit is indicatief en je kunt zelf bepalen of je meer of minder wilt geven.

Kofferjongen                        €  1,00
Chauffeur                              €  3,00-5,00
Drager                                    €  3,00-4,00      per dag
Gids                                         € 4,00-8,00      per dag

Het nationale gerecht van Nepal is Dhal Bhat en bestaat uit rijst, linzensoep, groente curry en pickle. Het gerecht wordt twee keer per dag gegeten. In de ochtend tussen acht en tien uur en ’s avonds tussen zeven en negen uur. En ze beginnen de dag met een kop thee. Nepalezen eten met hun rechterhand.

In de toeristische wijken en tijdens de trekkingen in de toeristische regio’s is over het algemeen westers eten verkrijgbaar. Koffietentjes worden in de steden steeds populairder.

Het water uit de kraan in Nepal is voor buitenlanders niet drinkbaar zonder zuiveringstabletten. Mineraalwater is overal te koop. Alleen zijn de plastic flessen zeer belastend voor het milieu omdat ze niet goed worden afgevoerd. Tijdens een aantal trektochten wordt gefilterd en gekookt water verkocht waar je je fles kunt vullen. Vraag de bediening of de ijsblokjes van leidingwater of gekookt water zijn gemaakt.

Tip: doe ’s avonds gekookt water in een hittebestendige drinkfles. De volgende ochtend kun je de fles meenemen.

In Kathmandu en Pokhara worden iodine tabletten verkocht om het water te zuiveren. Deze worden vaak verkocht in combinatie met tabletten die de bijsmaak en bruine kleur van het water als gevolg van de iodine tabletten wegnemen.

Nepal is in principe een veilig land. Er komt niet veel criminaliteit voor in Nepal, in vergelijking met westerse landen. Wel dien je bedacht te zijn op zakkenrollers. We adviseren je geen kostbare sieraden mee te nemen op reis en berg kostbaarheden op in de kluis van je hotel. Zet je bagage niet onder een open raam, ook niet als er een hekwerk voor geplaatst is om diefstal van je bagage te voorkomen.