Voor persoonlijk advies over welke vaccinaties verplicht zijn of aanbevolen worden, adviseren wij je om contact op te nemen met de Thuisvaccinatie.nl. Thuisvaccinatie is de grootste aanbieder op het gebied van reisvaccinatie aan huis. Ze hebben gespecialiseerde artsen in dienst, die ook ’s avonds en in het weekend aan huis komen zonder extra kosten. Naast de vaccinaties geven ze ook allerlei tips en advies om zo beschermd mogelijk op reis te gaan. De kosten worden meestal vergoed door je zorgverzekering.
Lees hier het gehele reisadvies voor Nepal en maak een afspraak met Thuisvaccinatie.
Voor onze bestemmingen en manier van reizen geldt overigens dat travel Nepal niet kan beoordelen of een reiziger met gezondheidsbeperkingen in staat is om zonder problemen een bepaalde reis te maken. Leg die vraag in geval van twijfel dus altijd voor aan een arts. Wanneer je medicijnen gebruikt, vraag je huisarts of deze medicijnen onder de Opiumwet vallen. In dat geval moet je een officiële verklaring voor de medicijnen aanvragen.
Nepal is een ontwikkelingsland. De kwaliteit van hygiëne en de sanitaire voorzieningen zijn niet altijd vergelijkbaar met die van Nederland.
We adviseren je om een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen, zoals vaccinaties. Hoewel deze niet verplicht zijn, raden we je aan om uiterlijk zes weken voor vertrek contact op te nemen met bijvoorbeeld GGD Reisvaccinaties of je huisarts. Een aantal vaccinaties worden dringend aanbevolen, namelijk vaccinaties tegen tyfus, DTP, meningitis en hepatitis A. Laat je door een specialist adviseren voor actuele advies over inentingen.
Als je ook het zuiden van Nepal (de Terai) bezoekt, zijn tabletten tegen malaria nodig. Antimalaria tabletten bieden redelijke bescherming, maar neem vooral ook andere preventieve maatregelen, zoals kleding met lange mouwen en lange broek, smeer je in met DEET en slaap onder een muskietennet. De malariamuggen zijn doorgaans vooral ’s avonds en ’s nachts actief. De verschijnselen van malaria treden zeven tot veertien dagen na besmetting op en zijn te herkennen door hoge koorts, hevige transpiratie, koude rillingen, zware hoofdpijn en misselijkheid. Neem bij deze symptomen altijd zo snel mogelijk contact op met een arts of ziekenhuis.
Veel reizigers in Nepal krijgen te maken met de zogenoemde Kathmandu Quickstep, oftewel flinke reizigersdiarree. Dit kan worden veroorzaakt door vermoeidheid en verandering van voedsel. Daarnaast het drinken van ongekookt water of het eten van salades en rauwe groenten die niet zijn gedompeld in kokend water (voedselvergiftiging). Milde diarree zonder andere ernstige klachten moet na een paar dagen (24 tot 48 uur) vanzelf overgaan. Het is belangrijk om wel vocht en zout aan te vullen. Bij ernstige of aanhoudende darmproblemen, of bloed of slijm in de ontlasting, raden we je aan om een arts of ziekenhuis te raadplegen.
Op grote hoogtes kan een combinatie van minder zuurstof en lagere luchtdruk een aantal onvoorspelbare effecten op het lichaam hebben, die bekend staan als Acute Mountain Sickness (AMS) oftewel hoogteziekte. Vrijwel iedereen ervaart boven de 4.000 meter enkele milde symptomen, zoals traagheid, duizeligheid en hoofdpijn. Bij een enkeling komt hoogteziekte in een ernstige variant voor. Daar is maar één remedie voor: afdalen! En het kan iedereen overkomen, ongeacht leeftijd of fitheid. Het lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen aan grote hoogte en de gulden regel daarbij is niet te snel omhooggaan en drink voldoende.
In het regenseizoen komen in het laaggedeelte en de laag gelegen trekking gebieden bloedzuigers voor. Bescherm jezelf door je in te smeren met DEET en draag kleding met lange mouwen plus een lange broek. Eventueel overschoenen. Verwijder bloedzuigers zachtjes met je vingernagel of laat ze zitten. Gebruik geen aansteker, zout of jodium, aangezien de bloedzuigers dan eerst overgeven in de wond.
Ontsmet bij een beet van een dier direct de wond met zeep en jodium (of alcohol 40-70%). Eventueel kun je de lokale raksi hiervoor gebruiken. Laat je daarna direct in Kathmandu behandelen voor een prik tegen hondsdolheid.