20 redenen om Nepal in 2020 te bezoeken
travel Nepal - vlag Nepal uitzicht op de bergen

Visit Nepal 2020 - 20 redenen om Nepal te bezoekenNog een dag voordat ‘Visit Nepal 2020’ begint. De Nepalese overheid heeft 2020 uitgeroepen tot het jaar van het toerisme. Hoewel elk jaar een goed jaar is om Nepal te bezoeken, hebben we 20 redenen onder elkaar gezet om Nepal in 2020 te bezoeken.¬†

1.   De hoogste bergen ter wereld

In Nepal vind je 8 van de 10 hoogste bergen ter wereld. De hoogste berg is Mount Everest met een hoogte van 8.848 meter. De andere hoge bergen zijn Kangchenjungga, Lhotse, Makalu, Cho Oyu, Dhaulagiri I, Manaslu en Annapurna I. In het International Mountain Museum in Pokhara leer je meer over de bergen, de flora en fauna en meer. De moeite waard om te bezoeken.

Uitzicht op de besneeuwde toppen van de Himalaya
Uitzicht op de besneeuwde toppen van de Himalaya

2.   De voorlopers van de Himalaya

Onder andere de Kathmandu Vallei en de Pokhara Vallei liggen in het middelgebergte. Het middelgebergte heeft een aangenaam klimaat en is erg kleurrijk. Vele kleine dorpjes, snelstromende rivieren en de velden staan vol met gewassen.

Hangbrug en de Trisuli-rivier
Oude hangbrug en de Trisuli-rivier

3.   Laagland in het zuiden van Nepal

Het contrast tussen hoog en laag is groot in Nepal. Het laagste punt van Nepal ligt op 60 meter boven zeeniveau in het zuiden van Nepal. Het zuiden is vlak en je vindt er meerdere Nationale parken, zoals Chitwan Nationaal Park, Bardia Nationaal Park en Banke Nationaal Park. En enkele wildparken, zoals Shuklaphanta, Parsa en Koshi Tappu. In de jungle van Chitwan en Bardia Nationaal Park kun je onder andere de Bengaalse tijgers spotten.

4.   UNESCO Werelderfgoedlijst

Op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan in Nepal de Kathmandu Vallei, Sargarmatha Nationaal Park, Chitwan Nationaal Park en Lumbini, de geboorteplaats van Boeddha. In de Kathmandu Vallei staan onder andere Swayambhutanath, Pashupathinath, Bouddhanath, de Durbar Squars in Kathmandu, Bhaktapur en Patan op de werelderfgoedlijst.

Pottery square in Bhaktapur
Pottery square in Bhaktapur

5.  Overnacht bij lokale families

Een goede manier om de oprechte Nepalese hartelijkheid te ontdekken is een verblijf bij een lokaal Nepalese familie. Tevens ondersteun je met je verblijf bij een lokale familie via ons ook de lokale community. Een deel van de opbrengsten gaan in een gezamenlijke pot, waarvan bijvoorbeeld een school of een dorpshuis wordt gebouwd.

Overnacht bij een lokale familie in een community homestay
Overnacht bij een lokale familie in een community homestay

6. Trekkingen voor elk niveau

Of het nu een eendaagse wandeling is of een 30-daagse wandeling. Nepal is bij uitstek een wandelbestemming. Van eenvoudige trekkingen tot bergbeklimmingen. Geniet van de prachtige vergezichten op de besneeuwde toppen en overnacht in eenvoudige lodges of tenten. Gegarandeerd avontuur tijdens een trekking. 

Trekking in de Himalaya
Trekking in de Himalaya

7.  Ontdek het Nepalese eten

Je kunt in Nepal heel gevarieerd eten. De Nepalese keuken bestaat uit een mix van Indiase en Tibetaanse invloeden. Nepalezen eten tweemaal daags dal bhat. Dit gerecht bestaat uit rijst met een curry van groente, vaak spinazie, linzensoep en een pickle. En het smaakt bijna nergens hetzelfde. Geniet van de Indiase curries en Tibetaanse momo’s.¬†

Geniet van de momo's
Geniet van de momo’s

8. Vier een Nepalees festival

Bijna elke dag wordt er ergens in Nepal wel een lokaal festival gevierd. Vaak gaat dit gepaard met dans, muziek en kleurrijke kleding. De meeste festivals hebben een hindoe√Įstische grondslag. Enkele belangrijke festivals zijn Dashain, Tihar en Holi.¬†

Newari-festival in de Kathmandu Vallei
Newari-festival in de Kathmandu Vallei

9. Ervaar onontdekt Nepal

Ontdek Nepal buiten de gebaande paden. Het oosten en uiterste westen van Nepal zijn nog niet door het toerisme ontdekt. Je beleeft er puur en authentiek Nepal. Verwacht geen luxe, wissel ervaringen uit met locals en je komt rijker terug.

Theevelden in Oost Nepal Ilam
Theevelden in Oost Nepal Ilam

10. Lumbini, geboorteplaats van Boeddha

Lumbini, in het laagland in zuiden van Nepal, is de geboorteplaats van Gautama Boeddha. De stichter van het boeddhisme. Het is een van de vier belangrijkste pelgrimsplaatsen gerelateerd aan het boeddhisme. Er staan vele boeddhistische kloosters uit diverse landen. Sinds 1997 staat Lumbini op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Lumbini, de geboorteplaats van Boeddha
Lumbini, de geboorteplaats van Boeddha

11. Winkelen

Of je nu op zoek bent naar yakwolsjaals, Nepalese thee of specerijen. Ontdek de smalle steegjes met de kleine winkeltjes, in al haar geuren en kleuren. Thanka’s, boeddhabeelden of houtsnijwerk vind je in Kathmandu, Bhaktapur en Patan. Ook kun je terecht in de vele fairtrade winkels. Ben je op zoek naar iets specifieks? Ga met een local op stap.¬†

12. Prachtige zonsopkomst en zonsondergangen

Of je nu in de bergen bent of in het laagland. Geniet van de prachtige zonsopkomsten en van de zonsondergangen. Elke dag weer. Start de trekking in het donker en zie de zon opkomen op de besneeuwde bergtoppen of zit langs de rivier met een kop thee en geniet van de ondergaande zon.

13. Overnacht in stijl en luxe

Overnacht je liever in wat meer luxe hotels, dan zijn er prachtige opties in Kathmandu, Pokhara en Chitwan Nationaal Park. Prachtige boutique hotels en dineer in stijl. Of speel golf met uitzicht op de Himalaya. Het luxe¬†hotel Dwarika’s in Kathmandu is een pareltje.

Dwarika's Hotel in Kathmandu
Dwarika’s Hotel in Kathmandu

14. Nationale parken en wildparken

Nepal heeft een aantal prachtige nationale parken en wildparken. Het bekendste park is Chitwan Nationaal Park. Dit park staat sinds 1984 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Wij vinden Bardia Nationaal Park en Shuklaphanta Nationaal Park geweldige parken.

15. Sportieve activiteiten

Naast een trekking zijn er bijna 200 andere sporten te beoefenen. Mountainbiken, paragliding, bungeejumping, paardrijden, rafting en dus nog veel meer.

Paragliding boven het Phewa-meer in Pokhara Nepal
Paragliding boven het Phewa-meer in Pokhara Nepal

16. Yoga en meditatie

Ontdek je innerlijke rust en positieve energie met meditatie en yoga. Je kunt een retraite volgen in een klooster of in een meditatiecentrum. Volg een yogales of een hele cursus.

17. Cultuur in de Kathmandu Vallei

De Kathmandu Vallei kent een rijke geschiedenis. De vele tempels en pagodes in de koningssteden Kathmandu, Bhaktapur en Patan komen uit het Malla-tijdperk. Veel gebouwen beschikken over prachtig Newari-houtsnijwerk. Er wordt gezegd dat er meer tempeltjes dan inwoners zijn in Kathmandu.

18. Dieren

In de jungle in het laagland van Nepal kun je de Bengaalse tijger, luipaarden, de Indische neushoorn, de Aziatische olifant spotten. In het noordelijk deel van Nepal, in de Himalaya, kun je de rode panda en de sneeuwluipaard spotten. Daarnaast zijn er ongeveer 900 verschillende soorten vogels. En nog vele andere soorten dieren.

Neushoorn in Chiwan Nationaal Park Nepal
Neushoorn in Chiwan Nationaal Park Nepal

19. De lokale mensen

De Nepalezen zijn puur en oprecht. Je komt misschien voor de bergen of de jungle. Maar uiteindelijk kom je voor de lokale mensen terug in Nepal. Zo gastvrij.

Lokale man in winkeltje in Panauti
Lokale man in winkeltje in Panauti

20.   Nepal, daar kom je terug

Nepal is verslavend. Het raakt je en het gaat ergens zitten. Of het nu de mensen zijn, de bergen of de jungle in het zuiden is. De meeste reizigers hebben na een bezoek aan Nepal, alweer nieuwe plannen gemaakt om Nepal te bezoeken.

Nepal - Kathmandu - Boudhanath stoepa
Stoepa Boudhanath in Kathmandu

Onze 20 redenen om Nepal te bezoeken. Ben je enthousiast geworden? Neem contact met ons op voor meer een reisvoorstel op maat of bekijk ons reisaanbod naar Nepal op de website.

Visit Nepal. Lifetime experiences!